Hét és fél millió forinttal támogatta a kormány a zsidó hittankönyvsorozat újabb kötetét.

A BreuerPress és a HetíTV legfrissebb hírei 2021.XII.02.

 

 

 

Magyarország továbbra is határozottan elvárja a kárpátaljai magyar közösség jogainak tiszteletben tartását – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Több mint hét és fél millió forinttal támogatta a kormány a zsidó hittankönyvsorozat újabb, az ötödik osztályosoknak szóló kötetét.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette szerdán a parlament elé a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatát.

Ausztriában szerdán december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot.

Belföld:

Magyarország az utóbbi években is „rendkívül nagylelkűen” támogatta Ukrajnát, ugyanakkor továbbra is határozottan elvárja a kárpátaljai magyar közösség jogainak tiszteletben tartását – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a NATO külügyminiszterek találkozóján, ukrán és georgiai kollégájával, Dmitro Kulebával és David Zalkalianival folytatott találkozója előtt a tárcavezető újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Magyarország a feszültségek ellenére sem szüntette be Ukrajnának nyújtott támogatását az utóbbi években. Példaként említette, hogy nyugati irányból a legtöbb földgáz tavaly Magyarország felől érkezett Ukrajnába, illetve a kormány több ezer olyan ukrán gyerek számára biztosított nyaraltatást, akiknek a szülei érintettek voltak a harcokban a szomszédos ország keleti részén. Emellett ukrán katonák tucatjai kaptak kórházi kezelést hazánkban, valamint Magyarország több mint száz lélegeztetőgépet adományozott Ukrajnának, és továbbra is pénzügyi támogatást nyújt kórházaknak, kulturális intézményeknek, iskoláknak, templomoknak. „Rendkívül nagylelkűek vagyunk, és folytatni is fogjuk ezt a gyakorlatot” – fogalmazott.

Brüsszel irányítani akarja az Európai Unió tagállamainak bevándorlási politikáját, és sokszínű, nyitott társadalmakat akar létrehozni a tagállamokban – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Facebook-oldalán a Brüsszel által elfogadott, 2021- 2027-es időszakra vonatkozó bevándorlási akcióterv első két pontját értékelve. Menczer Tamás a videóban ismertette: a brüsszeli bevándorlási akcióterv első pontja szerint az integrációval és befogadással kapcsolatos munkát közös elvek és értékek támasztják alá, amelyeknek irányítaniuk kell a tagállamok munkáját. Kiemelte: Brüsszel a bevándorlást értéknek tekinti, a magyar kormány ezzel szemben meg akarja állítani azt, ezért nemet mond a brüsszeli irányításra. A második pont pedig azt mondja ki, hogy a politikákat a sokszínű, nyitott társadalom igényeihez kell igazítani – tudatta, hozzátéve: ezt szeretné Soros György is. A kormány álláspontja változatlan és egyértelmű: nemet mond a bevándorlásra – jelentette ki.

Több mint hét és fél millió forinttal támogatta a kormány a zsidó hittankönyvsorozat újabb, az ötödik osztályosoknak szóló kötetét – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a Szolnoki Galériában. Soltész Miklós elmondta: a kormány a kötetsorozat következő kiadásait is támogatni fogja. Hozzátette:

olyan könyveket támogatnak, amelyek értéket jelentenek a gyerekeknek, nem rombolják, hanem építik a lelkivilágukat, a hitbe, a családba, a nemzetbe vetett bizalmukat. Ez a kötetsorozat, amelynek immár az ötödik kötete jelent meg, mindezt erősíti, ráadásul hiánypótló is, hiszen a magyarországi zsidóságnak ilyen jellegű hittankönyve száz éve nem volt – fűzte hozzá. Megjegyezte: öt-hat év összefogásának, fáradságos munkájának köszönhetően elkészült az ötödik kötet is, amelyet keresztény felekezetű iskolában is lehet forgatni, hiszen az abban szereplő személyek – Sámson, Dávid király, Rúth, Eszter királynő, Dániel, Jób és Jónás – és történetük példaként szolgálhat mindenki számára.

Tíz év alatt sokat fejlődött, korszerűbbé vált a közigazgatás – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatási államtitkára Sopronban, mielőtt átadta a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal épületének 150 millió forintért felújított helyiségeit. Tíz évvel ezelőtt a kormány nagy fába vágta a fejszéjét, amikor hozzálátott a közigazgatás korszerűsítéséhez, és kialakította a kormányablakrendszert, amely az idők során hatékonynak bizonyult – közölte György István. A 306 kormányablak, a járási kormányhivatalokkal együtt, 2500 féle ügytípust képes kezelni. A kabinet az épületek megújítása mellett hangsúlyt fektet a kormányablakokban dolgozók folyamatos képzésére, valamint az informatikai fejlesztésekre, hiszen egyre több az olyan ügy, amelyet az ügyfelek számítógépükön, ügyintézői beavatkozás nélkül bonyolíthatnak le – fűzte hozzá. Az államtitkár példaként említette, hogy január elsejétől elég lesz egy közüzemi szolgáltatónál bejelenteni az adatváltozást, és ha az ügyfél kéri, a rendszer automatikusan végrehajtja a módosítást a többi közüzemi szolgáltatónál is.

Külföld:

Szalman Zarka professzor, Izrael koronavírus-projektmenedzsere kijelentette, hogy az országnak fontolóra kéne vennie a vakcina kötelezővé tételét, tekintettel az omikron variáns veszélyére. “Jelenleg az izraeli megközelítés olyan megközelítés, amely véleményem szerint megengedőbb, befogadóbb, és több időt hagy az embereknek, hogy döntést hozzanak – ennek pedig ára van” – mondta .„Izraelben 680 000 ember van, akit egyáltalán nem oltottak be. – mondta Zarka. Zarka, aki korábban ellenezte az oltás kötelező tételét, azt mondta, hogy véleménye az új variáns megjelenése miatt változott meg. Az álláspont az ő személyes véleménye, hangsúlyozta, és nem tükrözi az egészségügyi minisztérium vagy a kormány bármi erre irányuló tevékenységét. Zarka arra is felszólította a szülőket, hogy siessenek és oltsák be gyermekeiket.

Naftali Bennett miniszterelnök hivatalba lépése óta először tett látogatást a jeruzsálemi Balfour utcában található miniszterelnöki rezidencián. A rezidencián felújításokat és biztonsági fejlesztéseket végeznek azóta, hogy Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök júliusban 12 év után kiköltözött. Bennett irodája szerint a miniszterelnök megbeszélést folytatott az illetékes szakemberekkel és áttekintette a biztonsági, infrastrukturális és védelmi szempontokra fókuszáló felújítási terveket, melyek összhangban állnak a biztonsági szervek követeléseivel. A munkálatok várhatóan 2022 végére fejeződnek be. Bennett, akinek gyermekei még iskolás korúak, rá’ánánái otthonában maradt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beterjesztette szerdán a parlament elé a többes állampolgárságról szóló törvényjavaslatát. Ezt az államfő maga jelentette be a parlament előtt tartott éves beszámolójában, amelynek témája az ország kül- és belpolitikai helyzete. „Tudom, hogy a többes állampolgárság kérdése mennyire fontos az Egyesült Államokban, Kanadában és az EU-ban élő ukránok számára. Első alkalommal érezhetik a világ bármely táján élő ukránok azt, hogy nem pusztán ukrán származásúak, hanem ukrán állampolgárok is” – hangoztatta Zelenszkij. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy a parlament tavaly Zelenszkij egyik hasonló javaslatát nem tűzte

napirendre, mert szakértők szerint az állampolgárság kérdése az alkotmány módosítása nélkül, csak törvényi szinten nem szabályozható.

Az afganisztáni humanitárius válságról és Washington emberi jogi aggályairól tárgyalt az Afganisztánban hatalomra került tálibok magas rangú képviselőivel Katarban az Egyesült Államok küldöttsége – közölte az amerikai külügyminisztérium. A Thomas West különmegbízott vezette delegáció ígéretet tett arra, hogy továbbra is támogatja az ENSZ erőfeszítéseit a térségben mutatkozó humanitárius kihívások kezelésére. A küldöttség hangot adott azoknak az amerikai aggodalmaknak, amelyek az afganisztáni emberi jogi visszaéléseket jelző állításokra vonatkoznak, és sürgették, hogy a tálibok tegyenek meg mindent valamennyi afgán lakos jogainak megvédelmezésére. Kérték azt is, hogy a tálib vezetés tartson ki az általános amnesztia terve mellett, és tegyen további lépéseket egy olyan kormány megalakítása felé, amelyben a társadalom minél szélesebb rétegei képviseltetni tudják magukat.

Ausztriában szerdán december 11-ig meghosszabbították az egészségügyi zárlatot, a korábban tervezettnek megfelelően, mivel az intézkedések ellenére nagyon megemelkedett a koronavírus okozta új fertőzések száma. Egy parlamenti bizottság kedden jóváhagyta az országban november 22-én kezdődött, negyedik országos járványügyi zárlat meghosszabbítását – jelentette szerdán az APA osztrák hírügynökség. A parlamenti bizottsági döntésre azért volt szükség, mert egyes járványügyi intézkedéseket csupán tíz napra lehet elrendelni. A rendelkezés szerint csütörtöktől az alapvető fontosságú üzleteknek, amelyek eddig este 9 óráig nyitva tarthattak, este 7 órakor be kell zárniuk. A szabályok ugyanakkor lehetővé teszik a karácsonyfák árusítását. A kormány az egészségügyi zárlat meghosszabbítását azzal indokolta, hogy megnőtt a koronavírussal összefüggő halálesetek száma, és a súlyosan érintett régiók kórházai pedig arra figyelmeztettek, hogy az intenzív osztályok elérik kapacitásuk határát. A hatóságok korábban azt ígérték, hogy első európai országként február 1-jétől kötelezővé teszi a védőoltásokat.

Gazdaság:

Szerencsnek adományozta a Nestlé a Szerencsi cicás kakaópor védjegyét. Egy kedden aláírt megállapodás értelmében hamarosan tényleg szerencsi lehet a Szerencsi cicás kakaópor, a védjegyet eddig birtokló Nestlé Hungária ugyanis Szerencs városnak adományozta annak tulajdonjogát. Így jövő évtől a Szerencsi Bonbon Kft. gyárthatja és forgalmazhatja majd a több mint 90 éves múltra visszatekintő, máig népszerű kakaóport – derült ki a Nestlé sajtóközleményéből. Mint írták, a csomagoláson figyelő fehér macska miatt cicás kakaóként is ismert Szerencsi kakaópor nagy múltra visszatekintő márka, a fogyasztók egyik kedvence Magyarországon. Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere szerint éppen emiatt rendkívül nagylelkű gesztus a Nestlétől az, hogy átadják a védjegyet, ami megerősíti őket abban, hogy Szerencs a jövőben is büszkén ápolhatja tovább a csokoládé- és kakaógyártás hagyományait.

Időjárás:

Csütörtökön ismét egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat: borús, nyirkos időben országszerte számítani kell esőre, többfelé jelentős mennyiségű eső eshet. A késő délutáni, esti időszakban eleinte nyugaton, majd a középső és északi országrészben átmeneti havas eső, esetleg havazás válthatja az esőt. A hőmérséklet jellemző átlaga csütörtök délután északon +7, délen +13, fok körül alakul.