Most nagyon megfontoltnak kell lenni.

Most nagyon megfontoltnak kell lenni.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az orosz-ukrán konfliktusról és annak kiterjesztéséről.

 

A miniszter szerint az orosz-ukrán konfliktusban úgy tűnik, bár sok jól felszerelt orosz katonáról beszélnek, de ezeknek a száma jelenleg nem azt mutatja, hogy az oroszok támadásra készülnének Ukrajna ellen. Hozzátette azt is, a magyar kormány is úgy véli, a NATO-nak, az USA-nak kell párbeszédet folytatnia Oroszországgal, de szükség esetén az elrettentés politikáját is kell alkalmazni. Jelenleg is zajlik párbeszéd a felek között, de például az oroszok azon követelésére, hogy a kelet-európai országokból vonuljon ki a NATO, a válasz nem lehet más, mint az elrettentés.

Sokak szerint Magyarországra is kellenek NATO csapatok, erre a miniszter úgy felelt, az ország tagja a Közösségnek, most is vannak NATO csapatok itt, vannak közös gyakorlatok a magyar honvédséggel. Ezek a csapatok nem támadó jellegűek, a magyar honvédség pedig képes a nemzeti haderejét fenntartani. Benkő Tibor kijelentette, a magyar kormány nem járult hozzá, hogy olyan katonák állomásozzanak Magyarországon, akiket később bevetésre szánnak a NATO részéről, azaz a jelenlegi helyzetben, ha netán bármilyen probléma merülne fel, úgy arra a magyar honvédelemnek kell válaszolnia. Azaz, tette hozzá, a kormány nem látja szükségét annak, hogy most nagyobb létszámú NATO erőt állomásoztassanak Magyarországon. A miniszter szerint olyan politikára van szükség Európában, ahol a nemzetek és a Közösség is képes megvédeni saját magát. Nem európai hadseregre van szükség, hanem a nemzeti haderők közötti összefogásra. A politikus hozzátette, most nagyon megfontoltnak kell lenni.

Többféle háborút kezdeményezhet Oroszország, amik között szerepelhet a földgázzal való zsarolás, szerencsére a hazai tározók föl vannak töltve, ennek nemcsak társadalmi, de katonai jelentősége is van. Oroszország másutt is igyekszik megfelelő erőviszonyokat kialakítani, erre példa az Indiai Óceánon történő orosz-kínai-iráni tengeri hadgyakorlat.

              Visszatérve az ukrán helyzetre, Benkő Tibor elmondta, tavaly decemberben ukrán kollégájával találkozott, akinek a megfontoltságot javasolta, valamint azt, hogy az ukránok ne az ígérgetéseknek higgyenek, helyette törekedjenek a jószomszédi viszonyra, például fontos lenne, ha az ottani kisebbségeket támogatnák, nem elnyomnák.

              Benkő Tibor kijelentette, a magyar honvédség képes az ország biztonságát garantálni, nincs szükség semmifajta háborús hangulatra.