Az antiszemitizmus mindig is a társadalom betegsége volt

Az antiszemitizmus mindig is a társadalom betegsége volt

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Halljad Izrael című műsorában beszélt többek között a malmöi antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló konferencia tanulságairól.

Az elnök azt mondta, jelenleg egy igen éles közpolitikai helyzet van a választás miatt, ami természetesen mindenkit, így a zsidó közösséget is érinti. Elhangzanak az antiszemitizmussal kapcsolatban mondatok a politikai térfél minden oldaláról, mellette természetesen olvashatók elemzések és kutatások is. Heisler András kijelentette, fizikailag Magyarországon vannak a zsidók a legnagyobb biztonságban, ugyanakkor az is tény, tette hozzá, hogy az antiszemitizmus jelen van a társadalomban. Több kutatás is megjelent már a választási kampány előtt jóval, a Mazsihisz is rendelt ilyeneket, ezekben aggasztó jelenségekről is lehet olvasni. Az elnök azt is elmondta, vannak olyan országok, mint például Lengyelország, ahol elenyésző a zsidó kisebbség száma, alig vannak többen, mint kétezren a 40 milliós országban, ám ennek ellenére az antiszemitizmus, mint jelenség, megtalálható az ottani közéletben is. Ebből látszik, nem kellenek zsidók ehhez a jelenséghez, az antiszemitizmus mindig is a társadalom betegsége volt. Az antiszemitizmus elleni küzdelemben minden közéleti szereplőnek van feladata, felelőssége, így természetesen az összes történelmi, és más egyháznak is.

Heisler András megjegyezte, a miniszterelnök által meghirdetett zéró tolerancia, bár fontos, de még nagyon sokat kell tenni azért, hogy ez valóban megragadjon. Bár továbbra is ki kell jelenteni, nagy biztonságban élnek a zsidók Magyarországon, de mindezek mellett az antiszemita jelenségek aggasztóak, még akkor is, ha ezek verbális szinten vannak jelenleg, mert ha egy kisebbség ellen verbálisan fellépnek, abból bármi következhet. Heisler András megjegyezte, minden nemzetközi fórumon, tárgyaláson, vagy amikor itthon fogad vendégeket, akkor minden esetben a pozitív jelenségek kiemelésével kezdi beszédét, például, hogy Magyarország kormánya számos alkalommal állt és áll ki Izrael mellett, ahogy a magyarországi zsidók fizikai biztonságát is kiemeli, valamint az elhagyott zsidó temetők rendbehozatalához nyújtott kormányzati támogatást. Ahogy a zsinagógák és intézmények felújításához nyújtott támogatásokról is beszél, valamint a második generációs holokauszt túlélők megsegítéséről, amihez szintén a kormány nyújt forrásokat. Különösen fontosnak tartotta megjegyezni az elnök, hogy minden alkalommal kihangsúlyozza, a magyar kormány a vallásszabadság részeként tekint a kóser vágásra és a körülmetélésre. Mindezek mellett a zsidó közösségnek értelmezni és értékelnie kell a Magyarországon tapasztalható negatív jelenségeket is.

köszönöm a beszélgetés

Breuer Péter

Az interjú a 2022. február 11-i Halljad Izrael! adásában elhangzó beszélgetés szerkesztett változata.