Beni Gantz védelmi miniszter Marokkóba utazik

Gantz jövő héten Marokkóba utazik a két ország közötti védelmi megállapodás aláírására

Néhány héttel a Jeruzsálem és Rabat közötti diplomáciai kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás egy éves évfordulója előtt Beni Gantz védelmi miniszter a jövő héten Marokkóba látogat.

Gantz rabati utazásának célja a két ország közötti védelmi megállapodást aláírása, ezenkívül találkozik marokkói kollégájával és a külügyminiszterrel, közölte irodája hétfőn.

Marokkó a negyedik arab ország, amely a Trump-kormány Ábrahám-egyezmény kezdeményezéseként elindította a normalizációs folyamatokat Izraellel.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének jegyében Jáir Lapid külügyminiszter augusztusban Marokkóba látogatott és hivatalosan is megnyitotta a rabati-izraeli összekötő irodát, valamint marokkói tisztviselőkkel történő találkozása során egy sor megállapodást aláírására is sor került.

Szeptemberben a marokkói nemzeti légitársaság, a Royal Air Marocbejelentette, hogy rendszeres közvetlen járatokat indít Izraelbe. A légitársaság a szolgáltatást, szimbolikusan december 12-én, két nappal a két ország közötti normalizációs kapcsolatok újrafelvételének egy éves évfordulója után fogja, eleinte heti három járattal beindítani.

Izrael és Marokkó tavaly év végén újította meg kapcsolatait, Jeruzsálem és az arab országok közötti normalizációs megállapodások részeként.

A megállapodással kapcsolatos tárgyalások két évvel ezelőtt kezdődtek, de azt követően, hogy Trump vezető tanácsadója, Jared Kushner és Avi Berkowitz különmegbízott közvetlen tárgyalásokat folytatott Naszer Bourita marokkói külügyminiszterrel, a tárgyalások felgyorsultak.

Míg a normalizációs megállapodás győzelmet jelent Izrael és jelentős eredménynek számított Trump számára, Nyugat-Szahara Marokkó részeként történő elismerése nagy változás az Egyesült Államok politikájában, és jelentős diplomáciai eredmény Marokkó számára.

Marokkó Észak-Afrika legnagyobb zsidó közösségének adott otthont visszamenőleg az ókortól kezdve. Az 1492-től számított spanyol kiűzetés során tovább nőtt, mígnem az 1940-es évek végére elérte a 250 000-es létszámot, ami a marokkói lakosság 10 százaléka volt. A zsidó állam létrehozása óta sokan alijáztak. Jelenleg mintegy 3000 zsidó él Marokkóban, míg Izrael 700 000 marokkói származású zsidónak a hazája.