Darvas István rabbi a Heti Tv Pirkadat című műsorában eddigi munkásságáról, terveiről beszélt

Ez egy speciális út

Darvas István rabbi a Heti Tv Pirkadat című műsorában eddigi munkásságáról, terveiről beszélt

Darvas István magáról azt mondta, 2005-ben végezte el a Rabbiképzőt, a tanulmányai alatt az egyetem akkori rektora kérésére a székesfehérvári közösségben volt sokszor, például itt vezetett először őszi nagyünnepeket. Mellette sokat volt a budapesti Hunyadi téri zsinagógában, itt a Talmud-Tóra oktatást szervezte, valamint szombatonként Tórát olvasott. Hozzátette, nagy szerencse, hogy itt nagyon sokat tanulhatott Domán Istvántól, aki ekkor volt a zsinagóga főrabbija.

Az ORZSE befejezésével a Nagyfuvaros utcában kezdte meg rabbinikus tevékenységét, innen öt év után ment el a Dózsa György úti zsinagógába, ahol három évig volt. Ezen idő alatt sikerült egy jó, összetartó közösséget kiépíteni, amelynek a tagjai követték rabbijukat, amikor az felkérést kapott az OR-ZSE zsinagógájának a vezetésére. Hét éven át szolgált itt, amikor is 2020 őszén úgy döntött, egy nagyobb váltásba vág bele.

Minderről azt mondta, egy olyan tervet szeretne most megvalósítani, ami akár modellértékű lehet. Ennek lényege egy olyan közösség létrehozása, ami nem feltétlenül egy zsinagógában működik, viszont önfenntartó. Mindez azt jelenti, hogy mindazt, amire egy közösségnek szüksége van, az imakönyvektől kezdve a kidusokig mindent saját maga teremt elő, finanszíroz. Hozzátette, egyelőre ebben nincsen benne a rabbi fizetése, az jelenleg nincsen, majd talán egyszer, ha sok pénzük lesz, akkor akár erre is juthat. Darvas István beszélt arról is, hogy miután a rabbinikus munkáját a Mazsihisztől függetlenül végzi, így az teljesen természetes, hogy nem is vesz fel onnan fizetést. Jelenleg az OR-ZSE tanáraként rendelkezik rendszeres jövedelemmel.

Ami az új, alakulóban lévő közösségét illeti, a rabbi elmondta, egy nagyon szerencsés találkozásnak köszönhetően kéthetente az Izraeli Kulturális Intézet egyik termében tudnak Szombatfogadást tartani. Amikor pedig nem a saját közösségével van sábátkor, akkor pedig visszamegy Székesfehérvárra, ahol a helyi közösség kérésére kéthetente vezet istentiszteleteket. Ez is egy nagy kihívás – jegyezte meg, de minden feltétel adott ahhoz, hogy elinduljon egy fejlődés.

Arra a kérdésre, hogy a mostani függetlensége mennyire befolyásolja a helyzetét, Darvas István úgy felelt, nagyon sokban, de például a véleménye szerint azzal, hogy a fehérvári közösséget vezeti, újra tagja lehet a neológ Rabbitestületnek, bár az is igaz, erről még nem beszélgetett el a többiekkel. Ez egy speciális út, amiről még nem lehet tudni, hogy beválik-e. Hozzátette, abban reménykedik, hogy igen és ebben sokaknak öröme telik majd.

Darvas István nemrég lett a Scheiber iskola egyik oktató-rabbija, abban az iskolában, amelyet volt felesége vezet. Mint elmondta, ebben a feladatban nincsen semmilyen kihívás, hiszen volt feleségével nagyon baráti a kapcsolata, ha nem így lenne, el sem vállalta volna ezt a munkát.

Darvas István egyik legfontosabb munkája az OR-ZSE-hez köthető, ahol a rabbihallgatókat tanítja. A tanítványairól elmondta, igazi öröm őket tanítani, hiszen értelmes, érdeklődő emberekről van szó. Az is igaz, a mostani hallgatók jelentős része köthető a rabbi korábbi közösségéhez, közvetlenül, közvetve egyaránt, ami a jó viszonyt is megalapozza.