Az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.XI.22-reggelén

Az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak – mondta Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott .

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is. Fegyveres terrortámadás történt vasárnap délelőtt Jeruzsálem óvárosában.

Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen – állította az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési vezetője.

Belföldi hírek:

Az Orbán-kormány egy vírushelyzetben nem megszorít, hanem segítő kezet nyújt a rászorulóknak – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott az Origónak. A héten kezdődik el a JóKor nyugdíjasoknak szóló magazin terjesztése, és több mint kétmillió idős emberhez fog eljutni – mondta Nyitrai Zsolt. Felidézte, hogy az Idősek Tanácsa, a nyugdíjasok legfőbb érdekképviseleti szervezete fogalmazta meg, hogy legyen egy kiadvány, amely rendszeresen eljut minden nyugdíjashoz, és az őket érintő legfontosabb kérdésekben tájékoztatást tud adni. Elmondta, a mostani lapszámban elsőként Orbán Viktor miniszterelnök köszönti majd a nyugdíjasokat, míg Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a nyugdíjasok juttatásairól beszél majd. Az interjú szerint a mostani magazin sok jó hírt tartalmaz, mivel egyebek között szerepel benne az, hogy minden nyugdíjas megkapta az egységes 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot. Az interjúban szóba került a 13. havi nyugdíj is. Erről azt mondta a miniszterelnöki megbízott, hogy a jövő év februárjában teljes összegben megkapják a nyugdíjasok.

Az Orbán-kormánnyal ellentétben az LMP a környezetszennyező cégekkel fizettetné a gazdaság klímabarát átalakításának költségeit – jelentette ki Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője. Az ellenzéki politikus azt mondta: Magyarországon az emberek fizetnek a klímaváltozásért leginkább felelős nagyvállalatoknak, pedig fordítva kellene. Kifogásolta, hogy stratégiai partnerség címén állami támogatást és adókedvezményeket kap például a Coca-Cola vagy az ExxonMobil. Utóbbit az „egyik legnagyobb klímagyilkosnak” nevezte. Hozzátette, hogy az olajvállalat 1982-es belső jelentése már foglalkozott a fosszilis energiahordozók és a klímaváltozás összefüggéseivel, de ezt nem hozták nyilvánosságra, és csak tavaly több mint 40 millió dollárt költöttek klímaváltozást tagadó közéleti szereplők pénzelésére.

Az országos tisztifőorvos mindenkit arra kér, hogy vegye fel a harmadik oltást is, mert a koronavírus újabb változatainak a megjelenése miatt a szervezetnek többlet antigénhatásra van szüksége. Müller Cecília arra hívta fel a figyelmet, hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között – előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is – várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást. Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, Müller Cecília azt hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be. „A negyedik hullámban éppen a delta típussal küzdünk” – jegyezte meg.

A terhelés növekedésével a fertőzöttek is egyre rosszabb ellátást kapnak, nem azért, mert kevés lenne az ágy vagy a lélegeztetőgép, hanem mert nincs elég
szakdolgozó – mondta Svéd Tamás intenzív terápiás szakorvos, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára. Svéd Tamás elmondta, hogy a harmadik hullámban a mostaninál magasabb betegszám mellett előfordult, hogy hat-nyolc beteg jutott egy szakápolóra.

Külföldi hírek:

 

Fegyveres terrortámadás történt vasárnap délelőtt Jeruzsálem óvárosában, a Siratófal közelében, közölte a rendőrség. A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezethez köthető 42 éves terroristát, Suafat-menekülttábor lakosát, a biztonsági erők lelőtték . A Hamász vállalta a felelősséget a terrortámadásért, mondván, a fegyveres, ,,A terrorista Kelet-Jeruzsálemből érkezett az óvárosba, és tüzet nyitott a járókelőkre” – nyilatkozta a helyszínre érkező Kobi Sabtáj országos rendőrfőkapitány. ,,A rendőrök több irányból 32 másodpercen belül reagáltak az incidensre és ártalmatlanították a terroristát. A támadásban öt személy sérült meg, egy kritikus, egy súlyos, egy közepesen súlyos és két könnyű sérüléseket szenvedett. A harmincas éveiben járó válságos állapotban lévő áldozatot a kórházba érkezése után röviddel halottnak nyilvánították.

Jichák Herzog elnök vasárnap háromnapos hivatalos látogatásra Londonba repült, ahol találkozik Károly herceg brit trónörökössel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel. Herzog találkozni fog még Liz Truss külügyminiszterrel, brit parlamenti képviselőkkel és zsidó közösség vezetőivel. Az út során Herzog arra fogja ösztönözni a briteket, hogy legyenek agresszívebbek Iránnal szemben, mielőtt újrakezdenék a tárgyalásokat Teheránnal a 2015-ös atomalkuhoz való visszatérésről a szankciók enyhítéséért cserébe. Az Egyesült Királyság részes fele ennek a megállapodásnak. „Izrael nem engedheti meg Iránnak, hogy atomfegyver-

képességet szerezzen, és szövetségeseitől azt várja, hogy kemények és magabiztosak legyenek az irániakkal szemben” – mondta Herzog távozása előtt.

Megszületett a megállapodás Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között arról, hogy visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdulla Hamdukot – közölték katonák és kormányzati tisztségviselők. A hadsereg és a politikai pártok – köztük a legnagyobb, az Umma Párt – közötti megállapodás szerint szabadon bocsátják az október 25-i puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamduk szakértői kormányt alakít. A megállapodás létrejöttében az ENSZ és az Egyesült Államok is közreműködött – mondták el szudáni tisztségviselők. Szudánban óriási felháborodást keltett a katonai hatalomátvétel alig több mint két évvel azután, hogy megdöntötték Omar el-Besír autokrata uralmát, és elkezdődött egy törékeny demokratikus átmenet; a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormány alakult.

A fehérorosz hatóságok aktívan támogatják a lengyel határnál összegyűlt migránsok tömeges határátlépési kísérleteit – derült ki a lengyel határőrség vasárnapi tájékoztatójából. A közlés szerint Czeremcha településnél migránsok újabb csoportja, nagyjából száz ember kísérelte meg az átkelést szombat éjjel Fehéroroszországból Lengyelországba, a két ország közös, lengyel oldalon mostanra már különlegesen megerősített határán. A lengyel határőrség közlése szerint a fehérorosz rendvédelmi szervek szállították a migránsokat katonai teherautókon közvetlenül a határhoz, és még fatáblákkal is ellátták őket, hogy ezeket felhasználva át tudjanak mászni a szögesdróttal megerősített határkerítésen. A határsértők kövekkel dobálták meg a lengyel határőröket, és lézerrel próbálták elvakítani őket. Közben a Belta fehérorosz állami hírügynökség olyan képeket közölt, amelyen fehérorosz katonák ételosztó sátrakat állítanak fel egy olyan épület mellett Bruzgi településen, amelyet menekültszállássá alakítottak át, és amelyben a tájékoztatás szerint 2 ezer embert helyeztek el.

Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határok közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére – állította Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a egy interjújában, amelyből vasárnap ukrán hírportálok idéztek. A katonai hírszerzés főnöke kifejtette, hogy a támadásban valószínűleg légicsapások, tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek, majd deszanttámadások következnek az ország keleti részében, valamint Dél-Ukrajnában Odessza és Mariupol ellen, továbbá egy kisebb invázió Fehéroroszországon keresztül. Kiemelte: a szeptemberben megtartott Zapad-2021 elnevezésű, nagyszabású orosz hadgyakorlat megmutatta, hogy Moszkva több mint 3500 katonát – légideszant- és különleges műveleti állományt – tud egyszerre bevetni. Szavai szerint Kijev jelenleg különféle forgatókönyvekkel számol arra vonatkozóan, miként alakulhat ki egy potenciális támadás Oroszország

részéről, tekintettel arra, hogy Ukrajnát jelenleg nagylétszámú orosz taktikai csoportok veszik körül.

A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét – mondta BioNTech a német vállalat egyik alapítója. Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, mert Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2- fertőződések számának emelkedése. A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik. A frissítő adag „nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét”, ami „átsegíthet minket a közelgő nehéz télen” – mondta el a BioNTech vezetője a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő RNS nevű technológiára épülő vakcináról.

Gazdasági hír:

A hazai kerékpárút-hálózat 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert – hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára a Győr-Moson-Sopron megyei Écsen, ahol átadták a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárutat. Mosóczi László elmondta, hogy az ITM folyamatosan javítja a kerékpáros infrastruktúra feltételeit a településeken belül és azok között is, országszerte mintegy 850 kilométernyi kerékpárút kivitelezését és előkészítését támogatják 50 milliárd forinttal. A Modern városok program részeként, a tárca támogatásával épült meg a Győrt Pannonhalmával összekötő kerékpárút 18,4 kilométer hosszan, nettó 1,7 milliárd forintból – ismertette az államtitkár.

Időjárás:

Ma országszerte beborul az ég, borongós, nyirkos idő lesz.

Este elvétve előfordulhat szemerkélés, majd a szelesebb északnyugati és északkeleti megyék felett felszakadozhat a felhőzet.

A hőmérséklet jellemzően 8 – 12 fok köré emelkedik.