Veres Zoltán önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Nem jó irányba megy a kerület

Veres Zoltán önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületi anomáliákról

 

A politikus szerint furcsa, hogy az ellenzéki önkormányzati vezetők kormányzati elvonásokról, megszorításokról beszélnek, miközben a 2010 előtti kormányokra volt jellemző a folyamatos adóemelés, valamint az önkormányzati források megvonása. A 2010-ben győztes első Orbán-kormány volt az, amelyik végrehajtotta az önkormányzatok adósságkonszolidációját, majd később feladat átcsoportosításokkal is segítette a településeket. A pandémia alatt meghozott döntések pedig az emberi életet, a társadalmat védték, valamint a lakosság igényeit elégítették ki. Ezek közé sorolta a frakcióvezető például az ingyenes parkolást is, amely pont a lakosság érdekeit szolgálta. Összességében elmondható, semmilyen elvonás nem volt, mert minden a lakosság érdekében történt.

A képviselő szerint, a városvezetés ugyan baloldalinak mondja magát, de az igazi, klasszikus baloldali értékek messze állnak tőlük, pont a kerületiek érdekét nem veszik figyelembe. Ezek közé sorolta Veres Zoltán a forgalom átszervezését, melyet agymenésnek minősített, ami nem működik, és sem a lakosok, sem a kerületi vállalkozók életét nem szolgálja. A frakcióvezető megjegyezte, ezek a döntések nem a helyiek érdekeit szolgálják, ahogy az a kísérlet sem, amivel Erzsébetváros jelenlegi vezetése a kormányzati döntéssel szemben megpróbált adót emelni, ám ez szerencsére nem sikerült nekik.

A politikus szerint a jelenlegi, magát baloldalinak mondó városvezetés számos olyan rendelkezést megszüntetett, amit elődje hozott, így például már nem kapnak a lakosok karácsonyi csomagot, karácsonyfához is csak azok juthatnak hozzá, akik követik az önkormányzat közösségi oldalát. Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy az idős kerületi polgárok nem igazán rendelkeznek interneteléréssel. A képviselő szerint ez nem más, mint elvonás. Mindezeket a döntéseket az új városvezetés úgy hozta meg, hogy 2019-ben tízmilliárd forint plusszal vették át a kerületet.

Veres Zoltán külön beszélt a bulinegyedről, melynek kapcsán megjegyezte, az Erzsébetvárost jelenleg irányító koalíció többek között azzal nyerte meg az önkormányzati választást, hogy éjféli zárórát hirdetett. Ezzel szemben az a tény, hogy egyre több hely maradhat nyitva tovább is, valamint nyilvánosan lehet árusítani a kerületi köztereken is, így például a Klauzál téren. A politikus szerint ez az egyik legnagyobb hazugsága a jelenlegi városvezetésnek.

Veres Zoltán szerint a kerületet jelenleg irányító koalíció egyáltalán nem egységes az olyan alapvető kérdésekben sem, mint a Klauzál téri csarnok ügye, jelenleg úgy néz ki, hogy a téren található piac leépítése a cél, hiszen például nyolcvan parkolóhelyet szüntettek meg a téren. Kimondható, hogy a Vásárcsarnok ügye koalíciós harci szintérré vált.

Veres Zoltán szerint nincs olyan színtere az önkormányzatnak, ahol egyértelműen sikert tudna elkönyvelni, így a közbiztonság terén is egyre több probléma akad. A politikus emlékeztetett arra, hogy 2014-ben adták át azt a műveleti központot a kerületben, melynek feladata volt felügyelni a százötven kamerából álló rendszert. Mindezekből mára megmaradt a műveleti központ, ám a kamerarendszer frissítése elmaradt, a kerületi rendészek által üzemeltetett kamerák úgy látszik, nem vesznek mindent észre, egy biztos, a szabálytalan parkolást pedig azonnal. Ezen túlmenően a rendészet sem tudja betartani az előírt szabályokat, például a bulinegyedben.

A frakcióvezető szerint nem jó irányba megy a kerület, erre példa a többszörösen módosított lakáskoncepció is.