Politikai tapasztalatlanság vagy tudatlanság?


Politikai tapasztalatlanság vagy tudatlanság?

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet vezető elemzője a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt az ellenzék miniszterelnök-jelöltjéről, valamint a választási esélyekről.

 

 

A vezető elemző azt mondta, hogy az általuk elvégzett felmérés szerint azt nem hiszik el, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje jobboldalinak mondja magát, sőt még azt is úgy vélik, hogy már Márki-Zay Péter még Karácsony Gergelynél is kevesebb szavazatot kapna, ha ő lenne jelenleg Orbán Viktor kihívója. Holott Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Azt mondja magáról, hogy a jobboldali, konzervatív nézetei miatt ő a legalkalmasabb arra, hogy kihívója legyen Orbán Viktornak. Pedig figyelnie kéne arra is, hogy a jobboldali politikájával, a jobboldali szemléletével pontosan baloldali szavazatokat veszíthet el, hiszen sok baloldali gondolhatja úgy, hogy azért nem szavaz rá, mert ő jobboldali, és ez szembemegy a választó baloldali értékrendjével. Arról nem is beszélve, tette hozzá, hogy miként lehet egy jobboldali miniszterelnöknek úgy kormányoznia, hogy hat baloldali párt áll mögötte.

Márki-Zay Péter többször is tett meggondolatlannak tűnő nyilatkozatokat, például legutóbb, amikor azt mondta, hogy Jézus Krisztus baloldali volt. Erdélyi Rezső Krisztián szerint ez is egy nem jól átgondolt kijelentés volt, nem lenne szabad összemosni a két kifejezést, a baloldaliságot Jézus személyével. Nem lehet azt mondani, hogy Jézus baloldali volt, mert kiállt a szegények mellett. Már csak azért sem, hiszen ez a gondolkodás a zsidó keresztény kultúra alapját jelenti. Erről a kultúráról pedig nem lehet azt mondani, hogy jobb vagy baloldali lenne Sajnos az is igaz, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje politikai tapasztalatlanságból, netán tudatlanságból tett olyan kijelentéseket, amelyeket később így vagy úgy meg kell magyarázni. Lehetséges az is, hogy azért mond ilyen mondatokat, kijelentéseket, hogy beszéljenek róla az emberek. De ez, erdélyi Rezső Krisztián szerint nem a legjobb ötlet, nem a legjobb belépő a politikai színtérre. A politikai tapasztalatlanságot illetően az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy szüksége lenne jó tanácsadókra, de az is igaz hogy egy kisebb város polgármestereként erre nem igazán volt eddig lehetősége a politikusnak.

A Nézőpont Intézet elemzője beszélt Márki-Zay Péter tervéről, mely szerint egy hetedik frakciót is szeretne létrehozni az összefogáson belül. Ez egy igen érdekes kérdés, már azért is, hiszen látni kell, az ellenzéki listás megszerezhető mandátumok száma véges, ami azt is jelenti, hogy például az előválasztáson vereséget szenvedett politikusoknak is helyet kell biztosítani az összefogás listáján. Mindez azt jelenti, hogy egy újabb frakció létrehozása igencsak sok nehézséget fog jelenteni. Az ellenzéki összefogás pártjai közül elsősorban a kisebbek, mint a Momentum és a Párbeszéd az, amelyek támogatják ezt az ötletet, a hetedik frakció létrehozását. Ezzel ellentétben a nagyok, a DK és a Jobbik annyira nem örülnek neki, hiszen a jelenlegi számítások szerint nekik lesz a legnagyobb frakciójuk a következő országgyűlésben. És ez azt is jelenti, hogy egy újabb frakció létrehozásával ők is helyeket veszítenek. Az összefogás pártjai között létrejött megállapodás azt mondja, mindenkinek legyen egy frakciója, ám arról nincsen szó, hogy kinek mekkora legyen, mennyi legyen a minimális frakció létszámban.

A Nézőpont felmérése szerint, ha ma lennének a választások úgy a jelenlegi kormánypártok lennének többségben, 115-120 mandátumuk lenne, ami a jelenlegi állapothoz képest természetesen jelentős veszteség, de a kormányalakításhoz szükséges többség meglenne. 2022-ben a tervek szerint a kormánypártoknak egy kihívója lenne, de ez nem így lesz, hiszen lesznek kis pártok is, amelyek szintén megpróbálnak egyéni jelölteket indítani. Például az ISZOMM is, amelyről az elemző azt mondta, egyéni képviselőjük majdnem biztosan nem lesz, listáról pedig akkor kerülhetnek be, amennyiben alacsony lesz a részvétel a választáson. Ugyanez igaz lehet más pártokra is, mint például a Kétfarkúakra. Ám amennyiben magas lesz a részvételi arány a választáson, úgy a kis pártoknak nem lesz esélyük, hiszen alapvetően a két nagy tömb szavazói lesznek azok, amelyek eldöntik a választás végeredményét.