A kormány a magyar gazdák érdekeit tekinti fontosnak.

A kormány a magyar gazdák érdekeit tekinti fontosnak.

A miniszter elmondta, vannak szerencsés országok, ahol a kereskedelem is a gazdák kezében van, mint például Izraelben. 

Nagy István agrárminiszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar mezőgazdaság jelenéről, lehetőségeiről, az európai piacokról.

 

 

A miniszter elmondta, nemrégiben tartott értekezletet, ahol arra kérte a munkatársait, gondolkodjanak el azon, ha netalán kitörne a háború Oroszország és Ukrajna között, és Magyarországnak egy komolyabb menekülthullámmal kell számolnia, akkor hogyan lehet az élelmiszerellátást biztosítani. Hozzátette azt is, bármennyire is hihetetlen, hogy a 21. század Európájában ilyen helyzet előállhat, de egy felelős kormányzatnak gondolni kell erre is.

Ami az orosz kapcsolatokat illeti, Nagy István megjegyezte, a rendszerváltozás előtt a magyar agrárium az akkori Szovjetuniónak mindent el tudott adni, 1990 után ez a trend megfordult, a nyugati export lett erősebb, ám rá kellett jönni arra is, hogy az orosz piac nélkülözhetetlen. A magyar mezőgazdaságot sajnos a mostani európai embargó komolyan érinti, a magyar vetőmagipar és konzervipar jelentős veszteségeket szenvedett emiatt. A kormány azon dolgozik, hogy a magyar mezőgazdaság kihasználhassa azt a potenciált, ami az orosz piacot jellemzi.

Ami a hazai termelést illeti, a miniszter kiemelte, a kormány munkájának köszönhetően ma már a boltok polcain – primőr zöldséget tekintve is – többségében magyar áruk vannak, mindez köszönhető a modern technológiának és a fogyasztói szokások változásának. Ugyanilyen sarkalatos probléma a magyar almatermelés. Az alma is megtalálható, de ehhez arra is szükség van, hogy különböző kormányzati rendelkezések is megvalósuljanak a magyar almatermesztők védelmében. Azért is volt sokáig hátrányban a magyar almaágazat, mert egyrészt a privatizáció során a befektetők a magyar almát csak feldolgozásra szánták, másrészt pedig azért is, mert az első hazánkba érkező uniós forrásokat az akkori kormány nem gazdaságélénkítésre szánta. Például Lengyelországban a gazdaság erősítésére szánták a forrásokat, így az almatermesztésre, ezért is képesek hatalmas mennyiségben elárasztani Európát az almájukkal. Az is probléma volt hosszú évtizedeken át, hogy a magyar vidék is megváltozott, kevesebb lett az igény a hazai termékre, sokkal több az import árukra. Az emberek mindenkor mindent akartak, azaz nemcsak szezonban akartak egy bizonyos zöldséget-gyümölcsöt enni. A magyar kormány ezt a hátrányt kívánja ledolgozni azon döntésével, hogy a vidékfejlesztési társfinanszírozást megháromszorozza. Több mint négyezer milliárdot tudnak fordítani beruházásokra. A magyar vidéken újból vissza kell szerezni a kisgazdaságok szerepét, ami azzal jár, hogy a falvakban az állattartás hangjait lehet majd ismét hallani. Nem könnyű, természetesen meggyőzni a fiatalokat arról, hogy ez az élet is jó, de igenis szükség van rá. A kormány törvénytervezetet készített a vidéki élet értékeinek a megmentésére, azaz mindenkinek tudomásul kell vennie, a kakas kukorékol, a tehén bőg, a disznó röfög, stb. A magyar agráregyetemeken tehát nemcsak a szakmát tanítják, adják át, hanem azt az életmódot is képviselik, ami a vidéket kell, hogy jellemezze.

Visszatérve a magyar almára, a termesztők számára nagy segítséget jelent az Újfehértón átadott üzem, ami a szabolcsi almát képes megmenteni, hogy ne csak léalmát termesszenek. A miniszter elmondta, vannak szerencsés országok, ahol a kereskedelem is a gazdák kezében van, mint például Izraelben.

A hazai műtrágyahelyzetről elmondta a miniszter, hogy egyelőre egyetlenegy cég van, amelyik műtrágyát állít elő, így a gazdák kiszolgáltatottabb helyzetbe kerülnek. Egy új gyár létesítése 300 milliárdba kerülne, így sokkal jobban megéri olcsón importálni a műtrágyát. A magyar kormány feltett szándéka, hogy a hazai cég ne exportra szállítson, hanem a magyar gazdákat lássa el műtrágyával, de mellette új kutatásokat is támogat a kormány, amiknek a segítségével szerves anyagokból lehet műtrágyát előállítani.

A miniszter végezetül megjegyezte, minden nehézség ellenére a magyar libamáj továbbra is világhírnévnek örvend, ezt meg kell tartani a későbbiek során is.