Debrecen város az ország második legnagyobb központja

Debrecen város az ország második legnagyobb központja 

Kósa Lajos, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke beszélt a Heti TV Pirkadat című műsorában a városról, annak fejlődéséről, valamint a V4-es országok honvédelmi bizottsági elnökeinek megbeszéléséről.

 

A politikus a választásokról elmondta, 1990 óta képviseli Debrecent a parlamentben, a választókörzetében 1998 óta mindig egyéni mandátumot szerzett, tizedik alkalommal szavazták meg őt a debreceniek képviselőnek, és korábban emellett polgármesternek.  Hozzátette, minden eddigi eredmény ellenére ez nem egy fix képviselői mandátum, a választókat most is meg kell hallgatni, meg kell győzni, ez sok munkával jár. Ami az ellenzéket illeti, Kósa Lajos kifejtette, nem kíván foglalkozni velük, hiszen véleménye szerint 1998 óta semmit sem tettek a városért, minden előterjesztésre nemet mondtak, legyen szó a főtérről, uszodáról, stadionról, sok másról. Nehéz azzal beszélgetni, aki mindenre azt mondja, hogy nem, de látni kell azt is, hogy az embereket a jövő érdekli, nem a múlt. A Fidesz tele van tervekkel, lesz egy új oltóanyaggyár a városban, az egyetem fejlesztése folytatódik, fejlődnek az ipari parkok, épül egy új színház a városban. De fel lehet sorolni még a repülőtér jelentés fejlesztését is.

Mindezek mellett a város a helyi zsidó közösséggel együttműködve, nyilvánvalóan állami közreműködéssel, megújítja az egykori zsidónegyedet, ami szintén komoly látogatóforgalmat generálhat. Mindezek mellett a város szeretné visszaadni a zsidó közösségnek az egykori iskoláját, hogy újból működjön rendes iskolaként.

A politikus szerint nagyon hasznos az a kormányzati elképzelés, hogy az országnak két nagy centruma legyen, az egyik a főváros, a másik pedig Debrecen. A város jelentőségét az is adja, jegyezte meg a politikus, hogy közel a határ, így folyamatosan van kapcsolat az itt és ott élő magyarok között, példaként említve meg a debreceni zsidó közösség évente megtartott konferenciáját, ahová a határon túli magyar ajkú zsidó közösségek jönnek el.

Kósa Lajos beszélt arról, hogy pont a város fontossága miatt javasolta azt, hogy a V4-es országok parlamentjének honvédelmi bizottsági elnökei Debrecenben találkozzanak. Ezen a találkozón egyébként elfogadtak egy közös nyilatkozatot, hiszen a szakbizottsági vezetők is tudják, ennek a négy országnak vannak közös érdekei. Leszögezték a politikusok azt is, hogy a V4-es országok elkötelezett tagjai az EU-nak és a NATO-nak egyaránt. Erre azért is volt szükség, mert vannak, akik úgy vélik, a visegrádi országok klikkesednek. Leszögezték azt is a nyilatkozatban, hogy az orosz-ukrán válságnak egy migrációs válság is lehet a következménye, ez ellen közösen kell fellépni. Az is szerepel a nyilatkozatban, hogy a V4-es országok semmilyen háborút nem akarnak, ők a békében érdekeltek. Magyarország számára is azért fontos a béke, mert 1989 óta több háborút is megért a szomszédjában. A V4-es országok szerint nagyon nem jó, hogy a térségben a nagyhatalmak ütköznek egymással.