Ausztriában februártól minden 18 éven felüli állampolgárnak be kell oltatnia magát a koronavírus ellen.

A BreuerPress és a HetiTV  vasárnapi hírei 2022.I.23.án

Az izraeli kormányfő a regionális és a világméretű együttműködés mellett érvelt.

 

Köszöntöm önöket.

Sebes György vagyok a hírekkel.

Ez a Heti TV Híradója.

 

Főbb híreink:

 

Magyarországon is tombol az omikron variáns, egyre több a beteg

  

 

Várhatóan holnap tartja utolsó ülését a Városháza-ügyet vizsgáló bizottság.

 

Rómában holnap kezdődik a több fordulós államfő-választás.

 

Az izraeli kormányfő a regionális és a világméretű együttműködés mellett érvelt.

 

És most a részletek:

 

Magyarországon már a koronavírus omikron variánsa okozza a megbetegedések 87 százalékát – mondta az országos tiszti főorvos.  Müller Cecília szerint e mutáció rendkívül erősen fertőz, de a védőoltás jelentősen enyhítheti a betegség lefolyását. Emlékeztetett rá, hogy januárban minden hét második felében előzetes regisztráció nélkül is lehet kérni az oltást. Csütörtökön és pénteken délután, illetve szombaton egész nap időpontfoglalás híján is fel lehet keresni az oltóhelyeket, adott esetben még a háziorvosokat is. A hónap első két hétvégéjén egyébként majdnem 300 ezren kapták meg így a vakcinát.

 

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai főorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy az omikron tünetei egészen mások, mint a korábbi mutánsoké, de – mint fogalmazott – ez sem a barátunk. Szlávik János szerint változtatni kell a karantén szabályain, ugyanis sokan nem tudják, hogy a karantén a látszólag egészséges emberek elkülönítését jelenti, az izoláció pedig azokét, akik bizonyítottan betegek. Mint mondta, az omikron lappangási ideje sokkal rövidebb, mint elődeié, így gyorsabb a betegség lefolyása, akár egy hét alatt is fel lehet gyógyulni belőle.

 

Ausztriában februártól minden 18 éven felüli állampolgárnak be kell oltatnia magát a koronavírus ellen. Egy hónapig nem büntetnek, de utána már igen. Angliában viszont a sikeres oltási kampánynak köszönhetően megszűnik a járvány miatt elrendelt korlátozások túlnyomó többsége. A 60 éven felüli korosztály tagjainak több mint 90 százaléka már megkapta a vakcina harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is. Nem lesz kötelező például a maszk viselése sem. Olaszországban közben egyelőre szigorítanak. Ettől a hétvégétől már fodrászhoz és kozmetikushoz is csak oltás vagy a negatív teszteredmény birtokában lehet menni. Februártól az 50 éven felülieknek kötelező lesz az oltás. Az egészségügyi államtitkár azonban azt is közölte, február második felében talán már lehetővé válik a korlátozások olyan könnyítése, mint Nagy-Britanniában.

 

Izraelben a héten elérte a csúcsot a járvány ötödik hulláma. Az egészségügyi minisztérium igazgatója szerint naponta mintegy 70 ezer ember tesztje bizonyul pozitívnak, de a fertőzöttek ennél többen lehetnek, miután sokan tünetmentesek. Problémát okoz a járványügyi adatok közlése is. A számítógépes rendszer ugyanis nem bírja a terhelést, mert az adatbázisok kialakításakor nem számítottak ilyen nagy számokra. Mint közölték, a jövőben a gyerekek heti háromszori tesztelésével próbálják majd megakadályozni a járvány terjedését, és elősegíteni a fertőzöttek elkülönítését. Ehhez mintegy 25-30 millió gyorstesztet osztanak ki a kisiskolásoknak.

 

Itthon sűrű hivatalos programja ígérkezik februárban a miniszterelnöknek. Már megerősítették, hogy Orbán Viktor a választási kampány első napján, február 12-én tartja meg hagyományos évértékelő beszédét. Tavaly a járvány miatt elmaradt az esemény, amelyet a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület szervez. A kormányfő előtte és utána fontos nemzetközi tárgyalásokon vesz részt. Február első napján az orosz elnökhöz készül. Vlagyimir Putyinnal többek között a Paksi Atomerőmű fejlesztéséről, az űrtechnológiai együttműködésről, valamint a Szputnyik injekciót előállító Nemzeti Oltóanyaggyárról is tárgyal. Február 17-én pedig a brazil elnököt várja Budapestre. Jair Bolsonaro hivatalos moszkvai látogatásáról érkezik majd.

 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint egyelőre szükségtelen, hogy az áprilisi választás előtt Orbán Viktor nyilvánosan vitázzon az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével. Dömötör Csaba súlytalannak nevezte Márki-Zay Pétert, akinek szerinte nincs érdemi mozgástere. Előzőleg a Fidesz kommunikációs igazgatója azzal utasította el Márki-Zay vitára szólító javaslatát, hogy ő csak Gyurcsány Ferenc beosztottja, akivel nem érdemes kiállni párbajra. Orbán Viktor, aki 2006 óta nem vett részt hasonló vitán, még nem szólalt meg az ügyben.

 

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége semmilyen módon nem kíván részt venni a február közepén kezdődő választási kampányban. Közleményük szerint fontosnak tartják, hogy mindenki szabadon, egyéni felfogása és értékrendje szerint választhasson a neki tetsző politikai pártok közül. Idézik Izrael budapesti nagykövetét, Yacov Hadas-Handelsmant, aki azt nyilatkozta elvárják, hogy Izraelt és a zsidó közösséget hagyják ki a kampányból. A Mazsihisz nem kíván beavatkozni pártpolitikai kérdésekbe, a szavazóktól pedig azt kérik, éljenek helyesen a rájuk ruházott felelősséggel.

 

Várhatóan holnap tartja utolsó ülését a Városháza-ügy miatt létrehozott vizsgálóbizottság. A testület elnöke, Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere azt mondta, az ellenzéki bizottsági tagok – akik többségben vannak – nem segítik a munkát és az igazság kiderítését. Így reagált arra, hogy a legutóbbi ülésen a főpolgármester alaptalannak nevezte a vádakat és hamisnak azokat az állításokat, hogy a főváros vezetése el akarta volna adni a Városháza épületét. Karácsony Gergely cáfolta, hogy nem átlátható a fővárosi önkormányzat vagyongazdálkodása. Soproni Tamás, a bizottság alelnöke, Terézváros momentumos polgármester szerint kudarcot vallott a Fidesz kísérlete, hogy befeketítsék a főpolgármestert.

 

 

 

Már több mint 20 ezren írták alá a két pedagógus szakszervezet petícióját, amelyben sürgős változásokat követelnek az oktatásban. Tűrhetetlennek tartják, hogy az ágazatban dolgozók többségének napi megélhetési és lakhatási gondjai vannak. Többek között úgy fogalmaznak, hogy a kormány már szinte csak gyermekmegőrző helynek tekinti az állami oktatást. A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete január utolsó napjára figyelmeztető sztrájkot hirdetett. Azt is közölték, ha a kormány továbbra sem tesz lépéseket a problémák megoldására, március 16-án határozatlan időre beszüntetik a munkát.

 

Az uniós tagországok miniszteri tanácsa márciusban hallgatja meg Magyarországot a jogállamiságot érintő 7-es cikk szerinti eljárással kapcsolatban, Lengyelországot pedig már februárban. Erről is beszélt a francia államfő, amikor az Európai Parlamentben ismertette az unió soros elnökségének programját. Emmanuel Macron kiállt a demokrácia és a jogállamiság védelme mellett. Mint mondta, ez ügyben párbeszédre van szükség és meg kell győzni azokat, akik eltávolodtak a jogállamiság eszméjétől. Ez ugyanis nem Brüsszel találmánya, hanem a közös történelem gyümölcse – tette hozzá.

 

 

Rómában holnap kezdődik az államfő-választás. A szenátus és a képviselőház tagjai, valamint a tartományok képviselői, összesen 1009-en több fordulóban szavaznak. A jelöléseket intenzív politikai egyeztetések előzték meg. A legnagyobb esélyes a jelenlegi kormányfő, Mario Draghi, akinek szakértői kabinetje rendkívül sikeresen állította helyre az olasz gazdaságot az utóbbi egy évben. A jobboldali pártok közölték, hogy egységesen felsorakoznak a most 85 éves Silvio Berlusconi volt kormányfő mögött. A választás érdekessége azonban, hogy az említett két jelölt az utolsó pillanatig lebegtette, egyáltalán elindul-e a választáson. Az eddigi elnök, Sergio Mattarella utóda lesz Olaszország II. világháború utáni 13. államfője.

 

Nagy-Britanniában már a kormányzó konzervatív pártból is egyre többen követelik a miniszterelnök távozását. Boris Johnson az utóbbi hetekben eddigi legnagyobb politikai botrányát éli át, miután kiderült, hogy a kormányfői rezidencián a szigorú karantén-szabályok ellenére rendszeresen bulikat tartottak. Az alsóházi tory képviselőcsoport tagjai közül sokan levélben kértek bizalmi szavazást Johnson ellen. Ehhez 54 képviselő voksa szükséges és ennyi nagyjából már össze is gyűlt. A volt Brexit-ügyi miniszter, David Davis szerint elvárható lenne az ország mindenkori vezetőjétől, hogy vállalja a felelősséget cselekedeteiért.

 

Az amerikai elnök eddig egyik legnagyobb vereségét szenvedte el a kongresszusban, röviddel azután, hogy beiktatásának első évfordulóját ünnepelte. A szenátus ugyanis leszavazta Joe Biden javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról. Ráadásul úgy vetették el a tervet, hogy két demokrata párti szenátor is a republikánusokkal voksolt. A választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat elfogadtatását korábban Biden nagyon fontosnak nevezte.

 

Az izraeli kormányfő a „hidak építése”, valamint a regionális és a világméretű együttműködés mellett érvelt a virtuálisan megrendezett davosi Világgazdasági Fórumon. Naftali Bennett azt mondta, e téren kitűnően halad országa eddigi legsokszínűbb kormánya, melyben nyolc, vallásos és világi, bal és jobboldali, valamint egy arab hagyományőrző párt is részt vesz. Elismeréssel értékelte az utóbbi években kialakított új regionális kapcsolatokat, a Bahreinnel és az Egyesült Arab Emírségekkel kötött egyezményeket. Hozzátette, javította kapcsolatait Jordániával és Egyiptommal, valamint a palesztinokkal. Szerinte viszont Irán az egész közel-keleti térségbe exportálja terrorgépezetét.

 

Az amerikai űrügynökség kutatói szerint a Csendes-óceán Tonga-szigetei közelében kitört vulkán ereje több mint ötszázszor erősebb volt a második világháború végén bevetett hirosimai atombombánál. A NASA ezzel magyarázza, hogy a múlt szombati kitörés okozta lökéshullám körbejárhatta a Földet. A nyomásváltozást Magyarországon is érzékelték. A tudósok úgy vélték, ez volt az utóbbi század egyik leghangosabb természeti eseménye. Tonga szigete továbbra is el van vágva a külvilágtól, jelentős anyagi károk keletkeztek. Az első szegélyszállítmányok a hét második felében érkeztek meg a közeli repülőterekre.

 

Itthon egyelőre tart a hideg tél. Változóan felhős lesz az ég, hosszabb-rövidebb ideig tartó napsütéssel. A Nyugat-Dunántúlon több helyen előfordulhat hószállingózás, havazás. Máshol nem valószínű számottevő csapadék. A szél megélénkül, néha megerősödik. A hőmérséklet napközben csak mínusz 2 és plusz 4 fok között alakul, estére pedig mínusz 8 és 0 fok közé hűl le a levegő.

 

Eddig tartott a híradó. További információkat találnak két honlapunkon, a Hetitv.com és a Breuerpress.com portálon. Köszönöm figyelmüket.