Recep Tayyip Erdogan török elnök : Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.XI.30.- reggelén

   A kormány és a főváros megállapodott a közösségi közlekedés finanszírozásáról.

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban- mondta Áder János köztársasági elnök a visegrádi csoport (V4) államfői találkozóján.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében.

A létező koronavírus elleni oltóanyagok vélhetőleg az omikron variáns esetében is hatásosan védenek a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől.

Belföld:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Maros Sefcovicot, az Európai Bizottság alelnökét, akivel aktuális európai és gazdasági ügyekről cseréltek eszmét – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A megbeszélésen – melyen részt vett Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is – a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításról, az európai ipar versenyképességéről, a magyarországi jármű- és akkumulátorgyártás további fejlesztési lehetőségeiről, valamint az e- mobilitás elterjesztéséről volt szó.

Budapesten közlekedő emberek érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium véglegesítette a helyi tömegközlekedés költségvetési támogatásának kifizetéséről szóló szerződést – jelentette be a tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. Schanda Tamás a közösségi oldalára feltett videóban hangsúlyozta, a fővárosi önkormányzatnak nagyobb részt kellene vállalnia az agglomerációs közlekedés finanszírozásából. Mint mondta, a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti frakciója is a kialakult helyzet lehető leggyorsabb megoldását sürgette. „A tárca a városvezetéssel változatlanul fennálló nézetkülönbségeket félretéve, megoldást keresve teremtett alkalmat a személyes találkozóval az aláírásra. Tény viszont, hogy minimális aláírási hajlandóság esetén már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna az ügyet a fővárosi önkormányzat” – fogalmazott Schanda Tamás.

Elindult a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő tram-train, az első utasokat szállító, menetrend szerinti szerelvény hétfőn fél négykor gördült ki a vásárhelyi nagyállomásról. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a helyszínen újságíróknak azt mondta, a tram-train kialakítása Magyarország leginnovatívabb vasútfejlesztése, olyan közlekedési eszköz, melyre az utasok a lakásukhoz legközelebbi megállóban felszállva eljuthatnak

egy másik város központjába. A következő vasútvillamost két hasonló helyzetben lévő város, Debrecen és Nagyvárad között hoznák létre. A fejlesztésnek a közlekedési mellett nemzetpolitikai vetülete is van, hiszen a határ két oldalán élő magyarokat kötné össze – hangsúlyozta a politikus.

Európára fokozódó migrációs nyomás nehezedik majd a következő hónapokban, években, ezt az Európai Unió nem szemlélheti tehetetlenül, fel kell készülni, és az EU határait, közös értékeit meg kell védeni – mondta Áder János köztársasági elnök a visegrádi csoport (V4) államfői találkozóján. A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen az államfő a lengyel és szlovák kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a visegrádi partnerek biztosították Lengyelországot szolidaritásukról, és arról, hogy akár politikai, akár technikai támogatásra, akár rendőri erőre van szüksége, számíthat a másik három országra. A visegrádi négyek megbeszéléséhez – betegsége miatt – online csatlakozott Milos Zeman cseh államfő. Áder János hangsúlyozta: a V4-es államfők közös nyilatkozatban hívják fel a figyelmet arra, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg, mert az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben.

Magyarország és Izrael kapcsolatai nagyon jók, ám lehetne még mit javítani rajta, ugyanakkor az is igaz, ez nem csak az érintett feleken múlik, – mondta Yacov Hadas- Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a két ország közötti kapcsolatokról a Heti Tv reggeli Pirkadat műsorában. Izraelben is, ahogy az egész világban jelen van a koronavírus. Meg kell állapítani, a világ úgy működik, ahogyan azt a járvány diktálja, ez igaz a magyar-izraeli kapcsolatokra is. A diplomata kijelentette, Izrael a koronavírus- járvány kapcsán az események elé szeretne menni, ezért is fejlesztik a kutatást. A negyedik hullám azokat kapja el, akik nem voltak beoltva, vagy azokat, akik még ilyen- olyan okokból nem vették fel a harmadik oltást. Ugyanilyen veszélyes csoport a vírus szempontjából a gyerekeké, akik eddig nem kaphatták meg a védőoltást. Pár hónappal ezelőtt Izraelben a 12-18 évesek oltását kezdték meg, míg most kezdődik az 5-12 évesek oltása. Izrael is állandó készültségben van, mert a vírus folyamatosan fejlődik. Nincs mit tenni, együtt kell élni a vírussal, az a fontos, hogy a gazdaság és a kereskedelem, az országok működjenek. Egy a lényeg, sokkal veszélyesebb nem beoltottnak lenni!

Külföld:

Thomas Nides, az Egyesült Államok új izraeli nagykövete hétfőn landolt Izraelben, hogy megkezdje megbízatását.

 

 

,,Az első izraeli utam után azt írtam a helyi újságban, hogy ‘abban a pillanatban, hogy a lábam a földet érintette, olyat érztem, amit soha nem felejtek el’” – írta Nides reggel Twitteren. ,,Izraelbe érkezni, hogy az Egyesült Államok nagykövete legyek, egy másik olyan érzés, amit soha nem felejtek el.” A nagykövet hangsúlyozta, hogy a két ország közös értékeket oszt, és ezért, idézve Joe Biden elnököt, kijelentette, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat megbonthatatlan. Nides kinevezését a hónap elején erősítették meg. Nides 2010 és 2013 között a külügyminisztérium gazdálkodásért és erőforrásokért felelős helyettes külügyminisztereként dolgozott, és a Morgan Stanley befektetési banki

 

társaság jelenlegi alelnöke. Szoros kapcsolatban áll Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Abolfazl Shekarchi dandártábornok, az iráni fegyveres erők szóvivője Izrael megsemmisítésére szólított fel néhány nappal az Irán és a nagyhatalmak közötti, Bécsben tartandó nukleáris tárgyalások újrakezdése előtt. „Egy lépéssel sem hátrálunk meg Izrael megsemmisítésétől” – mondta Shekarchi az ISNA iráni hírügynökségnek. „El kell pusztítani a cionizmust a világban” – tette hozzá. Shekarchi elítélte a Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek által Izraellel létesített diplomáciai kapcsolatokat is, és „elfogadhatatlannak” nevezte a lépéseket. Iráni tisztviselők rendszeresen fenyegetik Izraelt, az iráni kormányzat szinte minden szintjéről lehetett Izrael-ellenes és Izrael elpusztításával kapcsolatos kijelentéseket hallani.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Ankara kész lépéseket tenni Egyiptom és Izrael irányába a kapcsolatok javítása érdekében, hasonlóan ahhoz, ahogy az az Egyesült Arab Emírségek és Törökország között történt az elmúlt hetekben, amelyek konkrét befektetéseket eredményeztek – jelentette az NTV csatornára hivatkozva a Reuters brit és az AFP francia hírügynökség.”Meghatározott időn belül döntést hozunk és nagykövetet küldünk” – fogalmazott Erdogan. Mint mondta: Ankara „fokozatos” közeledést tervez Izraelhez és Egyiptomhoz. Törökországnak mind Izraellel, mind Egyiptommal feszült a viszonya. Ankara és Jeruzsálem kölcsönös visszahívta nagykövetét 2018-ban, amikor a Gázai övezetben meghalt egy palesztin tüntető. Kairóval akkor romlott meg Ankara kapcsolata, amikor 2013-ban megdöntötték Mohamed Murszi elnök hatalmát. Törökország, amely Murszit támogatta, visszahívta nagykövetét Egyiptomból, ezt követően az egyiptomi nagykövetet is visszahívták Ankarából. Törökország a 2020-ban kezdett diplomáciai törekvéseinek részeként már Egyiptommal és Szaúd-Arábiával is igyekezett javítani a viszonyán, de azok a megbeszélések egyelőre nem sok nyilvános eredményt hoztak.

Egy több mint 400 kilométerre lévő haditengerészeti célpontot semmisített meg tesztelés közben a Fehér-tengeren az Admiral Gorskov fedélzetéről elindított Cirkon hiperszonikus manőverező robotrepülőgép – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca a lőgyakorlatot sikeresnek minősítette. A tájékoztatás szerint az orosz Északi Flotta felszíni hajói és repülőgépei lezárták a tesztelés területét. Hasonló Cirkon-indítást november 18-án hajtottak végre ugyanerről a fregattról. Az akkor kiadott közlemény szerint a „szárnyas rakéta” tengeri célpontot semmisített meg közvetlen találattal a Fehér-tengeren. A TASZSZ állami hírügynökség szerint a Cirkon állami tesztelését november- decemberben folytatják le. Ennek keretében öt indítást terveztek, tengeri és parti célpontok ellen. A Cirkon előző teszteléseiről tavaly július 26-án, október 7-én, november 26-án, valamint idén július 19-én és október 4-én számoltak be az orosz fegyveres erők.

A létező koronavírus elleni oltóanyagok vélhetőleg az omikron variáns esetében is hatásosan védenek a súlyos megbetegedéstől és a kórházba kerüléstől – jelentette ki Salim Abdool Karim, a Dél-afrikai Köztársaság egyik vezető virológusa. A szakértő aláhúzta: egyelőre nem tudják megmondani, hogy az omikron súlyosabb tünetekhez vezet-e, mint a koronavírus korábbi változatai. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az új variáns fertőzőképessége nagyobb, és nagyobb valószínűséggel fertőz meg olyanokat is, akik be vannak oltva, vagy már átestek a betegségen. Vasárnap egy dél-afrikai orvos, aki elsők között gyanította az új változat megjelenését, azt mondta, hogy az omikron inkább enyhe tüneteket okoz. A 32 tüskemutációval rendelkező omikron variáns miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is aggodalmát fejezte ki.

Gazdaság:

A munkaerőpiac stabilitását mutatják a legfrissebb adatok. Elemzők szerint a munkaerőhiányos és erőteljes bérversennyel járó munkaerőpiaci környezet igazolja a felfelé mutató inflációs kockázatokról kialakult aggodalmakat is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott jelentése szerint októberben a munkanélküliségi ráta 3,9 százalékos, az augusztus-októberi háromhónapos időszakban 3,8 százalékos volt, 0,4 százalékponttal csökkent a múlt év azonos időszakához viszonyítva. Októberben a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 86 ezerrel volt több, mint egy évvel korábban, augusztus-októberben 53 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz mérve.

Időjárás:

Kedden a fagyos reggelt követően, napközben hideg, eleinte napos idő lesz, majd délután északnyugat felől beborul az ég. Elsősorban az ország északnyugati harmadán havazásra, havas esőre kell számítani. A délnyugati és az északkeleti országrész kivételével erős ÉNY-i szél fúj. Este többfelé várható az országban kisebb eső, havas eső, hó egyaránt.

A hőmérséklet jellemző átlaga kedd délután északon +2, délen +6, fok körül alaku