A koronavírus járvány megjelenése óta a legtöbb súlyos Covid-beteget ápolják Izraelben.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2022.02.07. reggelén 

 

 

 

Szíjjártó Péter üzenetben köszöntötte Annalena Baerbock német külügyminisztert a magyar-német barátsági szerződés harmincadik évfordulóján.

 

A visegrádi országok együttműködése keretében negyventagú cseh rendőri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon vasárnap reggel. 

 

A koronavírus járvány megjelenése óta a legtöbb súlyos Covid-beteget ápolják Izraelben.

 

Első alkalommal találkozott a  katari emír  az Egyesült Arab Emírségek vezetőjével az Öböl-menti viszály tavalyi rendezése óta . 

 

Belföldi hírek:

Egy barátságban természetes, hogy „vannak dolgok, amelyekről másként gondolkozunk”, de Magyarország készen áll a következő három évtized közös munkájára is – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Annalena Baerbock német külügyminiszternek abból az alkalomból, hogy harminc éve írták alá a magyar-német barátsági szerződést. Szijjártó Péter a közösségi-oldalán közzétett levelében felidézte, hogy harminc évvel ezelőtt ezen a napon írta alá Antall József miniszterelnök és Helmut Kohl kancellár a két ország baráti együttműködéséről szóló szerződést. Kitért arra, hogy Magyarország és Németország jelenleg is megbecsülendő, egyedülálló történelmi kötődését sok emlék példázza.

 

Attól függetlenül, hogy 1990 óta képviseli Debrecent a parlamentben, a választókörzetében 1998 óta mindig egyéni mandátumot szerzett, tizedik alkalommal szavazták meg őt a debreceniek képviselőnek, és korábban emellett polgármesternek, úgy gondolja minden eddigi eredmény ellenére ez nem egy fix képviselői mandátum, a választókat most is meg kell hallgatni, meg kell győzni, mondta Kósa Lajos, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője, az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Kósa Lajos elmondta a város a helyi zsidó közösséggel együttműködve, megújítja az egykori zsidónegyedet, ami szintén komoly látogatóforgalmat generálhat. Mindezek mellett a város szeretné visszaadni a zsidó közösségnek az egykori iskoláját, hogy újból rendes iskolaként működjön. A város jelentőségét az is adja, jegyezte meg a politikus, hogy közel a határ, így folyamatosan van kapcsolat az itt és ott élő magyarok között, példaként említve meg a debreceni zsidó közösség évente megtartott konferenciáját, ahová a határon túli magyar ajkú zsidó közösségek jönnek el.

 

A visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) határrendészeti együttműködésének részeként újabb, negyventagú cseh rendőri kontingens kezdte meg a szolgálatot a magyar-szerb határon vasárnap reggel. Szilassi-Horváth Jenő Csongrád-Csanád megyei rendészeti főkapitány-helyettes azt mondta, a cseh rendőrök kézzelfogható segítséget nyújtanak a határvédelemhez. Az előző kontingens tagjai két hónapos szolgálatuk alatt 777 esetben, összesen több mint 6000 illegális bevándorló feltartóztatásában segítették a magyar rendőröket. A cseh rendőrök saját felszerelésükkel, járműveikkel, magyar rendőrök felügyelete mellett dolgoznak március 24-ig – közölte az ezredes.

 

 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője „Srácok, akkor ezt most játsszuk le!” címet viselő nyílt levélben reagált arra, hogy kiderült: még tavaly ősszel több erdélyi önkormányzati vezető is nemet mondott Márki-Zay Péternek, amikor a magyarországi ellenzéki miniszterelnök-jelölt kilátásba helyezte, hogy Erdélybe látogatna. RMDSZ-es színekben tisztséget nyert nyolc elöljáró közös levélben jelezte, hogy a választásokig nem kívánja őt fogadni. A baloldali politikus úgy véli, hogy az RMDSZ már maga szervezi a határon túliak szavazótáborát, majd csalással vádolta meg a Fideszt és követhetetlennek nevezte a levélszavazatok rendszerét. Korábban Ujhelyihez hasonlóan Márki-Zay is arról beszélt, hogy a nagyobbik kormánypárt a billegő körzetekbe akar költöztetni embereket, akkor úgy fogalmazott, hogy a kormánypárt szervezett választási csalásra készül.

 

 

Külföldi hírek:

 

Gideon Szá’ár igazságügyi miniszter (Új Remény) jóváhagyta azokat a szabályozásokat, amelyek megakadályozzák, hogy az Izraelt bojkottáló cégek állami pályázatokon induljanak, és megvonják tőlük az egyéb juttatásokat. A közlemény szerint a jogszabály ,,egy olyan folyamatot kíván törvénybe foglalni, amely korlátozza a pályázatokon való részvételt, és megakadályozza, hogy azok részesüljenek kedvezményezésben, akikről kiderült, hogy Izrael Állam bojkottálására szólítanak, vagy ilyen bojkottban vesznek részt.” „Izrael Államnak küzdenie kell az ostoba bojkottálási kísérletek ellen” – mondta Szá’ár –, ,,amelyek a zsidó állam delegitimizálásának szélesebb körű folyamatának részét képezik”. A szabályozást még jóvá kell hagynia a Kneszet Alkotmány, Jogi és Igazságügyi Bizottságának. A jogszabály Avigdor Liberman pénzügyminiszter jóváhagyása után került Szá’ár asztalára. 

 

 

A koronavírus járvány megjelenése óta a legtöbb súlyos Covid-beteget ápolják Izraelben, noha egyre kevesebb új fertőzöttet azonosítanak – jelentette az egészségügyi minisztérium honlapja vasárnap. Vasárnap reggel 1263 súlyos esetet tartottak nyilván az izraeli kórházakban ápolt 2888 Covid-beteg közül, 291-en szorultak lélegeztetőgép segítségére, és 19-en műtüdő (ECMO gép) alkalmazására. Ez nem csak az ötödik, omikron vírusváltozat okozta járványhullám, hanem a koronavírus-járvány megjelenése óta a legmagasabb súlyos esetszám. Szombaton a szokásosnál kevesebb, közel 150 ezer teszttel 33 ezer 374  vírushordozót diagnosztizáltak közel 28,9 százalékos pozitivitási aránnyal, amely az előző napokhoz képest  viszonylag alacsony szám. Az R mutató, vagyis a fertőzési mutató 0,86-ra mérséklődött, vagyis száz fertőzött csak 86 embernek adja át a vírust, ami a járvány további visszaszorulását jelzi. Az ötödik, omikron vírusváltozat okozta hullámban, decemberi csúcspontján ez a mutató 2,12 volt.

 

 

A tervezettől eltérően nem tartották meg vasárnap délután az Izrael megfigyelői tagságáról szóló vitát az Afrikai Unió (AU) hétvégi addisz-abebai csúcsértekezletén. A heves vitákat kiváltó ügyben külön bizottságot hoznak létre az 55 tagállamból álló szervezetben – közölték több külföldi hírügynökséggel meg nem nevezett diplomáciai források. Emiatt az Afrikai Unió most nem szavaz arról a döntésről sem, amelyet Moussa Faki Mahamat, az AU bizottságának elnöke hozott meg tavaly júliusban, és amely a 20 éves szervezet történetének eddigi legnagyobb szakadását idézhette volna elő.  Izrael már évek óta kérvényezte a megfigyelői tagságot az Afrikai Unióban, és a bizottság júliusban megadta ezt, de több tagország szerint egyoldalúan, a többiekkel történt konzultáció nélkül.

 

 

Első alkalommal találkozott Tamím bin Hamad Ál Száni katari emír és az Egyesült Arab Emírségek vezetője, Mohamed bin Zájid Ál Nahaján trónörökös az Öböl-menti viszály tavalyi rendezése óta a pekingi téli olimpia idején rendezett hivatalos rendezvényen.  A QNA katari hírügynökség vasárnapi tájékoztatása szerint az előző napi találkozó házigazdája Hszi Csin-ping kínai elnök volt. Az Emírségek sajtója videófelvételt is közölt a két vezető tanácskozásáról. Abu-Dzabi még nem állította helyre diplomáciai viszonyát Dohával, jóllehet, Szaúd-Arábia, valamint az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Egyiptom már 2021 januárjában rendezte viszályát Katarral. A négy arab ország 2017 nyarától bojkottálni kezdte  Katart azzal vádolva a dohai vezetést, hogy nagyon közel került Törökországhoz, de főleg Iránhoz, amely Szaúd-Arábia riválisa a térségben, valamint hogy radikális szervezeteket támogat, de ezt a dohai hatóságok mindig cáfolták.

 

Portugáliában mától könnyítik a beutazó európai uniós állampolgárokkal szembeni járványügyi korlátozásokat egy vasárnap megjelent rendelet szerint. Azoknak, akik rendelkeznek európai Covid-igazolvánnyal – vagy más, Portugáliában elismert oltási igazolvánnyal -, már nem kell negatív koronavírus-teszteredményt bemutatniuk. Más európai országokhoz hasonlóan Portugália is bevezette december elején, hogy a 12 évnél idősebb utasoknak még a beutazás előtt be kell szerezniük e teszteredményt. Ennek lett most vége. A vasárnap megjelent kormányrendelet azokkal az uniós ajánlásokkal van összhangban, amelyeknek a célja az EU-n belüli utazások szabályainak jobb összehangolása és annak elkerülése, hogy a Covid-igazolvánnyal rendelkezőkkel szemben új korlátozásokat vezessenek be, mint ahogyan ez megtörtént több tagországban a vírus újonnan megjelent, omikron változata miatt.

 

 

Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását – állapították meg ENSZ-szakértők egy új jelentésükben, amelyről az AP amerikai hírügynökség számolt be vasárnap. A szakértői csoport szerint „egyértelműen felgyorsította” Észak-Korea a rakétakísérletek sorozatát, amely a rövid- és feltehetőleg közepes hatótávolságú rakéták januári tesztsorozatából is nyilvánvaló. Ezeknél a rakétáknál „mind a ballisztikus, mind a manőverező technológiát, a szilárd és a folyékony üzemanyagot is kipróbálták”. „Az újonnan kipróbált technológia része volt feltehetőleg a hiperszonikus sebességű rakéta és az úgynevezett manőverezhető visszatérő jármű. Észak-Koreának sikerült fejlesztenie a rakétaerők nagyobb rugalmasságát és az eszközök gyors bevethetőségének, mozgathatóságának képességét, így azok már a tengerről is indíthatók.

 

 

Gazdasági hírek:

 

Ma, Február 7-én indul a klíma- és természetvédelmi akciótervhez kapcsolódó 400 millió forint keretösszegű pályázat első szakasza, amely a városi térségekben szállítási tevékenységet vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégeknek, gazdasági társaságoknak, valamint civil szervezeteknek nyújt segítséget elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok beszerzéséhez – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. A magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, valamint egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargo biciklit vásárolhatnak a regisztrált kereskedőktől, utófinanszírozott támogatással, amelynek mértéke a teljes vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint.

 

Időjárás:

 

Ma az újabb hidegfront hatására ismét sokfelé számíthatunk viharos északnyugati szélre. Gyorsan változó felhőzetre és szórványosan előforduló záporokra, illetve helyenként hózáporokra van kilátás.

Este csapadék már nem várható. Csillagfényes időre számíthatunk.

A hőmérséklet jellemzően 1 – 10 fok körül alakul.