A hazai zsidó közösség önmagához mérten értékelje a helyzetét

A hazai zsidó közösség önmagához mérten értékelje a helyzetét

Heisler András, a Mazsihisz elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek között a malmöi antiszemitizmus elleni küzdelemről szóló konferencia tanulságairól.

Heisler András beszélt a Malmöben megrendezett nemzetközi konferenciáról, ahol állam-, és kormányfők, vezető politikusok az antiszemitizmus elleni küzdelemről tárgyaltak. Magyarországot Novák Katalin, családokért felelős tárcanélküli miniszter képviselte. Az elnök elmondta, itthonról követte a rendezvényt, amiről összességében megjegyezte, ez reményt adhat arra, hogy az Európában ismertté vált negatív körülmények visszaszoruljanak, azaz még közvetlen segítséget nem, de reményt adhat egy ilyen összejövetel, hiszen itt magasrangú politikai vezetők tanácskoztak és tettek különböző vállalásokat.

Sokan mondják azt, hogy a magyarországi zsidóság helyzete jobb, mint nyugat-európai társaiké, hiszen nálunk nem történnek olyan atrocitások, tragikus események, amelyek számos európai városban megtörténtek már. A Mazsihisz vezetője mindezt megerősítette, kiegészítve azzal, hogy a megbízásuk alapján végzett közvélemény-kutatás is megerősítette mindezeket, például azt is, hogy a hazai zsidó közösség tagjai, a zsidó közösségi intézmények viszonylagos biztonságban vannak, ezért is ki lehet jelenteni, a hazai zsidóság helyzete jóval konszolidáltabb, mint a Nyugaton élőké. Mindezek mellett Heisler András kifejtette, nagyon is óvna mindenkit a relativizálástól, azaz nem elsősorban a nyugat-európai zsidóság helyzetéhez kellene hasonlítani a magyar zsidó közösség helyzetét. Sokkal fontosabb – jelentette ki, ha a magyarországi zsidó közösség önmagához képest igyekszik kialakítani saját helyzetét, mindig is kiemelve azokat a vörös vonalakat, amiket nem szabad átlépni.

Heisler András külön beszélt a MAZS Alapítványról, amelynek alapítói jogait nemrégiben kapta meg a Mazsihisz a Joint-tól. Ez az alapítvány foglalkozik többek között a Holokauszt túlélők támogatásával. Az elnök elmondta, a statisztikai adatok szerint ma Magyarországon 4500 Holokauszt túlélő van, közel harmadukat azonban nem tudják elérni, több okból, mint például sokan nem jelentkeznek semmilyen ellátásra. Most egy akciót indítottak, amelynek során várják családtagok, barátok, szomszédok jelentkezését, jelezzék, ha tudnak olyan túlélőről, aki rászorult, hogy a MAZS tudjon segíteni számukra.

A sokféle hazai zsidó szervezet kapcsán az elnök kifejtette, a Mazsihisz egyik feladata, hogy együttműködjön szervezetekkel, kezdeményezésekkel, így volt ez legutóbb is, amikor az egyik hazai ifjúsági szervezett rendezett egy eseményt, az úgynevezett ingfűzést, ahol a Mazsihisz vezetője is ott volt. Hozzátette, a legnagyobb hazai zsidó szervezetnek segítenie kell ezeket a kezdeményezéseket, a civileket, hiszen ők azok, akik képesek elérni azokat is, akiket például a Mazsihisz nem.

Heisler András a koronavírus-járvány kapcsán megerősítette korábbi álláspontjukat, azaz mindenki tegye meg azt, amit meg kell tenni. Az emberek oltakozzanak, zárt területeken hordjanak maszkot, ügyeljenek a higiéniára, a távolság megtartására.

Az elnök beszámolt arról, hogy az egyházi fenntartású kórházak évek óta tartó szoros és jó együttműködésének köszönhetően elindult az ápolók képzése, egy általuk kidolgozott modell keretében. Hozzátette, a négy kórház együttműködése azért is jelentős, mert ezek az intézmények születéstől egészen az időskorig kísérik végig az embereket.