Pegazus ügyben a NAIH tényszerű vizsgálatot folytatott

 Pegazus ügyben a NAIH tényszerű vizsgálatot folytatott

 

Dr. Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán háborúról, a tájékoztatás fontosságáról és a politika felelősségéről. Ez utóbbit hangsúlyozta a Pegazus -ügyben folytatott hatósági vizsgálat kapcsán is.

 

 

Az elnök az orosz-ukrán háborúról szólva beszélt a NAIH és a kijevi egyetem jogi kara között létrejött együttműködésről, amelynek eredményeként évente több ukrán jogász is érkezett hazánkba a magyar jog- és intézményrendszer tanulmányozására. Hozzátette: az együttműködés nagyban köszönhető a kijevi egyetem magyar származású rektorának, akivel évekkel ezelőtt, még adatvédelmi biztosként került jó kapcsolatba.

A háborús konfliktus egyik fontos elemének nevezte a korrekt tájékoztatást, annál is inkább, mert a háború érintettjei rendelkeznek személyes tapasztalatokkal. Kiemelte, hogy ugyan létezik tényszerű tájékoztatás is, de az is igaz, hogy a virtuális térben álhírek és előre megszerkesztett félretájékoztatások is találhatók.

– Az a szomorú, hogy az utóbbiak elterjedésében a világpolitika és sajnos a magyar belpolitika szereplőinek is van felelőssége – tette hozzá.

Péterfalvi Attila ugyanezt hangsúlyozta a Pegazus ügyben lefolytatott vizsgálatról is. Határozottan kijelentette, hogy minden híreszteléssel ellentétben a hatóság tényszerű vizsgálatot folytatott. Hatalmas mennyiségű adatot néztek végig, telefonszámokat vizsgáltak, és beszereztek minden lehetséges információt, majd ezek birtokában tették meg jelentésüket. Érkeztek kritikák arról is, hogy elnökként mikor rendelte el ezt a vizsgálatot, de hozzátette: a munkatársai időben megkezdték az adatok begyűjtését.

Péterfalvi Attila szerint minden kritikusnak tisztában kellene lennie a vonatkozó jogszabályokkal, mielőtt bármit is mondana.

Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság a részükre megküldött jelentést valóban szakmai alapon fogja vizsgálni, ám minden nemzetközi megállapításnál figyelemmel kell lenni arra, hogy mindezek fontos nemzetbiztonsági kérdések, amelyek a nemzeti jogrendszer hatálya alá tartoznak – emelte ki.