November 4. nemzeti gyásznap Magyarországon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezünk.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.XI.04. reggelén

 

 

November 4. nemzeti gyásznap Magyarországon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezünk.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke videokonferencia keretében tárgyalást folytatott Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel.

Lesz miniszterelnök-jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek amikor az államfő újabb kormányalakítási egyeztetésre fogja hívni a pártokat – jelentette be közösségi oldalán szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Megegyezett Csehországban a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció – jelentette be Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje.

Belföldi hírek:

November 4. nemzeti gyásznap Magyarországon, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékezünk. 1956. november 4-én, vasárnap, hajnali 4 óra 15 perckor a szovjet hadsereg általános támadást indított Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai létesítmények ellen. A főváros védői – nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek – felvették a harcot. Öt óra 20 perckor elhangzott Nagy Imre rövid, drámai hangú rádióbeszéde, amelyet többször megismételtek és valamennyi világnyelven beolvastak: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.”

A harcok november 4-én a fővárosban 135 áldozatot követeltek.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke videokonferencia keretében tárgyalást folytatott Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, a Jog és Igazságosság (PiS) párt alelnökével egy új európai politikai csoport létrehozásáról – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen sikeresnek minősítették az Európa jövőjéről, a nemzetállamok és a hagyományos értékek megvédéséről júliusban, 16 párt által kiadott deklarációt, amely nagy érdeklődést váltott ki szerte a kontinensen, és amelyhez számos politikai szervezet, párt jelezte csatlakozási szándékát az elmúlt hónapokban. A szerdai videokonferencián elhangzott: a Liga és a PiS európai pártcsaládjai, az Identitás és Demokrácia (ID) valamint az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) már ezen a héten folytatják tárgyalásaikat a jövőbeli együttműködés konkrét formáiról.

Ismét 1 milliárd forintot fordít a fővárosi önkormányzat a budapestiek ötleteinek megvalósítására a közösségi költségvetés keretében – közölte a Főpolgármesteri
Hivatal. A közlemény szerint Budapesten 2021-22-ben, a fővárosi közösségi költségvetés első tesztévét követően ismét 1 milliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket. A közösségi költségvetés elnevezésű programban három kategóriában, összesen 1 milliárd forint értékben valósít meg lakossági fejlesztési ötleteket az önkormányzat. A tavalyi keretből 15 olyan javaslat megvalósítását kezdte el az önkormányzat, melyeket budapestiek adtak be – írták. Emlékeztettek, a közösségi költségvetés olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetetéséből bizonyos összeg felhasználására a város lakói tehetnek javaslatot.

Az LMP szerint nem várhatók érdemi lépések a kormánytól a klímavédelem területén – mondta az ellenzéki párt társelnöke. Schmuck Erzsébet úgy értékelt: Orbán Viktor miniszterelnöknek nem fontos a klímaváltozás kérdése, ezt mutatja, hogy még egy minisztert sem küldött maga helyett a „sorsdöntő” glasgow-i klímakonferenciára, amelyen egy államtitkár és az államfő képviseli Magyarországot. Elmondta, az LMP szánalmasnak tartja, hogy a kabinet 11 év kormányzás után egy idén elindított napelempályázatra hivatkozik érdemi klímavédelmi lépésként.

Külföldi hírek:

Izrael egy hatalmas, új, fejlett rakéta- és légi jármű-észlelő rendszerrel felszerelt léghajót készül felbocsájtani északon – közölte szerdán a védelmi minisztérium. A radaralapú rendszer bevetése, amelyre hamarosan egy meg nem határozott időpontban kerül sor, az izraeli légierő általános erőfeszítésének része, hogy javítsa az ország légvédelmét, különösen északon, az iráni drónok és robotrepülőgépek elterjedése miatt a régióban. A minisztérium szerint a „Sky Dew”-nak nevezett érzékelőrendszert a nagy hatótávolságú rakéták, robotrepülőgépek és drónok észlelésére fogják használni. Izraelnek már van radarrendszere a fenyegetések észlelésére, de az új rendszer célja, hogy kiegészítse és javítsa a meglévő képességeket az érzékelők nagy magasságban történő elhelyezésével.

Egy amerikai repülőgép-hordozó horgonyzott le Eilat kikötőjében az Izraeli Védelmi Erők kéthetes közös amerikai-izraeli különleges hadgyakorlatára, közölte az izraeli hadsereg Twitteren. A „kétoldalú kétéltű hadgyakorlat” az egyik első közös gyakorlat az izraeli hadsereg és az amerikai hadsereg Központi Parancsnoksága ) között, mióta az amerikai egység az év elején Izraelt is bevonta felelősségi körébe – közölte az amerikai hadsereg. „A katonák két hétig egy többágú gyakorlaton vesznek részt, amelyen terrorelhárító erőkkel, kommandós erőkkel és leleplező-támadó erőkkel gyakorlatoznak, szimulálva a hadviselés technikáit nyílt területeken és városi környezetben” – közölte az izraeli hadsereg. Az amerikai hadsereg közlése szerint nagyjából 500 amerikai katona vesz részt a gyakorlaton, többségük a 11. tengerészgyalogos expedíciós egységből érkezik. Az amerikai 5. flotta hadműveleti területe közel 2,5 millió négyzetmérföldnyi vízterületet foglal magában.

Lesz miniszterelnök-jelöltje a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek amikor az államfő újabb kormányalakítási egyeztetésre fogja hívni a pártokat – jelentette be közösségi oldalán szerdán Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Az október 5-én megbuktatott, jelenleg ügyvivőként tevékenykedő, Florin Citu vezette kabinetben miniszterelnök-helyettesi tisztséget betöltő politikus azt követően tette ezt a bejelentést,

hogy sem a Mentsétek meg Romániát Szövetség , sem a Nemzeti Liberális Párt kormányfőjelöltje nem tudott parlamenti többséget gyűjteni az általa javasolt kisebbségi kormány jóváhagyásához, és a PNL bejelentette, hogy koalíciós tárgyalásokat kezd egy kormánytöbbség kialakítása érdekében valamennyi demokratikus párttal, a két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Pártot is beleértve. „Egyáltalán nem tartom elvetendő javaslatnak, hogy egy következő koalícióban az a legkisebb politikai alakulat adja a miniszterelnököt, amely a stabilitást képviseli. – indokolta az RMDSZ kezdeményezését Kelemen Hunor.

A lengyel külügyminisztériumba kérették a varsói fehérorosz ideiglenes ügyvivőt, hogy adjon magyarázatot egy incidensre, melynek során három fegyveres átlépte a fehérorosz- lengyel határt – közölte a lengyel külügyi tárca. Az incidens keddre virradóan történt, amikor az egyenruhás, hosszú lőfegyvert viselő három azonosítatlan személy behatolt lengyel területre Fehéroroszország felől . Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője egy újabb fehérorosz provokációnak nevezte az esetet. Mint írta, miután a lengyel járőr kapcsolatot próbált felvenni a határsértőkkel, az ismeretlenek betárazták fegyvereiket, és a fehérorosz határ irányában távoztak. Piotr Wawrzyk külügyminiszter-helyettes Varsó „határozott tiltakozását” tolmácsolta a kedden bekéretett fehérorosz diplomatának.

Amerikai erők próbáltak meg feltartóztatni az Ománi-öbölben egy iráni olajat szállító tartályhajót, amely azonban sikeresen visszatért iráni vizekre – jelentette az iráni állami televízió, kalóztámadásnak nevezve az incidenst. A tájékoztatás szerint az amerikaiak a tankerben exportcélokra szállított kőolajt akarták megszerezni. Jóllehet az iráni média nem közölt információkat arról, mikor történt az eset, és nem hozta nyilvánosságra a szállítóhajó felségjelét sem, a Mehr iráni hírügynökség bejelentette, hogy nemsokára nyilvánosságra hozza az iráni Forradalmi Gárda motorcsónakjai és egy amerikai hajó között „nemrég” történt konfrontációról készült felvételeket.

Megegyezett Csehországban a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció – jelentette be a több mint 12 órás tárgyalások után Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje, a Polgári Demokratikus Párt elnöke. A dokumentumokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, és a tervek szerint hétfőn írják alá, miután a hét folyamán a most alakuló új kormánykoalíció öt pártjának a vezetése is elfogadta őket. Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU-CSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni. Petr Fiala közlése szerint az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi 15 helyett. A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is.

Gazdaság:

Magyarország továbbra is a 18. helyen áll az Európai Unió versenyképességi rangsorában, ugyanakkor pozíciója ezen a téren a visegrádi régió átlagánál kedvezőbb – mondta Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a jegybank Versenyképességi jelentését ismertetve. Kiemelte: a magyar gazdaság sikeresen küzdött meg a koronavírussal, teljesítménye mára már meghaladja a járvány előtti szintet. A növekedés és a felzárkózás folytatása érdekében a versenyképességi fordulat folytatására van szükség számos területen, így például a pénzügyi rendszert, a munkaerőpiacot, a kis- és közepes vállalatokat és a zöldgazdaságot illetően – jegyezte meg. Magyarországon nőtt

a leggyorsabban az uniós országok közül a hitelezés, ami a járvány idején segített a vállalatokat a kereslethiányos helyzet áthidalásában – mutatott rá.

Időjárás:

Csütörtökön, egy ciklon előoldalán igen enyhe, és nagy nedvesség tartalmú levegő éri el térségünket sokfelé erős, délkeleten viharos D-i, DK-i szél kíséretében. Sok felhőre, és esőre, záporokra, helyenként zivatarokra kell számítani. Többfelé hullhat kiadós eső. A hőmérséklet az ország délkeleti harmadán +20 fok fölött alakul, míg fent északon csak +10 fok körül valószínű.