Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, amelyet nyolc európai uniós tagállam indított Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért .

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2022.03.02

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, amelyet nyolc európai uniós tagállam indított Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért .

A Paks II. beruházás leállítását követelik az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok.

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete kedden csalódottságának adott hangot az izraeli belügyminisztérium azon döntése miatt, hogy nem engedi be a Lengyelországból vagy Magyarországról érkező ukrán menekülteket az országba.

Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Belföldi hírek:

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, amelyet nyolc európai uniós tagállam indított Ukrajna európai integrációjának elősegítéséért – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán. Szijjártó Péter a videóban kifejtette: a három balti ország, továbbá Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Bulgária és Szlovénia elnöke azt kezdeményezte, hogy Ukrajna minél előbb kapjon tagjelölti státuszt az EU-tól, és mielőbb kezdődjenek megbeszélések a csatlakozásáról. A magyar emberek nem akarnak háborút, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét – mondta, kiemelve: Magyarország ezért támogatja ezt a kezdeményezést, és sürgeti a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre az indítványt. Hozzátette: a támogatásról kedden értesítette a lengyel és a litván külügyminisztert. A miniszter az orosz-ukrán háború hatodik napján hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy Magyarország „ne sodródhasson bele ebbe a háborúba”.

Az egész magyar nemzet összefogott az ukrajnai bajbajutottakért – mondta közösségi oldalán közzétett videóüzenetében a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Potápi Árpád János bejelentette: összehangolják a határon túli területeken zajló gyűjtéseket és segélyakciókat. Az államtitkár úgy fogalmazott: mély aggodalomra ad okot, hogy a szomszédunkban háború zajlik. Jó érzés ugyanakkor látni azt, hogy nemcsak Magyarország, hanem a teljes Kárpát-medence, sőt, a diaszpóra magyarsága is összefogott a kárpátaljai magyarok, valamint az Ukrajnából menekülők megsegítéséért – fűzte hozzá. Tájékoztatása szerint telefonon egyeztetett a külhoni magyar közösségek vezetőivel valamint sikerült elérni a Magyar Diaszpóra Tanács regionális elnökeit is. Bejelentette, döntés született a határon túli területeken zajló gyűjtések és segélyakciók összehangolásáról.

A Paks II. beruházás leállítását követelik az áprilisi választáson szövetségben induló ellenzéki pártok. Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese, valamint Buzinkay György (Momentum) közös országgyűlési képviselőjelölt közös online sajtótájékoztatón követelték az atomerőmű bővítéséről szóló magyar-orosz szerződés azonnal felmondását a háborús helyzetre hivatkozva. Keresztes László Lóránt azt emelte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háborúban atomfegyver bevetésével fenyegetőzik, eközben orosz katonák több alkalommal is rálőttek radioaktívhulladék-lerakókra, valamint elfoglalták a csernobili erőművet. Vagyis szerinte Oroszország semmibe veszi a nukleáris biztonságot.

Az ukrajnai háború elől hétfőn 4002 ember, köztük 308 gyermek érkezett Budapestre vonattal – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Azt írták, a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 291 ember, köztük 66 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg – tették hozzá. Felidézték: a BRFK és a Készenléti Rendőrség erői a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Kőigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

Külföldi hírek:

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete kedden csalódottságának adott hangot az izraeli belügyminisztérium azon döntése miatt, hogy nem engedi be a Lengyelországból vagy Magyarországról érkező ukrán menekülteket az országba, jelentette a Walla hírportál. „Az elmúlt napokban több tucat ukrán állampolgárt küldtek vissza a Ben Gurion repülőtérről abba az országba, ahonnan érkeztek. A Világ Igaza között több ezer ukrán van, aki zsidókat mentett a soá idején” – mondta Kornicsuk egy sajtótájékoztatón. ,,Ez humanitárius ügy, és kérem, hogy gondolják át újra. A segítségüket kérjük. Nem dolgozni jönnek ide, a háború elől menekülnek.” Kornicsuk megjegyezte, hogy kedd reggel fehérorosz csapatok léptek be Ukrajna területére, így már részesei az orosz inváziónak. Hozzátette, hogy Harkov városát kedden egy orosz bombatámadás sújtotta, és rengeteg halott és sebesült van.

„Ilyesmire nem volt példa a második világháború óta” – mondta, hozzátéve, hogy ez az invázió minden eddiginél jobban egyesítette az ukránokat.

Az Ukrajnának szánt 100 tonnás izraeli humanitárius segélycsomag utolsó részét kedd előkészítették szállításra a Ben Gurion repülőtéren. A segélyt szállító El Al gép – amelyet az elmúlt órákban két további repülő előzött meg – a nap folyamán elindul Varsóba. „Ez egy baráti gesztus az ukrán nép felé” – mondta a külügyminisztérium izraeli nemzeti segélyezését koordináló részlegének (Mashav) képviselője a harmadik gép berakodása közben. ,,A küldetés, 100 tonna egy nap alatt Ukrajnába, példa nélküli, és büszkének kell lennünk rá” – jegyezte meg. A segély 17 tonna orvosi felszerelést és gyógyszert, 200 000 ember ellátására szolgáló víztisztító rendszert, 100 000 ember ellátására alkalmas vészvízkészletet, 3000 téli sátrat, 15 000 takarót, 3 000 hálózsákot és 2 700 télikabátot tartalmaz.

Elfogadhatatlan Oroszország számára, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter videóüzenetében. Lavrov sürgette az atomfegyverek visszaszállítását az Egyesült Államokba. Azzal vádolta Kijevet, hogy atomfegyver beszerzésére törekszik. Mint mondta: Moszkva nem tud nem reagálni erre a „valós veszélyre”, és lépéseket tesz a megakadályozására.

Ukrajna az európai utat választja, Ukrajna egyenlő tagja szeretne lenni Európának – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, az Európai Parlament (EP) rendkívüli, egynapos plenáris ülésének az Ukrajna orosz megtámadásáról szóló vitáján kedden. „Meggyőződésem, hogy megnyílhat az európai út Ukrajna előtt” – fogalmazott Volodimir Zelenszkij, aki videóhíváson keresztül kapcsolódott az EP-vitához. Az ukrán elnök felszólalásában hangsúlyozta, Ukrajna azt szeretné hallani, hogy valóban van európai perspektíva az ukránok számára. Ukrajna megmutatja, hogy Európához tartozik. Ukrajna tagságával az Európai Unió erősebbé válik. Az Unió azonban Ukrajna nélkül magányos és szegényebb lesz – tette hozzá Zelenszkij.

Az eddigi vérengzés valószínűleg csak a kezdete mindannak, ami a „szó szerint a túlélésért küzdő” Ukrajnára vár – mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben, kiemelve, hogy az orosz invázió miatt „nagyon-nagyon drámai” helyzetbe kerülhet a kelet-európai ország. A német kancellár Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott tájékoztatóján felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt az ukrajnai vérontás azonnali leállítására és a csapatok kivonására, és elmondta, hogy az Ukrajnából érkező „nyomasztó képek” a „sok halottal és sebesülttel, a lerombolt épületekkel és a tönkretett infrastruktúrával csak a kezdetét jelentik mindannak, ami valószínűleg jön még”. Kifejtette, hogy Vlagyimir Putyin valószínűleg réges-rég

eltervezte az Ukrajna elleni támadást, hiszen a már korábban megjelent írásaiban „minden benne van, ami most történik”. Ezért „nagyon fenyegetett” helyzetben vannak az ukrán polgárok és az ukrajnai demokrácia – mondta Olaf Scholz, kiemelve, hogy az orosz gazdaság lehetőségeit erőteljesen korlátozó szankciók után biztosan következnek még újabb büntetőintézkedések.

Mintegy 54 ezren léptek be Szlovákiába Ukrajnából az Oroszországgal vívott háborús konfliktus kezdete, azaz múlt csütörtök óta, hét-nyolcszor annyian, mint a konfliktust megelőző időkben – közölte a szlovák országos rendőr-főkapitányság sajtóosztálya. Szlovákiának Ukrajnával négy határátkelője van, ezek közül jelenleg három bonyolít le gyalogos és autós személyforgalmat, az ugari, a felsőnémeti (Vysné Nemecké) és a nagyszelmenci. Az egyetlen szlovák-ukrán vasúti határátkelőnél – Tiszacsernyőn – már korábban ideiglenesen leállították a személyforgalmat. A szlovák rendőrség adatai szerint az ukrajnai konfliktus kezdete előtt ezen a három határátkelőn napi átlagban összességében mintegy másfél ezren léptek be Szlovákiába. Ez a szám az utóbbi napokban a többszörösére emelkedett, az elmúlt 24 órában 12 ezer volt. A konfliktus kezdete utáni első napokban kiadott statisztikák szerint az ukrán oldalról Szlovákiába belépők túlnyomó része ukrán útlevéllel rendelkezett.

Gazdasági hír:

„Nagyjából már látszik”, hogy a magyar gazdaság képes lesz előzni – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Győrben. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján mondott előadásában a tárcavezető elmondta, hogy 2019 és 2021 között a nehézségek ellenére is nőtt a hazai GDP (bruttó hazai termék), tavaly 7,1 százalékkal, emellett a koronavírus- járvány ideje alatt a hazai foglalkoztatás bővült a legnagyobb ütemben az Európai Unióban (EU). A hazai ipar – ami a magyar gazdaság motorja – 2010 óta folyamatosan növekszik, ami a következő 1-1,5 évben is jól fog látszódni – fogalmazott, hozzátéve, hogy a járvány alatt 29 százalékos volt a beruházási ráta, ami idén és jövőre szintén növekedni fog. Kiemelte, hogy Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben a kutatás-fejlesztésben dolgozók száma az EU-ban, 2010 óta megduplázódott a számuk.

Időjárás:

Ma nagyobbrészt napos, délután helyenként már felhősebb időre lehet számítani. Csapadék nem várható.

Este erősen, valamint gyengén felhős területek váltakoznak. A hőmérséklet jellemző átlaga -4 – 8 fok között várható.