A vidéki ember szavazata többet ér, mint a nagyvárosié

A vidéki ember szavazata többet ér, mint a nagyvárosié

Dr. Boross Péter volt miniszterelnök a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt életéről, tapasztalatairól

 

                                   

A politikus beszélt a gyermekkoráról, falun nőtt fel, ahol megszokott egyfajta rítust, a család sűrűn fogadott vendégeket, de ahogy lenni szokott a felnőttek beszélgetésébe a gyerek nem szólhatott bele, csak figyelhetett. Ezek a beszélgetések nyugodtak voltak, a partnerek meghallgatták egymást. Amikor Budapestre került egyetemi hallgatóként, akkor itt egy más világ fogadta. Azzal kellett szembesülnie, hogy a nagyvárosban az emberek egymás szavába vágtak, azaz nem várták meg a másik mondandójának a végét. Már akkor érezhető volt a nagyvárosi tünet, ahol mindenki tülekedik, harcol a helyéért. Ezt akkor sem, és azóta sem tartja rokonszenvesnek a politikus. Az emberek vidéken is vitáztak, de ott a vita hevében is figyeltek a másikra. Boross Péter szerint egyébként az emberiség legnagyobb veszélye a nagyvárosokba való özönlés, annak minden kommunikációs terhével együtt. Persze, az is igaz, tette hozzá, hogy a mai vidéki élet is gyökeresen más, mint 70-80 évvel ezelőtt.

          Boross Péter szerint a vidéki ember szavazata sokkal többet jelenthet, mint a nagyvárosi emberé, a megfontoltsága, a józansága miatt. A volt miniszterelnök azzal is egyetért, hogy a jelenlegi kormány, bár fontosnak tartja a nagyvárost, Budapestet, de mégis a vidéki emberek támogatására számít inkább. Hozzátette, azt elképzelhetetlennek tartja, hogy a mostani ellenzék vidéken tudjon eredményt elérni, hiszen a komolytalanságuk, a hiteltelenségük a vidék számára nem kell, a vidéki ember ennél sokkal bölcsebb. Persze az is igaz, tette hozzá, hogy a főváros 2019-ig nagyon jó kezekben volt, ám a sikeres főpolgármestert egy amatőr váltotta fel.

          A volt miniszterelnök a kormány döntését, mely szerint ármaximalizálást vezetett be több termékre, nem tartja jó döntésnek, de rossznak sem, mert most egy kényszerhelyzet alakult ki az inflációs nyomás miatt. Az ellenzék az ÁFA csökkentését javasolja, de a politikus szerint ez csak a boltosnak hoz hasznot. Ez a döntés, amit a kormány hozott, a kényszernek „köszönhető”, de akármennyire is kritizálható, sok embernek segít. Ami pedig az inflációt illeti, azzal kapcsolatban megjegyezte, az mindenütt érezhető egész Európában. Megjegyezte azt is, amikor ő volt a miniszterelnök, akkor azért nem kellett ilyen döntést hozni, mert akkor már készülődni kellett a választásra, a legfontosabb feladat az volt, hogy a voksolást a lehető legtisztességesebb módon bonyolítsák le.

          Boross Péter beszélt az ellenzéki összefogásról, megjegyezve, azzal követték el a legnagyobb hibát, hogy a miniszterelnök-jelöltjüket nem idén februárban találták meg, mert akkor kevesebb alkalma lenne lejáratnia magát. Nagy szégyen lenne Magyarországnak, ha egy ilyen kormányfője lenne az országnak. Nem lehet egy olyan emberhez kötődni, akinek antiszemita kijelentései vannak. A volt politikus szerint a miniszterelnök-jelölt egyszerűen nincs tisztában a szavak súlyával és jelentésével. Talán az is probléma, jegyezte meg, hogy a mai fiatalabb generáció másképp éli meg a történelmet, a múltat, másképp beszél róla. Fontos lenne az oktatás, de az is igaz, az elmúlt generációk egy torzított történelmet tanultak. Ezt a szülőknek kellett időnként kijavítani.

Boross Péter felidézte, hogy az egyetem után a városházán dolgozott, majd 56-ot követően a vendéglátásban helyezkedett el, szerencsére voltak, akik segítették, támogatták ebben. Később a Dél-Pesti Vendéglátóipari Vállalatnál kezdett el dolgozni, ahol nagyon sok embernek igyekezett segíteni. 

Köszönöm a beszélgetést  Breuer Péter