November 1-jével a koronavírus terjedése miatt új járványügyi korlátozások léptek érvénybe.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.XI.02

     

November 1-jével a koronavírus terjedése miatt új járványügyi korlátozások léptek érvénybe.

Drasztikusan emelkedtek a koronavírus-járvány mutatói Magyarországon. Az ünnepi hétvégén összesen 11 211 új fertőzöttet igazoltak.

Naftali Bennett miniszterelnök találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésén.

A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgowban, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését hivatalosan is megnyitó beszédében.

Belföldi hírek

November 1-jével a koronavírus terjedése miatt új járványügyi korlátozások léptek érvénybe, miként arról Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön szólt is a Kormányinfón és a Magyar Közlönyben is megjelent. Gulyás Gergely egyébként koronavírusos lett a hétvégén. A bejelentés szerint november 1-jétől a közösségi közlekedési eszközökön kötelezővé vált a maszkhasználat. Továbbá látogatási tilalom van az egészségügyi intézményekben – kivételes méltányosságot végstádiumú betegek esetében lehet kérni -, a szociális intézményekben pedig erről a vezető dönthet. November 1-jétől, tegnap óta a fővárosi fenntartású intézményekben, így a színházakban és a mozikban is kötelező a maszkviselés. Szintén új szabály, hogy a munkáltatók kezébe van téve a jog, hogy munkavállalóiktól elvárják az oltást a munkavégzésért (erre a kötelezővé tétel után több hét haladék van még), de az állami alrendszerekben biztosan általánossá válik, hogy elvárják a dolgozók oltottságát.

Drasztikusan emelkedtek a koronavírus-járvány mutatói Magyarországon. Az elmúlt három nap összesen 11 211 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 874 630 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma – írja a koronavirus.gov. Váratlanul közöltek adatokat mindszentek napján, hiszen a harmadik hullám lecsengése óta hétvégente és az ünnepnapokkal megnyúló hétvégéken nem jöttek ki számok a járványhelyzetről, csak munkanapokon volt adatközlés. Elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 30 881-re emelkedett. A beoltottak száma 5 955 207 fő, közülük 5 736 378 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 221 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

Péntektől vasárnapig 1246 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 537, szombaton 378, vasárnap 331 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak két határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén – az idei évben az eddigi legtöbb – 2865 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – október 18-tól 24-ig – a feltartóztatottak száma 2572 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak hét határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 32 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Többfelé csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de északkeleten továbbra is vannak egészségtelen és veszélyes minősítésű települések. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) térképén is a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel szerepel Nyíregyháza és Sajószentpéter. Debrecen, Miskolc, Kazincbarcika és Putnok levegőjét egészségtelennek minősítették. Emellett Ajka, Várpalota, Tatabánya, Salgótarján, Oszlár és Hernádszurdok levegője kifogásolt a magas szállópor-koncentráció miatt. Az ország nagy részén viszont, a mérőállomással rendelkező települések közül – köztük a fővárosban is – már elfogadható a levegőminőség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint a következő napokban javuló tendencia kezdődik. A héten várható erős széllökések hatására jelentősen kitisztulhat a levegő.

Külföldi hírek:

 

Izrael úgy véli, hogy létezik diplomáciai megoldás az iráni nukleáris eszkaláció megállítására, és Teheránt vissza lehet ültetni a tárgyalóasztalhoz, de Jeruzsálem tisztában van azzal, hogy „más forgatókönyvekre is fel kell készülnie” – nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők egyik vezető tisztje a bahreini Al Ayam napilapnak. Tal Kalman vezérőrnagy irányítja a hadsereg Stratégiai és Harmadik Kör Igazgatóságát. A szervezetet tavaly azért hoztak létre, hogy kifejezetten az Irán által jelentett fenyegetésre összpontosítson. A bahreini sajtónak először nyilatkozó izraeli tisztként Kalman kijelentette, hogy bár az Ábrahám-egyezmények lehetőséget teremtettek egy mérsékelt blokk létrehozására, amely elriaszthatja Teheránt, nem zárta ki a katonai erő alkalmazását. Noha Izrael nem törekszik aktívan nyílt konfliktusra, nem fog kitérni, hogy szembenézzen egy olyan ellenséggel, amely „le akarja törölni Izraelt a térképről”.

Naftali Bennett miniszterelnök találkozott Emmanuel Macron francia elnökkel az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülésén. A Miniszterelnökség közleménye

szerint „a vezetők zárt körben találkoztak”. Egy politikai forrás a találkozó végén azt mondta, hogy Bennett Macronnal egy közelmúltbeli botrányról beszélt, amely az izraeli gyártmányú Pegasus kémprogramot érintette, amellyel állítólag magát a francia elnököt is célba vették. „A vezetők egyetértettek abban, hogy a kérdést továbbra is diszkréten és szakszerűen kell kezelni. Megállapodtak továbbá abban, hogy erősítik a két ország közötti együttműködést és előre tekintenek” – mondta a forrás.

A szakadék szélére sodorja az emberiséget a függés a fosszilis üzemanyagoktól – mondta António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn a skóciai Glasgowban, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülését (Conference of the Parties, COP26) hivatalosan is megnyitó beszédében. A 12 napos, informális rendezvényekkel már vasárnap óta zajló konferencián – amelyet a koronavírus-járvány miatt tavaly novemberről halasztottak az idei évre – csaknem kétszáz ország képviselői vannak vagy lesznek jelen. Hétfőn megérkezett a találkozóra Joe Biden amerikai elnök is. Guterres a hivatalos megnyitón kijelentette: ideje kimondani, hogy elég volt a Föld biológiai sokszínűsége elleni brutalitásból, elég abból, hogy „magunkat gyilkoljuk” fosszilis üzemanyagokkal, és elég abból is, „hogy a természetet mellékhelyiségnek használjuk”. Az ENSZ-főtitkár szerint az emberiség a saját sírját ássa.

Német katonai repülőgéppel szállították hétfőn Bukarestből Németországba az első hat, súlyos állapotban lévő romániai koronavírusos beteget – tájékoztattak a romániai hírtelevíziók. Magyarország, Lengyelország és Ausztria után Németország már a negyedik uniós tagállam, amely olyan, válságos állapotban lévő fertőzöttek átvételével segíti Romániát, akiknek a túlterhelt hazai egészségügyi rendszer nem tud megfelelő ellátást biztosítani. Németország 18 romániai koronavírusos beteg kezelését vállalta. Romániában egy hete tetőzött a járvány negyedik hulláma, a napi esetszámok csökkenni kezdtek, de a kórházakra nehezedő nyomás még nem enyhült. A kórházakban hétfőn több mint 20 ezer fertőzöttet ápoltak, a súlyos betegek közül 1876-nak jutott ágy az intenzív terápiás részlegeken. A többiek továbbra is a sürgősségi ügyeleteken várják, hogy valahol felszabaduljon számukra egy hely az intenzív osztályon, vagy külföldre szállítsák őket.

Az észak-macedón jobboldali ellenzék előrehozott parlamenti választásokat követel azután, hogy a helyhatósági választások sikertelensége nyomán vasárnap este lemondott Zoran Zaev baloldali kormányfő – közölte a szkopjei sajtó. Az önkormányzati választásoknak vasárnap volt a második fordulója, és a miniszterelnök előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond. Zoran Zaev emellett a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéről is lemondott. A politikus közölte, hogy nincs szükség előrehozott választásokra, a kormánykoalíció pártjai ugyanis a törvény értelmében választások nélkül is

megállapodhatnak abban, hogy ki lépjen a távozó kormányfő helyére. A jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) szerint viszont oly mértékű vereséget szenvedtek a szociáldemokraták, hogy a kormányfő lemondása után igenis előrehozott választásokat kell tartani, hogy kiderüljön, a nép milyen vezetést képzel el az ország élére.

Ukrajnában a legtöbben a fővárosban, Kijevben vették fel a koronavírus elleni védőoltást, a legkevesebben pedig Kárpátalján és a szintén nyugat-ukrajnai Voliny megyében – közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter. A tárcavezető kifejtette, hogy Kijevben az oltásnak legalább egy dózisát a felnőtt lakosok több mint ötven százaléka már felvette. E tekintetben második helyen a keleti országrészben lévő Poltava megye áll 40,1 százalékkal, a harmadikon pedig Kijev megye 39,9 százalékkal. „Néhány régióban nem hallgatnak az ajánlásokra, és alacsony az oltakozási hajlandóság, ezek közé tartozik Kárpátalja és Voliny megye” – jelentette ki a miniszter. Kárpátalja egyébként még a legenyhébb járványhelyzet szerinti sárga besorolásban van, Voliny megye pedig az eggyel szigorúbb narancsban. A 24 megyéből már 15 van a legszigorúbb vörös besorolásban, továbbá tegnap óta a főváros, Kijev is.

Gazdasági hír:

Leállt az orosz gázszállítás Bulgárián keresztül Szerbiába és Magyarországra hétfőn hajnalban csőtörés miatt – közölte a bolgár gázhálózat-üzemeltető Bulgartransgaz. A cég közleménye szerint a vezeték az északnyugat-bulgáriai Vetrino település közelében tört el. Bulgária továbbítja gázvezeték-hálózatán keresztül az orosz földgázt Szerbiába és Magyarországra. A Bulgartransgaz beszámolója szerint hajnali 2 órakor tört el a vezeték, ami miatt Románia felé is leállt a gáztovábbítás, ami azonban részben már újraindult reggel 7 órakor. A meghibásodás csak anyagi kárt okozott, és a bolgár gázhálózat-üzemeltető nagy erőkkel folytatja a hiba elhárítását.

Időjárás:

Ma Észak-Kelet felé keresztezi az országot az éjjel érkezett hidegfront felhőzete és csapadékzónája. Délutánra délnyugat felől szakadozik a felhőzet, délnyugaton, délen átmeneti időszakokra kisüthet a nap is.

Este mindenhol megszűnik várhatóan az eső.
A hőmérséklet jellemzően 9 – 16 fok között alakul.