Örményország Oroszország segítségét kérte területi szuverenitásának megvédéséhez

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.XI.17. reggelén 

   

Meghallgatta Novák Katalint az Országgyűlés népjóléti Bizottsága.

Amíg nemzeti kormány van Magyarországon, érvényesíteni fogja a magyar emberek akaratát, és megakadályozza, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén

Örményország Oroszország segítségét kérte területi szuverenitásának megvédéséhez Azerbajdzsánnal szemben egy súlyos határ menti összecsapást követően.

Belföldi hírek:

Ez a kormány a családok kormánya, ezért minden döntésében a családok érdekeit igyekszik szem előtt tartani – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Népjóléti bizottságának ülésén. A kormány intézkedéseinek célja, hogy hozzájáruljanak a vágyott magyar gyermekek megszületéséhez és a szülők minél jobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket – mondta Novák Katalin. Hozzátette: a kormány eltökélt szándéka mindig az volt, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítsék és ezt vállalták a koronavírus-járvány idejére is. Arra is kitért, a kormány nemcsak az anyagi támogatásokat tartja fontosnak, hanem a családbarát környezet kialakítását is. A kormány családpolitikai intézkedéseit sorolva kiemelte a 10 millió forintos, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt, a babaváró támogatást, amelyet már 200 ezer pár vett igénybe. Emlékeztetett arra, hogy a kölcsönt részben vagy teljes egészében elengedik, ha „gyermekek érkeznek a családba”. Beszámolójában kitért arra is, hogy ma Magyarországon 300 ezer egyszülős családban félmillió gyermeket nevelnek, őket segíti egyebek mellett a tartásdíj állami megelőlegezésének bevezetése.

Amíg nemzeti kormány van Magyarországon, érvényesíteni fogja a magyar emberek akaratát, és megakadályozza, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán bejegyzésében kifejtette, a brüsszeli bizottság kezdeményezésére az Európai Bíróság kedden arra az álláspontra jutott, hogy sérti az uniós jogot a 2018-ban elfogadott Stop Soros-törvény, amely büntethetővé tette az illegális migráció szervezését és finanszírozását, és a törvénnyel párhuzamosan elfogadott alkotmánymódosítás megtiltotta a bevándorlók tömeges betelepítését is. A törvényt a kormány kezdeményezésére három éve fogadta el az Országgyűlés, és

annak célját a magyar emberek is többször támogatták, amikor a nemzeti konzultációk során kifejezték, hogy azt várják a kormánytól, védje meg Magyarországot a migrációtól – írta az államtitkár. Miután a kormány kitartott a törvény mellett, Brüsszel perre vitte a Stop Sorost – tette hozzá Kovács Zoltán.

A budapesti Fidesz-KDNP frakció arra szólította fel Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy ne halogassa, hanem hívja össze a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését csütörtökre vagy péntekre, és biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás a Városháza-ügyben. A fővárosi Fidesz-KDNP frakció közösségi-oldalán kedden megjelent bejegyzésben azt írták: Karácsony Gergely „mindent megtesz, hogy ne kelljen szembenéznie a tényekkel”, és bár a törvény szerint jogában állna összehívni a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, minden lehetőséget megragad, hogy ezt elkerülje. A kormánypárti frakció ezért arra szólította fel Karácsony Gergelyt, hogy „ne halogassa tovább az elkerülhetetlent” és biztosítsa, hogy végre elindulhasson az érdemi tényfeltárás a Városháza-ügyben.

Feljelentést tesznek a városvezetés lejáratását célzó, rágalmakat tartalmazó hangfelvételek ügyében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A főpolgármester közölte: a kedden napvilágot látott felvételen „törvénysértő módon” hangzottak el „hazug rágalmak” és ezek bemutatása, tényként felmutatása bűncselekmény. Karácsony Gergely arról beszélt, azért hívtak össze sajtótájékoztatót, hogy visszaverjenek egy „aljas és hazug” támadást, amely a fővárosi önkormányzat vezetését érte. Azt mondta, politikai támadásoknak vannak kitéve és el kell szenvedniük a kormány támadásait, mióta 2019 őszén a budapestiek úgy döntöttek, hogy egy más típusú városvezetést szeretnének. A főpolgármester úgy fogalmazott: „ahogy a város kifosztása nem kormányzás, úgy a minden tényt nélkülöző hazug rágalmak állítása sem újságírás”. Olyan személyek, akik semmilyen kapcsolatban nincsenek a városvezetéssel, olyan állításokat tesznek, amelyeknek „semmi közük nincsen a valósághoz” – jelentette ki.

Külföldi hírek:

A 12-es csatorna értesülései szerint körülbelül egy hónappal hivatalba lépése után a Sabak (Sín Bét) belbiztonsági szolgálat új főnöke, Ronen Bar a múlt héten Ramallahban járt, és találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal. A találkozó háttere, hogy megzavarják a Gázai övezetet uraló Hamász azon kísérleteit, hogy elmélyítse befolyását Júdeában és Szamáriában, és aláássa a térség stabilitását. A média szerint a megbeszélésen az Izraellel folytatott folyamatos biztonsági együttműködés mellett több témát is megvitattak, köztük a Palesztin Hatóság romló gazdasági helyzetét. Bar az elmúlt napokban más magas rangú biztonsági tisztviselőkkel is találkozott, köztük vasárnap az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, Abbász Kamellel és másokkal a kairói biztonsági intézményből.

Az Izraeli Védelmi Erők azt közölték, hogy a csapatok a szamáriai Tubaszban végzett

művelet közben letartóztattak két gyanúsítottat. Az akció során lövéseket adtak le az izraeli erőkre és robbanóeszközt dobtak feléjük egy elhaladó járműből. A csapatok válaszul tüzet nyitottak a járműre. A hadsereg nyilatkozata szerint tudomásuk van a riportokról, mely szerint egy palesztin meghalt izraeli tűz következtében. Izraeli sérültje nem volt az incidensnek. A Palesztin Hatóság Egészségügyi Minisztériuma szerint egy palesztin halálos sérüléseket szenvedett a heves összecsapások során az izraeli erőkkel. A halottat Szaddam Husszein Bani Odeh néven azonosították, 26 éves volt.

Kötelező zsidóságtörténeti órát vezetne be a román kormány a European Jewish Congress információi szerint. A tantárgy neve „Zsidók története. A holokauszt” lenne és a közép-, illetve szakképzésben jelenne meg. Alexandru Muraru, az emlékezetpolitikák előmozdításáért és az antiszemitizmus és az idegengyűlölet elleni küzdelemért felelős végrehajtó hivatal különleges képviselője jelentette be az egyedi fejleményt. Az idézett forrás szerint a kormány azt is javasolja, hogy a tantárgyat az oktatási minisztérium a Romániai Holokausztkutató Országos Intézettel és az Elie Wiesel Tiszteletbeli Tanáccsal együtt dolgozza ki. Az anyagokat később a minisztérium hagyná jóvá. A kormány támogatja továbbá, hogy az Országos Zsidó- és Holokauszttörténeti Múzeum is megalapításra kerüljön, így pedig elismerje, ösztönözze és értékelje azon személyek, intézmények és szervezetek kiemelkedő érdemeit, amelyek hozzájárulnak az antiszemitizmus elleni küzdelemhez, a holokauszt emlékének megőrzéséhez vagy a zsidó élet népszerűsítéséhez.

„A hibrid háború már tart, fegyverhasználattal járó háború azonban jelenleg inkább nincs a láthatáron” – mondta a fehérorosz határon kialakult helyzet kapcsán a nemzetvédelmi és belügyi tárcák felügyeletéért kormányfőhelyettesként felelős Jaroslaw Kaczynski a közszolgálati rádió hírcsatornáján. Mint hozzátette, az „inkább” kifejezést szándékosan használta. „Egy kiszámíthatatlan ellenféllel van dolgunk Lukasenka személyében, de nem úgy tűnik, hogy az eddigieknél többet merészelne”
– fejtette ki Kaczynski. „Abban bízom, hogy háború azért nem lesz” – jelentette ki. A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország keleti határához hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. A fehérorosz-lengyel határon a múlt hét elején éleződött ki a feszültség, azóta a lengyel becslések szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a határvonal mentén. A külföldi állampolgárok az utóbbi napokban többször próbáltak tömegesen átjutni a határon, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Örményország Oroszország segítségét kérte területi szuverenitásának megvédéséhez Azerbajdzsánnal szemben egy súlyos határ menti összecsapást követően – jelentette kedden a TASZSZ orosz hírügynökség. Jereván és Baku között továbbra is nagy a feszültség, mióta tavaly szeptember végén Azerbajdzsán háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek

jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia. A Baku győzelmével végződött összecsapásokban legalább 6500 ember vesztette életét.

Szászország és Berlin után keddtől az egyik legnagyobb német tartományban, Bajorországban is kitiltották az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltással nem rendelkezőket a közösségi élet legtöbb területéről a vírus egyre gyorsabb terjedése miatt. A koronavírus-járvány negyedik hullámával szembeni védekezés bajorországi alapja az úgynevezett 2G-szabály lett, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének kezdőbetűjéből képezték. Ez a szabály előírja, hogy csak a védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok friss negatív vírusteszt birtokában sem. Ez az előírás érvényes keddtől a vendéglátásban és az idegenforgalomban. A szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy kitiltják az oltatlanokat a vendéglőkből és a szállodákból.

Gazdasági hír:

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén, és azonos mértékben emelte a kamatfolyosókét szélét is. A testület júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta állt 0,60 százalékon.

Időjárás:

Ma a talaj közeli köd általában felszáll, eloszlik, de a belőle kialakuló rétegfelhőzet helyenként egész nap megmaradhat.

Este változóan párás, rétegfelhős, ködös idő várható. A hőmérséklet jellemzően 9 – 12 fok körül alakul.