Vasárnap éjféltől 14 napig felfüggesztik a külföldi állampolgárok beutazását Izraelbe.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei  2021.XI.29.-én

Levélben köszöntötte a magyar zsidóságot Hanuka alkalmából Orbán Viktor.

Palkovics László miniszter egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében.

Vasárnap éjféltől 14 napig felfüggesztik a külföldi állampolgárok beutazását Izraelbe.

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata.

A magyarországi zsidó szervezetek vezetőinek címzett levél útján köszöntötte a hazai zsidóságot hanuka ünnepén a miniszterelnök. Ahogy a nappalok rövidebbek, az esték pedig hosszabbak lesznek, egyre jobban vágyunk a fényre, a hagyományos finomságokra és a családi körben töltött, örömteli napokra – írta Orbán Viktor, majd úgy folytatta: az idei évben, amikor egy világjárvány és a népvándorlás hullámai között érkezik meg az ünnep, még szebben ragyognak hanuka lángjai, melyek a reménységet és a csoda valóságát hirdetik. „Engedjék meg, hogy Magyarország miniszterelnökeként tisztelettel köszöntsem Önöket a fény ünnepén” – zárta levelét a kormányfő.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egyeztetésre hívta Karácsony Gergely főpolgármestert a budapesti közösségi közlekedés ügyében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A közlemény szerint a reggel 8 órára tervezett megbeszélésen az innovációs és technológiai miniszter kész személyesen bemutatni Karácsony Gergelynek a budapesti közösségi közlekedés éves támogatásának kifizetéséről szóló szerződés tervezetét. „A meghívás elfogadása esetén a kormányzati oldalról véglegesnek tekinthető szövegváltozatot a felek akár azonnal alá is írhatják majd” – ismertették. Az ITM felhívta a figyelmet, hogy a helyi közösségi közlekedés biztosítása a fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata. A központi költségvetés e kötelezettség teljesítését éves szinten 12 milliárd forintos hozzájárulással segíti. A kifizetést az ITM és a Fővárosi Önkormányzat között megkötendő támogatási szerződés alapozza meg – tették hozzá.

Hétfőtől szombat estig már 742 ezren vették fel a koronavírus elleni védőoltást az oltási akcióhéten – közölte a koronavirus.gov.hu. A kormányzati honlapon kiemelték: az oltópontok vasárnap is nyitva vannak, egészen 19 óráig várják, akár előzetes időpontfoglalás nélkül, az embereket. A közlemény szerint az oltási akcióhéten a megjelentek 82 százaléka, 609 ezer ember már a megerősítő harmadik oltásért érkezett az oltópontokra. Továbbá 91 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását – emelték ki. A legtöbb oltást eddig pénteken adták be, aznap 139 520 ember kapta meg védőoltását – tették hozzá. Mint írták: az oltási akcióhéten beoltottakkal együtt mostanra 6 115 235-re emelkedett a beoltottak száma, közülük 5 836 668-an már a második, 2 443 456-an pedig már a megerősítő harmadik oltást is felvették.

page1image1582887280

Az LMP javaslatcsomagot dolgozott ki a „Balaton-part lerablásának” megállítására – mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta, kormányra kerülésük esetén 50 méteres parti sávban építési moratóriumot vezetnének be, minden tervezett beruházás előtt részletes társadalmi és szakmai egyeztetést írnának elő, továbbá csak a térségnek valóban fontos fejlesztéseket minősítenék nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak.

Veres Zoltán önkormányzati képviselő, a Fidesz frakcióvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületi áldatlan állapotokról, valamint arról, hogy a városvezetés egyáltalán nem figyel egyes társadalmi csoportok problémájára.

A politikus kijelentette, egyre tragikusabbak az erzsébetvárosi fejlemények, hiszen jelentős közösségek, társadalmi csoportok látják kárát a kerületvezetés rombolásának. „Sikeresen” elüldözték a 100 Tagú Cigányzenekart, a Heti Tv-t, de amit most terveznek, az még ennél is rettenetesebb. Az önkormányzat elképzelései szerint például megszüntetik az Akácfa- udvart, amely az egyedülálló időseknek nyújtott napközi ellátást. Külön pikantériája ennek az egész történetnek, hogy erre az épületre, ahol ez az idősklub van, a 2010 előtti városvezetés már talált egy befektetőt, ám szerencsére a későbbi fideszes irányítás újból az időseknek juttatta az épületet és a benne található klubot. A képviselő emlékeztetett arra is, hogy a 2010-2019 közötti időszakban számos programot szerveztek ide az időseknek, mindezek mellett többféle juttatást is kaptak, most ezeket is megszünteti az új vezetés. A frakcióvezető szerint jelzésértékkel bír, hogy a jelenlegi irányítók számára mely társadalmi csoportok a fontosak, és melyek egyáltalán nem azok.

Külföld:

 

A vasárnap éjféltől életbe lépő új szabályok értelmében 14 napig felfüggesztik a külföldi állampolgárok beutazását Izraelbe, kivételt képeznek a kormányzati külön engedéllyel érkezők. Továbbá visszaállították a külföldről érkező, beoltott izraeliekre vonatkozó kötelező karantént, és engedélyt adtak a Sin Bét [Sabak] biztonsági ügynökségnek az Omicron-fertőzöttek nyomkövetésére. A beoltott izraelieknek – akiknek a hatályos szabályok szerint, a járataikról való leszállás után koronavírus-tesztet kellett végezniük, és negatív eredmény eléréséig elkülönítve kellett maradniuk – mostantól 72 órás karanténban kell tartózkodniuk, és az érkezést követő harmadik napon újabb COVID-tesztet kell végezniük. A be nem oltott utazóknak legalább egy hétig karanténban kell maradniuk, és a hetedik napon végzett negatív teszteredményt követően hagyhatják el az izolációt. A magas kockázatú „vörös” országokból érkező izraeliek karanténra kötelezettek a kijelölt állami szállodákban, a negatív vírusteszt kézhezvételéig.

A három németországi politikai párt bemutatta a koalíciós megállapodását, amelyben megismételték az Izrael biztonságának garantálására és az

antiszemitizmus elleni küzdelemre vonatkozó kötelezettségvállalásaikat, és első alkalommal a zsidó élet előmozdítására is kötelezettséget vállaltak. A Németországi Zsidók Központi Tanácsa közleményben üdvözölte a megállapodást. „Bizakodva tekintünk a leendő szövetségi kormány tervei elé. A jobboldali szélsőségek és az antiszemitizmus elleni sikeres küzdelem döntő fontosságú Németország jövője szempontjából” – áll a nyilatkozatban. Charlotte Knobloch, a szervezet korábbi elnöke és a Müncheni Zsidó Hitközség jelenlegi vezetője visszafogottabban nyilatkozott a megállapodásról. „Szerintem jól hangzik, van benne néhány pozitív nyilatkozat, de az új kormányról nem e szavak, hanem a tettek alapján fogok véleményt alkotni.” – mondta.

A dél-afrikai fertőzöttek között eddig egyetlen esetben sem okozott súlyos megbetegedést a koronavírus minap azonosított új, omikron nevű változata – mondta Angelique Coetzee, a dél-afrikai orvosszövetség elnöke. Az omikron vírusvariánst, amely jelentős mutációkat tartalmaz az eddigi koronavírus- variánsokhoz képest, először Dél-Afrikában azonosították. Angelique Coetzee elmondta: éppen azt találta feltűnőnek, hogy a rendelésein szokatlan, de rendkívül enyhe tünetekkel, főleg izomfájdalmakkal, kimerültséggel vizsgálatra jelentkező páciensek koronavírus-tesztjei lettek pozitívak. Coetzee professzor elmondta: ezután hívta fel az egészségügyi hatóságok figyelmét arra, hogy új koronavírus-variáns felbukkanásáról lehet szó, és így azonosították az omikron változatot. Hangsúlyozta: az omikron vírusvariánssal fertőzött dél-afrikaiak közül eddig senki nem szorult kórházi kezelésre.

Még nincs vége a migránsválságnak Fehéroroszország és az Európai Unió határán, ahol még mindig többen megkísérelnek átjutni a határon, még ha kevesebben is, mint korábban – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a lett közszolgálati tévének adott interjújában, amelyről vasárnap számolt be a dpa hírügynökség. Stoltenberg pénteki brüsszeli sajtóértekezletén úgy nyilatkozott, hogy egyeztetés folyik a tagországok külügyminisztereivel a lett, litván és lengyel határszakaszt érintő krízisről. A helyzetet csütörtökön megvitatta Andrzej Duda lengyel elnökkel, továbbá vasárnap Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével együtt Lettországba és Litvániába utazik, hogy a helyi vezetőkkel tárgyaljon – tette hozzá. A NATO külügyminiszterei kedden és szerdán tanácskoznak Rigában.

Milos Zeman cseh államfő vasárnap kormányfővé nevezte ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét a közép-csehországi Lányban. Petr Fiala azonnal letette az alkotmány által előírt hivatalos esküt. Milos Zeman kijelentette, hogy hétfőtől kezdve december 13-ig külön-külön találkozni akar a miniszterjelöltekkel, és az után megnyílik az út az új kormány megalakulásához. Korábban Zeman közölte, hogy a 17 miniszterjelölt közül egy ellen vannak kifogásai. Az elnök nevet nem mondott, de a sajtó szerint Jan Lipavsky kalózpárti külügyminiszter-jelöltről van szó. Ezt hivatalosan nem cáfolták, de nem is tagadták. Az 57 éves jobboldali politikus kormányfői

kinevezését az érvényes járványügyi és higiéniai szabályok betartása mellett tartották, minden résztvevő FFP3-as maszkot viselt. Tekintettel arra, hogy Milos Zeman koronavírustesztje csütörtökön pozitív lett és kéthetes karanténba kellett vonulnia, az államfő és az általa kinevezett kormányfő közvetlenül nem találkozhatott.

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 10 százalékra csökken. A kkv-k a megfelelő adózási mód kiválasztásával rengeteg pénzt spórolhatnak meg, ebben segíti most a vállalkozásokat a Pénzügyminisztérium (PM) kiva-kalkulátora – közölte Izer Norbert. A Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára elmondta, hogy jelenleg 68 ezer cég kivázik. Ők jövőre az egy százalékpontos adócsökkentéssel összességében 10 milliárd forintot spórolhatnak. Ez az összeg várhatóan még tovább nő, mert valószínűleg többen választják majd a kivát, hiszen több tízezer olyan vállalkozás van, amely jobban járna ezzel az adózási formával – emelte ki Izer Norbert. Hozzátette, hogy a most frissített kiva-kalkulátor éppen ezeket a cégeket segíti. Kiszámítja, ugyanis, hogy mennyi közterhet lehet megtakarítani ezzel az egyszerű adózási móddal.

Időjárás:

Hétfőn eleinte a Dunántúlon, a déli órákban már a középső országrészben is élénk, néhol erős ÉNY-i szél támad. Keleten, északkeleten, illetve a nyugati határszélen gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A változó felhőzet mellett egyre többfelé kisüt a nap. Északon, északkeleten maradhat tartósan zárt a felhőzet, melyből itt-ott hószállingózás, havas eső is előfordulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő reggel-2 – ,+5, délután +2 -+6, fok között alakul.