Rálőttek egy osztrák határőrre hétfő délelőtt a magyar-osztrák határon.

Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten.

Rálőttek egy osztrák határőrre hétfő délelőtt a magyar-osztrák határon.

Harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt, ez derült ki a kormányzat most nyilvánosságra hozott adataiból.

Romániában meredeken emelkedik a kórházi kezelésre szoruló, kiskorú koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig egyetlen nap alatt másfélszeresére ugrott.

Belföldi hírek:

Kenya erősíteni kívánja közép-európai jelenlétét, ezért készen áll arra, hogy minél hamarabb diplomáciai képviseletet nyisson Budapesten – hangzott el Nairobiban, amikor Uhuru Kenyatta köztársasági elnök Áder Jánossal tárgyalt. Az államfő többnapos látogatásra érkezett Kenyába, a kelet-afrikai ország függetlenné válása óta elsőkét a magyar köztársasági elnökök közül. A két politikus négyszemközti találkozóját követő közös sajtótájékoztatón mindkét államfő hangsúlyozta, hogy a látogatás tovább mélyítheti Kenya és Magyarország együttműködésének

lehetőségeit. Áder János úgy fogalmazott, hogy Kenya az elmúlt években a térség turisztikai, pénzügyi, kereskedelmi és diplomáciai központjává vált, hatalmas demográfiai és életszínvonal emelkedés történt. Ezért, mint mondta, a következő időszakban az itt élők számára a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer biztosítása lesz a legfontosabb.

Rálőttek egy osztrák határőrre hétfő délelőtt a magyar-osztrák határon, a Szentpéterfa-Eberau határátkelőhely közvetlen közelében. A burgenlandi hatóságok által megerősített osztrák lapértesülések szerint a feltételezett embercsempész által vezetett furgon áttört a határon, majd amikor a határőrizetet ellátó osztrák katonák megállították, kikerülte az ellenőrzést és Magyarország felé elmenekült. Közben a határon át rövid tűzharc alakult ki, amelynek során nem sérült meg senki. A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: az osztrák hatóságok jelzésére a Terrorelhárítási Központ munkatársainak bevonásával jelentős erőket mozgósítottak az embercsempész elfogására, a kutatás azonban egyelőre nem vezetett eredményre. Seffer Lilla hozzátette: a rendőrök délelőtt Szentpéterfán feltartóztattak egy ideiglenes magyar forgalmi rendszámmal ellátott gépjárművet, amelyet egy moldovai embercsempész vezetett és 14 magát szírnek mondó határsértőt szállított. A két eset jelenlegi információik nem függ össze szorosabban – tette hozzá.

Harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt, ez derült ki a kormányzat most nyilvánosságra hozott adataiból. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szél Bernadett független parlamenti képviselő adatigénylésére árulta el, hogyan alakult az iskolai munkaerő-helyzet az elmúlt időszakban. A kiadott statisztika szerint 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a

munkát, 2020-ra azonban ez a szám kétezerre csökkent. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly év végén azt mondta: megérti, ha a tanárok elégedetlenek a helyzetükkel, csakhogy szerinte a gazdaság jelenleg nem ad lehetőséget nagyobb emelésre. A független országgyűlési képviselő szerint drasztikus béremelés nélkül még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a 145 ezer forintos kezdőbér finoman szólva sem vonzó perspektíva.

Ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben az „országos átlagot tekintve ismét enyhe emelkedést mutat”. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia Debrecen, Nyíregyháza, Salgótarján, Székesfehérvár, Tatabánya és Zalaegerszeg esetében látható, míg Szombathelyen enyhe csökkenés tapasztalható – írták. Hozzátették: a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 13 mintavételi helyen a „mérsékelt”, 9 településen az „emelkedett” kategóriába sorolható.

Külföldi hírek:

Egy palesztin terrorista hétfőn késes terrortámadást kísérelt meg végrehajtani egy megállónál a Gus Ecion-csomóponton, Jeruzsálemtől délre. Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölték, hogy a terrorista kiszállt egy járműből késsel felfegyverkezve, és megpróbált megsebesített egy izraeli katonát, aki tüzet nyitott rá és ártalmatlanította. Izraeli sérültje nincs az incidensnek. A terrorista a helyszínen meghalt. Az izraeli csapatok nagy erőkkel keresik a sofőrt és a járművet, mely a terroristát a helyszínre szállította.

Halífa Haftár líbiai hadúr repülőgépe rövid időre leszállt Cipruson, majd Izraelbe ment, ahol két órát maradt, mielőtt visszatért Ciprusra – írja a The Jerusalem Post. A líbiai hadúr és elnökjelölt Halífa Haftár magángépe csütörtökön landolt Izraelben.
A Dassault Falcon 900-as típusú repülőgép Líbiából szállt fel, rövid ideig megállt Cipruson, majd Izraelbe repült, ahol két órát maradt, mielőtt visszatért
Ciprusra. Haftár a Líbiai Nemzeti Hadsereg vezetője, amely 2014-2020 között polgárháborút vívott az észak-afrikai állam nemzetközileg elismert kormánya
ellen. Haftár izraeli látogatása napokkal azután történt, hogy a szaúdi és líbiai média arról számolt be, hogy Abdulhamid Mohammed Dbeibeh líbiai miniszterelnök

– Haftár riválisa – nemrég Jordániában találkozott David Barnea Moszad igazgatóval, hogy az Izraellel való normalizációról tárgyaljanak. Dbeibeh hivatala a jelentések szerint tagadta, hogy a találkozóra sor került volna.

Valószínűleg drónok okozta robbanás történt, majd ezt követően tűz keletkezett hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, legkevesebb három ember meghalt, hat megsebesült – közölte a helyi rendőrség. Három üzemanyagszállító teherautó robbant fel a fővárosi repülőtér közelében, egy olajvállalat raktárainál pedig tűz ütött ki a légikikötő egyik építkezésén. A támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek. A húszi lázadók mozgalma, amely a szaúdi vezetésű koalíció ellen harcol, gyakran indít határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen. Az Egyesült Arab Emírségek ellen azonban eddig kevés ilyen támadást hajtottak végre.

Egy közvélemény-kutatás eredményei szerint az erdélyi magyarság kevésbé, a székelyföldi viszont inkább szkeptikus a koronavírus elleni oltással szemben, mint a romániai átlag. Az erdélyi magyarságra reprezentatív mintán készült telefonos közvélemény-kutatást a Bálványos Intézet végezte a Transylvania Inquiry és a TT Research

& Communications közvélemény-kutató cégek 2021. november 16. és december 20. közötti adatfelvételével. A kutatás szerint Romániában a felnőtt lakosság 53 százaléka kapott legalább egy koronavírus elleni védőoltást. A magyarok körében 58 százalékos az oltottak aránya, Székelyföldön viszont a lakosság mindössze 39 százaléka oltatta be magát.

Romániában meredeken emelkedik a kórházi kezelésre szoruló, kiskorú koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig egyetlen nap alatt másfélszeresére ugrott – emelte ki hétfőn a G4Media-ro hírportál. A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) napi jelentése szerint hétfőn 338 fertőzött kiskorút ápoltak a romániai kórházakban, 52-vel többet mint az előző napon és több mint kétszer annyit, mint egy héttel korábban. A gyermekek körében 140 százalékos volt a növekedés egy hét alatt, míg ugyanebben az időszakban az ország Covid-kórházaiba beutalt fertőzöttek összlétszáma 2778-ról 4027-re (45 százalékkal) emelkedett. Az utolsó napon látványosan romlott a helyzet a koronavírusos gyermekek körében: hétfőn már 21 kiskorút ápoltak intenzív osztályon, nyolccal többet, mint egy nappal és kétszer annyit, mint egy héttel korábban. A GCS nem közöl részleteket arról, hogy milyen arányt képviselnek a kiskorúak a napi esetszámon belül.

Oroszország reméli, hogy ezen a héten megkapja az Egyesült Államok válaszát a biztonsági garanciaigényére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml
szóvivője. „Reméljük, hogy amint azt amerikai tárgyalópartnereink korábban mondták, még ezen a héten képesek lesznek valamit írásban megfogalmazni” – mondta Peszkov. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki hétfőn fogadta horvát hivatali partnerét, Gordan Grlic-Radmant, a találkozót követő közös moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Oroszország komolyan számít konkrét válaszokra dokumentumtervezeteire az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, és „egyes találkozókat a témával kapcsolatban a napokban meg fognak tartani”. A TASZSZ orosz hírügynökség a horvát diplomácia vezetőjének azt a kijelentését idézte, amely szerint a NATO-n kívüli európai uniós tagországokat is be kellene vonni a biztonságról folytatott tárgyalásokba.

Visszatért hétfőn Ukrajnába Petro Porosenko korábbi ukrán elnök, akit hazaárulással gyanúsítottak meg. A politikus – aki 2014 és 2019 között volt Ukrajna elnöke, jelenleg pedig az Európai Szolidaritás nevű ellenzéki parlamenti párt vezetője – Varsóból érkezett a kijevi Zsuljani repülőtérre, ahol néhány száz híve fogadta. A repülőtéren várták őt az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai is. Porosenko állítása szerint a vámkezelésnél elvették tőle az útlevelét, hogy megakadályozzák belépését az ország területére. A hatóságok azt mondták, hogy személyazonosságának ellenőrzése érdekében vették el az útiokmányát, amelyet negyedóra múlva vissza is adtak neki. Közben sajtójelentések szerint a volt államelnök hívei és a határőrök között kisebb dulakodás támadt.

Gazdasági hír:

Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, amit kevés ország mondhat el magáról – közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Paksi Atomerőben. A tárcavezető a paksi nukleáris létesítményben tett látogatásán leszögezte, hogy itt a „világ egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb erőműve működik”, ami garantálja az áramellátás folytonosságát, és hatalmas versenyelőnyt jelent a gazdaság számára. “Az elmúlt időszak bebizonyította, hogy az energiaellátás terén bármikor felléphetnek válsághelyzetek. Ilyenkor azok az országok vannak biztonságban, amelyek nagyrészt el tudják látni saját magukat energiával” – mutatott rá. Ennek kapcsán arról számolt be, hogy jelenleg a hazánkban megtermelt villamos energia mintegy fele a paksi atomerőműhöz kötődik.

Időjárás:

Ma enyhén mérséklődik a szél. A Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben még így is élénk, olykor erős lökések kísérhetik.

Este legyengül a légmozgás. Csillagfényes, fagyos idő várható.

A hőmérséklet -3 – 6 fok között alakul.