Macron francia elnök: Az előrelépés érdekében fel kell gyorsítani az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokat

A BreuerPress  és a HetiTV hírei 2022.I.31. reggelén 

 

 

 

Mától kézbesítik a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy Izrael ,,látja a kezdetét” az omikron-hullám stabilizálódásának

Az egységes ellenzék szerint a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten.

Nagy-Britannia fontolóra vette katonai jelenlétének komoly mértékű növelését az európai kontinensen, mindenekelőtt Kelet-Európában.

Az előrelépés érdekében fel kell gyorsítani az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokat – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök.

Belföldi hírek:

Mától kézbesítik a Magyarországon élő 7,8 millió választópolgárnak az országgyűlési választásról és népszavazásról szóló értesítőt. A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében arról értesíti a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a január 26-ai névjegyzéki állapotnak megfelelően másnap kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg. A 7,8 millió választópolgárnak legkésőbb február 11-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki. Az értesítő felhívja a választók figyelmét arra, hogy számít a véleményük abban, kik legyenek az Országgyűlés tagjai, valamint a népszavazásra bocsátott kérdésekben – ezeket az értesítő tartalmazza is -, és hogy véleményét a választópolgár úgy tudja kifejezni, ha elmegy szavazni.

Az orosz-ukrán konfliktusban úgy tűnik, bár sok jól felszerelt orosz katonáról beszélnek, de ezeknek a száma jelenleg nem azt mutatja, hogy az oroszok támadásra készülnének Ukrajna ellen, mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában. Hozzátette azt is, a magyar kormány is úgy véli, a NATO-nak, az USA-nak kell párbeszédet folytatnia Oroszországgal, de szükség esetén az elrettentés politikáját is kell alkalmazni. Jelenleg is zajlik párbeszéd a felek között, de például az oroszok azon követelésére, hogy a kelet-európai országokból vonuljon ki a NATO, a válasz nem lehet más, mint az elrettentés. Sokak szerint Magyarországra is kellenek NATO csapatok, erre a miniszter úgy felelt, az ország tagja a Közösségnek, most is vannak NATO csapatok itt, vannak közös gyakorlatok a magyar honvédséggel. Ezek a csapatok nem támadó jellegűek, a magyar honvédség pedig fenn tudja tartani a nemzeti haderejét.

Az egységes ellenzék szerint a rendszerváltás óta eltelt három évtizedben soha nem érte még olyan támadás hazánk szuverenitását, mint a múlt héten: Vlagyimir Putyin orosz elnök arra szólította fel Magyarországot, hogy hagyja el a NATO-t. Az éppen Ukrajna megszállását fontolgató Oroszország arra kér minket, hogy áruljuk el szövetségeseinket, mondjunk le szuverenitásunkról, és tegyük hazánkat katonailag védtelenné. A képtelen felszólítást követően a hazánk szövetségeseivel szemben mindig oly’ hangos magyar miniszterelnök néma maradt. – írja közös közleményében az Egységben Magyarországért ellenzéki tömörülés hat pártja. Az Egységben Magyarországért azt követeli Orbán Viktortól, hogy nyugtassa meg hazánk joggal zúgolódó szövetségeseit, mondja le moszkvai látogatását és tegye egyértelművé: Magyarország helye az Európai Unióban és a NATO-ban van! A nyilatkozatot Dobrev Klára, Donáth Anna, Gyöngyösi Márton Ujhelyi István, Schmuck Erzsébet és Szabó Tímea írta alá.

Október végén 85 egyéni indulója van a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak, de mára már 94 körzetben van meg a jelöltjük – mondta a szervezet társelnöke. Kovács Gergely hozzátette, hogy ennyi kell ahhoz, hogy 71 helyen össze tudják gyűjteni az aláírásokat. Körülbelül 5 ezer passzivistájuk van jelenleg, de így is nehéz lesz az 50 ezer aláírást összegyűjteniük. Úgy látja, Márki-Zay Péter nem tett sokat azért az elmúlt három hónapban, hogy megszólítsa az ellenzéki szavazókat. Úgy véli, kevés szavazót lehet megszólítani az ellenzék ígéreteivel. Szerinte még most is nagyobb esély van Márki-Zayyal legyőzni Orbán Viktort, mint Dobrev Klárával.

Külföldi hírek:

Herzog elnök megérkezett az Egyesült Arab Emírségekbe

Jichák Herzog Izraeli elnök és felesége, Michal vasárnap hivatalos kétnapos látogatásra érkezett az Egyesült Arab Emírségekbe, Mohammed bin Zajed al-Nahjan trónörökös meghívására.

Ez az első alkalom, hogy egy izraeli elnök hivatalos látogatást tesz az Emírségekben.

Az elnököt Abdullah bin Zajed al Nahjan, az Emírségek külügyminisztere köszöntötte Abu-Dzabiba érkezéskor.  A nap folyamán találkozott  bin Zajeddel, valamint az ország miniszterelnökével, védelmi miniszterével, a zsidó közösség képviselőivel és más tisztségviselőkkel.

See new TweetsConversation

יצחק הרצוג Isaac Herzog@Isaac_Herzogמתחיל ביקור נשיאותי ראשון של נשיא מדינת ישראל באיחוד האמירויות. שמחנו והתרגשנו מאוד מקבלת הפנים החמה באבו דאבי ע״י שר החוץ של האמירויות, @ABZayed. 🇮🇱🤝🇦🇪Translate TweetImageImageImageImage9:06 AM · Jan 30, 2022·Twitter for iPhone

 

 

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy Izrael ,,látja a kezdetét” az omikron-hullám stabilizálódásának, de hangsúlyozta, hogy még nincs vége. “Jelenleg a kórházak túlterheltek, és továbbra is magas a fertőzések száma” – mondta a kormányülésen. „Még néhány ilyen hét, és ha mindannyian felelősségteljesen cselekszünk, akkor ezen a hullámon is túl leszünk.” A kormány vasárnap megállapodott a zöld igazolvány-program egy héttel való meghosszabbításáról, amely arra kötelezi az embereket, hogy bizonyos helyszínekre való belépéskor igazolják, hogy felvették az oltást vagy felgyógyultak a vírusból. A rendelet eredetileg most járt volna le, meghosszabbítottásával jövő vasárnapig marad érvényben. Szakértők korábban azt mondták, hogy a magas fertőzési számok miatt előfordulhat, hogy a rendelet már nem hatékony.

A Ynet hírportál újságírója palesztin forrásokat idézve arról számolt be, hogy a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász augusztusban, Beni Gantz védelmi miniszterrel tartott első találkozóján, foglyok szabadon bocsátását kérte. A kérésről a találkozót követően nem számoltak be, és a jószándék jeleként prezentálták. A felek decemberben találkoztak másodszor, amikor Gantz otthonában látta vendégül a palesztin elnököt. A hétvégén nyilatkozó források szerint Abbász azt kérte Izraeltől, hogy bocsássa szabadon a Fatah szervezet 25 tagját, akiket még az oslói egyezmények 1993-as aláírása előtt börtönöztek be, és évtizedek óta fogvatartanak izraeli börtönökben. Gantz azt mondta Abbásznak, hogy megvizsgálja az ügyet, de a források úgy vélték, a jelenlegi izraeli kormány nem fog beleegyezni az elengedésükbe.

Nagy-Britannia fontolóra vette katonai jelenlétének komoly mértékű növelését az európai kontinensen, mindenekelőtt Kelet-Európában, az európai határok megerősítése végett „a fokozódó orosz agresszióval szemben” – közölte a Downing Street. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ugyanakkor a BBC televíziónak nyilatkozva határozottan kizárta annak lehetőségét, hogy a NATO-erők Ukrajnában közvetlen fegyveres konfrontációba kerülhetnének az orosz hadsereggel. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása nem pontosítja, hogy a brit kormány összesen hány katona európai telepítésének felajánlását tervezi. Egyenes utalást tett azonban arra, hogy a csapaterősítés a Baltikumra összpontosítana, London ugyanis a vasárnap ismertetett tervek szerint mérlegeli az Észtországban állomásozó brit katonai kontingens létszámának kétszeresére emelését és védelmi fegyverzetet is küldene ebbe a balti köztársaságba. Nagy-Britannia jelenleg több mint 900 katonát állomásoztat Észtországban. Boris Johnson miniszterelnök szóvivője bejelentette azt is, hogy Ben Wallace brit védelmi miniszter a napokban Magyarországra látogat.

Az előrelépés érdekében fel kell gyorsítani az iráni nukleáris programról folyó tárgyalásokat – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök, akinek szavait hivatala idézte vasárnap. Előző este a politikus iráni kollégájával, Ebrahim Raiszivel folytatott megbeszélést telefonon. A francia köztársasági elnök a 2015-ös nukleáris megállapodás (JCPOA) felújításával kapcsolatban megismételte azt a meggyőződését, hogy a diplomáciai megoldás lehetséges és elengedhetetlen. Jelezte egyben, bármilyen megállapodáshoz világos és elegendő kötelezettségvállalásra lesz szükség minden fél részéről, amelynek érdekében Franciaország valamennyi partnerével együtt dolgozik. A tájékoztatásban kiemelték, a francia elnök iráni kollégájával folytatott hosszú eszmecseréje során hangsúlyozta, hogy Iránnak konstruktív hozzáállást kell tanúsítania, és vissza kell térnie kötelezettségei teljes körű teljesítéséhez.

Kegyelmet adna Donald Trump volt amerikai elnök azoknak az embereknek, akiket az amerikai törvényhozás épülete ellen 2021. január 6-án elkövetett támadással összefüggésben bűncselekményekkel vádolnak, ha indulna az elnökválasztáson és

nyerne 2024-ben. Trump, aki még nem nyilatkozott arról, hogy újra elindul-e az elnökválasztáson, miután a 2020-ason vereséget szenvedett a demokrata Joe Biden ellen, a Texas állambeli Conroe-ban tartott nagygyűlésen beszélt erről. Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta.

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre vasárnap, amelyben a közép hatótávolságú ballisztikus rakéta 800 kilométert repült a nyílt tenger irányába – jelentette be a dél-koreai hadsereg. A rakéta harminc perces útja során 2000 kilométeres magasságot ért el. Ez volt az észak-koreai rezsim hetedik erődemonstrációja az idén. Phenjan 2022 eleje óta rakétakilövések sorozatát hajtja végre. A vasárnapi kísérlettel Észak-Korea megszegte a közepes és nagy hatótávolságú rakéták tesztelésére vonatkozó, saját maga által elrendelt moratóriumát. A tesztelési tilalom a nukleáris kísérletekre is vonatkozott. A közepes hatótávolságú rakéták olyan fegyverek, amelyek hatótávolsága 800 és 5500 kilométer között van. Mun Dzse In dél-koreai elnök az ENSZ-határozatok megsértésével vádolta meg Észak-Koreát.

Gazdasági hírek:

A február 1-jén életbe lépő élelmiszerárstoppal különösen a gyerekes családoknak és az idős embereknek akar segítséget nyújtani a kormány – mondta Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltett videóüzenetében. Keddtől hét alapvető élelmiszer – a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a csirkefarhát, valamint a 2,8 százalékos UHT-tej – ára csökken a tavaly október közepén tapasztalt szintre – tette hozzá.

Időjárás:

Ma melegfront érkezik. Késő délutántól, elsősorban a délnyugati, déli megyékben számítani kell vegyes halmazállapotú csapadékra.

Este helyenként fel-felszakadozik a felhőzet. Elszórtan azonban bárhol előfordulhat kevés, vegyes halmazállapotú csapadék.

A hőmérséklet jellemzően -2 – 7 fok körül alakul.