A BreuerPress és a HetiTV hírei 20.21.X23 a reggelén 

 

 

Idén ismét már előző nap elkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései.

„Megöli az európai középosztályt” az 55 százalékos kibocsátáscsökkentési cél érdekében hozott Fit for 55 terv – erről Orbán Viktor beszélt az Európai Tanács ülése előtt újságíróknak.

Törökországban előzetes letartóztatásba helyezték az izraeli Moszad hírszerző szervezet 15 állítólagos ügynökét – jelentette az NTV török hírtelevízió.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a Covid-19-járványhelyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban.

Belföldi hírek:

 

Idén ismét már előző nap elkezdődtek az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepi megemlékezései, október 23-án, ma délután fél négykor Orbán Viktor miniszterelnök rendhagyó helyszínen mondja el beszédét – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Kovács Zoltán elmondta: az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már kedden elfogadta a központi rendezvények biztosítási tervét. „Emlékezzenek minél többen!” – kérte az államtitkár, kiemelve: idén nemcsak a forradalom 65. évfordulójára, hanem az 50. évfordulón történt atrocitásokra is emlékeznek.

Az Andrássy út egyik végén Orbán Viktor miniszterelnök, a másikon Márki-Zay Péter, miniszterelnök-jelölt és Dobrev Klára tart beszédet. Ma négy órától közösen demonstrálnak az ellenzéki pártok a fővárosi Andrássy út és Dózsa György út sarkán – írja a Népszava. Az eseményen felszólal Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, valamint korábbi ellenfele, a DK-s Dobrev Klára is. A lap szerint a helyszínválasztás azért figyelemreméltó, mert Orbán Viktor miniszterelnök az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út találkozásánál, az Erzsébet tér mellett mondja el az ünnepi beszédét délután fél négykor. Az sem kizárt, hogy a két „tábor” találkozik a nap folyamán.

„Megöli az európai középosztályt” az 55 százalékos kibocsátáscsökkentési cél érdekében hozott Fit for 55 terv – erről Orbán Viktor beszélt az Európai Tanács ülése előtt újságíróknak. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök azt mondta, az Európai Bizottság klímaalkalmazkodási terve megemeli az energiaárakat, ami „lerombolja” a középosztályt, holott „az egész európai demokrácia a középosztályon

áll vagy bukik”. „Az európai demokráciát sodorják veszélyebe azok, akik az egekbe emelik az áramnak és a gáznak az árát. Ezért ezeket a terveket vissza kell vonni és újra kell gondolni” – fogalmazott Orbán Viktor a nyáron közzétett szén-dioxid-kibocsátáscsökkentési tervről, amiről a kormány már júliusban kijelentette, hogy vétót emelnének ellene. Orbán Viktor arról beszélt, hogy az EB ígéretei ellenére a bizottsági javaslatokról semmilyen hatástanulmány nem készült, és semmilyen jelentés nem érkezett.

A németországi Baden-Württemberg tartomány frissen megválasztott igazságügyi és migrációért felelős minisztere köszönetet mondott Magyarországnak, amiért megvédi az Európai Unió külső határait és féken tartja az illegális bevándorlási hullámot – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Stuttgartban, miután tárgyalásokat folytatott Marion Gentges tartományi miniszterrel. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Európa ismét komoly migrációs nyomás alatt áll, ráadásul ezúttal nem csak dél és délkelet, hanem kelet felől is. Szavai szerint utóbbit „a németek újra közvetlenül érzik a saját bőrükön”, hiszen a Belarusz felől érkező bevándorlók egy része már megérkezett Németországba vagy annak határára. Kiemelte, Marion Gentges migrációért felelős miniszterrel egyetértettek abban, hogy az EU-nak képesnek kell lennie a külső határai védelmére, ahogy abban is, hogy a szolidaritásnak több formája létezik, így nem pusztán abban nyilvánul meg, hogy egy ország befogad-e migránsokat vagy sem.

Külföldi hírek:

Törökországban előzetes letartóztatásba helyezték az izraeli Moszad hírszerző szervezet 15 állítólagos ügynökét – jelentette az NTV török hírtelevízió. Az állítólagos kémeket, akik között arab származásúak is vannak, a török hírszerzés (MIT) még október 7-én fogta el az ország négy különböző tartományában. A műveletet egy év munka előzte meg, amelyben 200 ember vett részt. Az NTV információi szerint a 15 gyanúsított háromtagú sejtekbe szerveződött. Elsősorban török állampolgárokról, valamint olyan, Törökországban élő külföldi egyetemi hallgatókról gyűjtöttek adatokat, akik később a védelmi ipar területén készültek elhelyezkedni. Továbbá arról igyekeztek információkat szerezni, hogy Törökország milyen könnyebbségeket biztosít a területén élő palesztinoknak. Mindezen felül egyesületek és más társadalmi szervezetek után is kutakodtak.

Az Egyesült Államok és Izrael közös csapat létrehozását tervezi, hogy diszkrét tárgyalásokat folytassanak az Egyesült Államok jeruzsálemi konzulátusának megnyitásáról, állítják izraeli tisztviselők a Walla és az Axios riportere, Barak Ravid szerint. A konzulátus 25 évig kezelte a kapcsolatokat a palesztinokkal, mielőtt Donald Trump akkori elnök 2019-ben bezáratta. Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kormányának vezető tisztviselői a konzulátus kérdését politikailag kényes ügynek tekintik, amely destabilizálhatja minimális többségű koalíciójukat. Joe Biden amerikai elnök azt mondta Bennettnek a Fehér Házban tartott augusztusi találkozójukon, hogy nem hagy fel azzal a tervével, hogy újra megnyissa a konzulátust Jeruzsálemben, ezzel komoly viszályt szítva a két kormány között. Blinken és Lapid múlt szerdai washingtoni találkozóján tárgyalásra került a konzulátus kérdése. Lapid világossá tette: „Nem tudom, hogyan tartsam össze ezt a koalíciót, ha újranyitjátok a konzulátust” – állítják izraeli tisztviselők. Blinken azt mondta, tisztában van az érzékeny politikai helyzettel, és párbeszédet akar indítani a megoldás érdekében.

Sikeresen felbocsátotta csütörtökön első, teljesen mértékben saját gyártású hordozórakétáját Dél-Korea. A KSLV-II, más néven Nuri nevű rakéta helyi idő szerint 17 órakor, egyórás késéssel indult el a világűrbe az ország déli partvidékén fekvő Kohungból – tudatta a szöuli tudományos minisztérium. Jong Hong Tek, a tárca miniszterhelyettese elmondta: a csúszás oka az volt, hogy a mérnökök több időt fordítottak a jármű szelepjeinek ellenőrzésére. A 200 tonnás Nuri első repülésén a tervek szerint 1,5 tonnás műholdmakettet állított volna Föld körüli pályára, de a korábbi hírekkel ellentétben ez nem sikerült hibátlanul. A hordozórakéta jól működött, elérte a megfelelő magasságot, de a rakományt nem sikerült a kijelölt pályára állítani. Helyi szakemberek előre jelezték, hogy az első repülésen általában ennek esélye csak mintegy harminc százalék.

A NATO célja egy nukleáris fegyverek nélküli világ megteremtése, ugyanakkor nem hisz az egyoldalú leszerelésben, ha ugyanis csak olyan országok, mint Kína, Oroszország és Észak-Korea rendelkeznének ilyen fegyverekkel, a világ nem lesz biztonságos – jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődött kétnapos tanácskozása előtt arról beszélt, hogy a biztonság szavatolása érdekében a szövetségnek következetesnek kell maradnia, ami azt jelenti, hogy fenntartja a védelemre, elrettentésre és a párbeszéd fenntartására támaszkodó politikáját. Elmondta, a tagállamok védelmi miniszterei a kétnapos ülés során a kollektív védelem fokozását szolgáló képességek új céljait határozzák meg annak biztosítására, hogy az euroatlanti térségben a szükséges erők a megfelelő időben a megfelelő helyen legyenek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a Covid-19-járványhelyzet romlása miatt október 30. és november 7. között munkaszünetet tartsanak Oroszországban. Putyin, aki döntésével az orosz kormány kedden kidolgozott javaslatcsomagját hagyta jóvá, a Rosszija 24 televízió által élőben közvetített kormányülésen hangsúlyozta, hogy a munkabért a kényszerszabadság alatt is ki kell fizetni. Az orosz elnök azt is jóváhagyta, hogy azoknak a régióknak, ahol a legsúlyosabb a járványhelyzet, már október 23-tól tegyék lehetővé a munkaszünet bevezetését. Idén korábban május 1. és 10. között rendeltek el hasonló kényszerszabadságot Oroszországban. Lloyd elmondta: az Egyesült Államok, partnereivel együtt, meg akarja védeni a térséget a

kártékony orosz akcióktól, ezért továbbra is támogatja a román, a bolgár, az ukrán és a georgiai haditengerészet megerősítését.

Megszigorította a járvány elleni óvintézkedéseket a cseh kormány. Hétfővel kezdődően újra kötelező lesz a FFP2-es kategóriájú védőmaszkok viselése minden zárt helyen, beleértve a munkahelyeket is. Ez érvényes a tömegrendezvényekre is, függetlenül a résztvevők számától. November elsejétől pedig csak azok látogathatják a vendéglőket, akik be vannak oltva, illetve bizonyítani tudják, hogy már túlestek a Covid-19 betegségen, és megfelelő ellenanyagokkal rendelkeznek. Ezt a vendéglők személyzete fogja ellenőrizni – olvasható a rendkívüli kormányülés után kiadott közleményben. Jelenleg a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökben és üzletekben kötelező. Újdonság, hogy november elsejétől megszűnnek az ingyenes tesztek a lakosság számára. Eddig minden cseh állampolgár havonta 4 antigéntesztet és két PCR-tesztet végeztethetett el ingyenesen. Novembertől az ingyenes tesztre csak a 18 éven aluliak, a beoltott személyek, illetve azok lesznek jogosultak, akik valamely ok miatt nem oltathatják be magukat.

Gazdasági hír:

Egymillióval többen dolgoznak, mint 2010-ben – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára a Teqball Kft. logisztikai és gyártóközpontjának avató ünnepségén, Biatorbágyon. Menczer Tamás elmondta: „Mi azt gondoljuk, hogy a munka fontos, és munkát kell adnunk az embereknek, mert a magyar emberek büszkék, tudnak és akarnak dolgozni, ezért mi a segélyek helyett mindig a munkahelyeket és a munkát választjuk”. Felhívta a figyelmet: a 600 millió forintos beruházást a kormány 282 millió forinttal támogatta; a cég azt vállalta, hogy 117 munkahelyet megőriz.

Időjárás:

Ma délnyugaton, nyugaton felhős idő a valószínűbb, elvétve előfordulhat gyenge eső, szitálás, míg északon, északkeleten változó napsütésben lehet bízni.

A hőmérséklet jellemző átlaga 11 – 14 fok körül alakul.