Fontosak a magyar kultúra értékei

Fontosak a magyar kultúra értékei

Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a két ország közötti kapcsolatokról beszélt, valamint a közel-keleti és a nemzetközi helyzetről.

 

Magyarország és Izrael kapcsolatai nagyon jók, ám lehetne még mit javítani rajta, ugyanakkor az is igaz, ez nem csak az érintett feleken múlik, hiszen nálunk is, Izraelben is, ahogy az egész világban jelen van a koronavírus. Meg kell állapítani, a világ úgy működik, ahogyan azt a járvány diktálja, ez igaz a magyar-izraeli kapcsolatokra is.

A diplomata elmondta, rövidesen két éve lesz, hogy Magyarországon teljesít szolgálatot, de ezt az időszakot is teljesen meghatározta a koronavírus-járvány.

A diplomata arra a hírre, mely szerint Belgiumban megcímkézik azokat az izraeli termékeket, melyek szerintük a megszállt területekről érkeznek, azt mondta, ez nem segít a palesztinoknak, hozzátette, minden tisztelete a belga kormányé, de ez a döntés nekik is rossz. Hozzátette azt is, ez a döntés is megegyezik az EU azon elképzelésével, mely szerint nem ismerik el azokat a változásokat Izraelben, amelyek 1967 után történtek.

Yacov Hadas-Handelsman elmondta, 2005-ben Jordániában képviselte szülőhazáját, amikor az akkori izraeli gazdasági miniszter írt alá egy megállapodást az EU-val, mely szerint minden termékre ráírják „Made in Israel”, ezt akkor mindenki elfogadta. Sokakat zavart nyilvánvalóan, hogy Izraelnek egy gazdasági megállapodása van az Európai Közösséggel. Ez a szerződés továbbra is ragyogóan működik, de úgy látszik, vannak az EU-nak olyan tagállamai, amelyek ezt igyekeznek semmibe venni. A kapcsolatok, a nézeteltérések természetesen nem az ilyen döntésektől dőlnek el, nem lehet mindig Izraelt hibáztatni, a megoldás két félen múlik.       A palesztinoknak azért sem jó ez, mert közülük azok, akik Izraelben dolgoznak, ugyanolyan ellátásban részesülnek, mint mások, azok biztos nem örülnek ennek a döntésnek. Őket kellene megkérdezni minderről, de ezt az EU nem teszi meg.

              A diplomata beszélt a Teherán című új izraeli filmsorozatról, amely nagy népszerűségnek örvend, ennek kapcsán megjegyezte, az izraeli filmipar egyre erősebb, komoly alkotások készülnek. Persze, az is igaz, sok helyen azt szeretik látni, hogy a palesztinok jók, az izraeliek rosszak, de szerencsére ma már egyre realistábbak az alkotások. Most már csak egy Oscar-díj kell az izraeli filmnek.

              A diplomata kijelentette, Izrael a koronavírus-járvány kapcsán az események elé szeretne menni, ezért is fejlesztik a kutatást. A negyedik hullám azokat kapja el, akik nem voltak beoltva, vagy azokat, akik még ilyen-olyan okokból nem vették fel a harmadik oltást. Ugyanilyen veszélyes csoport a vírus szempontjából a gyerekeké, akik eddig nem kaphatták meg a védőoltást. Pár hónappal ezelőtt Izraelben a 12-18 évesek oltását kezdték meg, míg most kezdődik az 5-12 évesek oltása. Izrael is állandó készültségben van, mert a vírus folyamatosan fejlődik. Nincs mit tenni, együtt kell élni a vírussal, az a fontos, hogy a gazdaság és a kereskedelem, az országok működjenek. Egy a lényeg, sokkal veszélyesebb nem beoltottnak lenni!             

              Az új izraeli kormányról a nagykövet elmondta, harmincnyolc éve dolgozik diplomataként, számtalan kormány alatt, hozzátéve, számára a köz szolgálata, Izrael képviselete a legfontosabb. kormányok jönnek-mennek, de Izrael számára továbbra is Irán jelenti a fenyegetést, a közel-keleti békeprogramot meg kell valósítani. Az új izraeli kormány érdekes és sokszínű, tette hozzá, hiszen nyolc párt alkotja, a többséget pedig az arab párt biztosítja.

Yacov Hadas-Handelsman elmondta, a közép-európai, a magyar kultúra értékeit fontosnak tartja, azokat megszerette, de sokkal jobb lenne, ha nem lenne járvány, mert akkor sokkal több értéket meg tudott volna nézni.