Izraelben egy új, nagy hatótávolságokról indított rakétákat érzékelő rendszer tesztelését kezdték

Nagy hatótávolságú fenyegetéseket észlelő rakétaérzékelő rendszer tesztelését kezdték meg Izraelben

Izraelben egy új, nagy hatótávolságokról indított rakétákat érzékelő rendszer tesztelését kezdték meg, amely nagy magasságokban lebegő hatalmas, Zeppelin-szerű léggömbök segítségével észleli a fenyegetéseket – jelentette a Jediot Aharonot című újság hírportálja, a ynet .

Az izraeli védelmi minisztérium a világ egyik legnagyobb ilyen típusú rendszerén dolgozik, melyet közösen fejleszt az állami tulajdonban lévő Israel Aerospace Industries leányvállalata és a TCOM amerikai cég.

Az új légvédelmi rendszert az ország északi részére kívánják majd telepíteni, és jelentős eleme lesz az államhatárok védelmének. A hatalmas csepphez is hasonlítható szerkezetet héberül “tal samaim”-nak, vagyis “égi harmat”-nak nevezték el.

“Az észlelési képességekkel és a többrétegű védelmi rendszerrel Izrael megőrzi előnyét a térségben, és ezzel lehetővé válik számára a biztonsága fenntartásához szükséges hadműveleti mozgástér” – mondta Beni Ganz védelmi miniszter szerdán az új hadieszközről.

“Az elmúlt évben számos sikeres kísérlettel igazoltuk, hogy  izraeli többszintű védelmi rendszere képes megbirkózni a súlyos fenyegetésekkel, beleértve a cirkáló rakétákat is” – mondta a lapnak Móse Mapat, a védelmi minisztérium fejlesztési osztályán a fegyverzetfejlesztési részleg irányítója.

Izrael az elmúlt években számos lépést tett az egyenként is hatalmas rakétaarzenálokkal rendelkező Irán, a libanoni síita Hezbollah militáns csoport, és a gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet felől érkező potenciális fenyegetések ellen.

A legutóbbi, májusi Falak őrzője hadművelet idején a Hamasz rakéták tömegét zúdította Tel-Avivra, hogy megpróbálja kijátszani Izrael rövid hatótávolságú rakéták elleni Vaskupola védelmi rendszerét, de az ellenrakéták az útnak indított lövedékek mintegy 90 százalékát befogták.

ITIM / MTI/ WBPI/