Továbbra is emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve a honlapján.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.X.13-a reggelén

 

Egyiptom megerősödését nevezte az Európai Unió egzisztenciális érdekének a magyar miniszterelnök Budapesten.

Továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve a honlapján.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az ultraortodoxok politikai befolyás korlátozására szólított Izraelben, míg az izraeli baloldalt az ország politikai párbeszédének fontos részének nevezte.

Az Európai Unió és Ukrajna megkötötte a Nyitott Égbolt szerződést kedden Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó keretében.

Belföldi hírek:

Egyiptom megerősödését nevezte az Európai Unió egzisztenciális érdekének a magyar miniszterelnök Budapesten. Orbán Viktor a Várkert Bazárban, a visegrádi országok és Egyiptom csúcstalálkozója után Eduard Heger szlovák kormányfővel, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Abdel-Fattáh esz-Szíszivel, Egyiptom elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, sokkal rosszabb a migrációs helyzet, mint 2015-ben. Ezzel a helyzettel az EU csak akkor tud megbirkózni, ha vannak külső szövetségesei, és Egyiptom az egyik leginkább kézenfekvő szövetséges, kulcsország – jelentette ki. Hozzátette: a megbeszélésen a lengyel miniszterelnök beszámolt az országa keleti határára nehezedő migrációs nyomásról. Elmondta, Magyarország érzékeli az Ázsia felől a Balkánon keresztül egyre növekvő nyomást a szerb-magyar határon. Közölte, Afrika felől is óriási nyomás helyeződik Európára. „Körbe vagyunk kerítve” – fogalmazott.

Az LMP azt követeli a magyar kormánytól, hogy támogassa az Európai Unióban a munkaerőközvetítés, valamint az átmeneti munkaszerződések szigorúbb szabályozását, ezzel lépjen fel a nyugat-európai munkaadókkal szemben, a magyar munkavállalók érdekében. Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője azt mondta: a valóságban nem teljesül a munkaerő szabad áramlásának uniós alapelve. Annak ugyanis része, hogy a munkavállalókat azonos feltételek között, azonos béren kell foglalkoztatni, függetlenül attól, mely tagállamból származnak.

A DK miniszterelnök-jelöltje kifejtette, hogy Márki-Zay viselkedése a legnagyobb veszély az ellenzéki összefogásra, amit szerinte decemberig se tudna egyben tartani. Dobrev Klára sajtótájékoztatón reagált a közte és Márki-Zay Péter között kialakult konfliktusra. Dobrev szerint az első fordulóban nagyon tisztességes versenyt láthattunk, és „bár volt odamondogatás, nem lépték át a határokat”. A DK miniszterelnök-jelöltje most úgy látja, hogy Márki-Zay Péter alig pár nap alatt Trump típusú élet-halál harccá változtatta a második fordulót. „A recept ismert Orbántól Trumpig, ne az ország fontos dolgairól beszélj, csak az ellenfeledről, minél nagyobb a hazugság, annál jobb. ez gyűlölködés és lejáratókampány” – mondta a DK miniszterelnök-jelöltje. Dobrev szerint azért is kell reagálnia Márki-Zay Péter kommunikációjára, mert „ha nem állítják meg időben a populizmust, annak végzetes következményei lehetnek, valamint ez a kampány nemcsak őt akarja lejáratni, hanem szétveri azt az ellenzéki összefogást, ami a jövő évi győzelem garanciája lehet”.

Márki-Zay Péter hivatalos közösségi-oldalán szólította fel a DK miniszterelnök- jelöltjét, hogy az összefogás sikerének érdekében ne állítson valótlanságokat róla, fejezze be azt a „hazug gyűlöletkampányt”, amelyet ellene folytat a sajtó és a közösségi média felületein. Márki-Zay bejegyzésében azt írja: Dobrev állításával ellentétben a DK-val kapcsolatban sosem hagyta el a száját a „hazaáruló” kifejezés, az ATV stúdiójában a Párbeszéd párt Karácsony Gergelyt eláruló politikusairól beszélt.

Továbbra is folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a legfrissebb adatokat ismertetve a honlapján. Azt írták, a szennyvízminták koronavírus-koncentrációja országos szinten továbbra is lassú ütemben növekszik. A 40. héten a vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Kecskeméten, Nyíregyházán, Pécsen és Szegeden, míg Salgótarjánban csökkenés látható. Hozzátették: a vizsgált helyszínek közül 17 minta koncentrációja mérsékelt volt, míg öt városban alacsony volt a víruskoncentráció. Az NNK azt kéri: aki még nem tette, éljen a védőoltás lehetőségével.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök az ultraortodoxok politikai befolyás korlátozására szólított Izraelben, míg az izraeli baloldalt az ország politikai párbeszédének fontos részének nevezte. Bennett a The Jerusalem Post 10. éves konferenciáján felszólalva elmondta, hogy az izraeli társadalom három széles politikai erőből vagy „vektorból” áll, és mindháromnak fontos szerepe van a zsidó államban. „Valódi párbeszédre van szükség. Nemcsak beszélni, hanem egy újszerű dologként Izraelben: hallgatni.” „Izraelben alapvetően három politikai vektor létezik: a nemzeti erő, amelyet én abszolút jobboldalinak neveznék; a globalista-humanista szemlélet, amelyet alapvetően baloldalnak neveznék, és a vallásos: haredi és ortodox. A gyakorlatban mindhárom vektorra szükségünk van” – hozzátéve, hogy szerinte a

haredi politikai hatalmat csökkenteni kell. Az ultraortodox pártok, melyek 2013 után ismét kimaradtak a koalícióból elítélték Bennett szavait.

A Likud országgyűlési képviselője, Yuli Edelstein bejelentette, hogy kihívja Benjamin Netanjahut a párt vezetéséért. Ez a lépés pletyka formájában már hónapok óta terjengett az izraeli belpolitikában. Edelstein, a Knesszet korábbi elnöke, egészségügyi miniszter és a Likud listájának második helyezettje a 12-es csatornának adott interjúban tette meg a bejelentést – számolt be róla a The Times of Israel. Elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy megpályázza a pártvezetést, „mert a jelenlegi kormány egyszerűen veszélyes Izraelre nézve”. Edelstein megjegyezte, hogy bár az elmúlt két és fél év alatt négy választást is nyert a Likud, egyszer sem sikerült egységkormányt alakítania. A Netanjahut végül a hatalomból kiszorító koalícióhoz csatlakozott pártok közül néhányan ideológiailag ugyan a Likudhoz állnak közelebb, azonban nem voltak hajlandók kormányra lépni a párttal. Ennek okát Edelstein a három korrupciós ügyben bíróság előtt álló Netanjahu vezetésében látja.

A hét végi iraki parlamenti választásokon komoly visszaesést szenvedtek el egyébként jelentős, Irán-barát síita pártok, a kezdeti sokk után kedden már kemény hangon csalást kiáltottak, és fogadkoztak, hogy mindent megtesznek az eredmények érvénytelenítéséért – jelentették hírügynökségek. A nem végleges eredmények alapján a szintén síita, de Irán-ellenes Muktada asz-Szadr hitszónok vezette asz- Szajrún pártszövetség végzett az első helyen. Eddig is nekik volt a legnagyobb frakciójuk, és most valószínűleg növelték képviselői helyeik számát. A Núri al-Máliki volt kormányfő vezette Jogállam Szövetsége nevű párt áttörő sikert ért el, de a többi Irán-barát, síita párt sokat vesztett támogatottságából. Várhatóan az előzőhöz hasonlóan széttöredezett parlamentben az egyértelmű többség hiánya miatt a különböző csoportok szövetségekről lesznek kénytelenek tárgyalni, és Iránnak továbbra is erős befolyása lesz. Irakban a politikai élet az utcán is zajlik, és minden nagyobb pártnak van fegyveres milíciája, amely a nyomásgyakorlás eszköze.

Az Európai Unió és Ukrajna megkötötte a Nyitott Égbolt szerződést kedden Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó keretében. Ukrán részről a megállapodást Denisz Smihal miniszterelnök, az unió részéről pedig Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő és Tomas Mencin, az EU soros elnökségét ellátó Szlovénia kijevi nagykövete látta el kézjegyével. Az egyezmény célja, hogy egyenlő jogokat biztosítson az ukrán és az európai légitársaságoknak, megszüntesse a kétoldalú megállapodásokba foglalt, egyes útvonalakra vonatkozó monopóliumot, megkönnyítse új útvonalak megnyitását az ukrán és az európai városok között, ezáltal csökkentve a jegyárakat. A Kijev által rég várt szerződést még 2013-ban parafálták, de mostanáig késett az aláírása a Gibraltár hovatartozásáról folyó brit- spanyol vita miatt – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az osztrák hatóságok a Sebastian Kurz volt kancellárt és környezetét érintő korrupciós ügyben őrizetbe vették kedden egy közvélemény-kutató cég egyik alkalmazottját bizonyítékok megsemmisítésének gyanújával. A gyanú szerint fontos

adatokat törölt le a számítógépén lévő merevlemezről, még mielőtt a korrupciós ügyben a nyomozók megvizsgálhatták volna a gépet. Azért vették őrizetbe – az ügyben elsőként -, mert fennáll a veszélye annak, hogy összejátszik más gyanúsítottakkal – írta a lap. Az AFP francia hírügynökség megkérdezte erről az ügyészséget, de ott azt közölték, hogy folyamatban lévő ügyről nem nyilatkoznak. Korábbi ügyészségi közlés szerint az ügyben tíz gyanúsított van, közülük ketten dolgoznak a közvélemény-kutató cégnél.

A Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) hívta kormányalakítási tárgyalásokra Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. A miniszterelnök-jelölt keddi sajtóértekezletén kijelentette: pártja következetes álláspontjához híven a korábbi jobbközép koalíciót próbálja helyreállítani. Ciolos kinevezését követően Florin Citu ügyvivő miniszterelnök, a PNL elnöke első nyilatkozatában azokhoz a „szövetségeseihez” – a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) és a Románok Egyesüléséért Szövetségéhez (AUR) – küldte támogatást keresni Ciolost, akikkel közösen múlt héten megbuktatták a PNL és RMDSZ Florin Citu vezette kormányát a parlamentben. Kelemen Hunor szerint az a természetes, hogy Ciolos azoknál a pártoknál keressen beiktatásához támogatást, amelyekkel közösen megbuktatta a Citu-kormányt.

Gazdasági hír:

A lakásépítési engedélyek száma alapján Magyarország a harmadik helyen áll az uniós rangsorban. Az EU hivatalos statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint idén a második negyedévben 68,3 százalékkal több lakásépítési engedély adtak ki, mint 2020 azonos időszakában – közölte az ingatlan.com. A listát Görögország vezeti 100 százalékos növekedéssel, a második helyet pedig Franciaország szerezte meg, ahol 77 százalékkal nőtt a lakásépítési engedélyek száma éves összevetésben. A közleményben Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kifejtette, az építkezési kedvnek a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa idei visszavezetése és az állami támogatások kibővítése adott új lendületet. Az októbertől elindult zöld otthon program, amelyben kedvezményes lakáshitelt kaphatnak az energiatakarékos lakóingatlant építők vagy vásárlók, további keresletnövekedést eredményezhet – tette hozzá a szakember.

Időjárás:

Ma főképp a Dunántúlon és a középső országrészben élénk, olykor erős ÉNY-i, keleten mérsékelt légmozgás lesz jellemző, helyenként egy-egy zivatar sem kizárt.

Este gyengülő, a Dunántúlon mérséklődő légmozgás mellett várhatóan lecsökken a felhőzet, csillagfényes idő alakul ki.

A hőmérséklet maximuma 10 – 14 fok körül alakul.