Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek között Magyarország európai helyzetéről.

A V4-es országok közötti együttműködés kiváló, ami kormányokon is túlmutat

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek között Magyarország európai helyzetéről.

 

A politikus elmondta, a kormánypártok folytatják a támogatások gyűjtését a petíciójukhoz, egymillió aláírás elérése után szállt ki Karácsony Gergely az előválasztásból, a nagyobbik falat, Gyurcsány Ferenc még készül a hatalomba, ezért is folytatja a Fidesz-KDNP az akcióját, mellette pedig országjárásba is kezdtek, hogy megismerjék az emberek véleményét. Az eddigi találkozásokból az derült ki, nagyon sokan tudják, milyen világ volt 2010 előtt a megszorításokkal együtt. Azt is látják az emberek, a 2010-es kormányváltás után mi minden történt, a sok pozitív változást.

Arra a felvetésre, hogy mi lesz Márki-Zay Péterrel, aki az ellenzéki miniszterelnök-jelölt második fordulójába jutott, a képviselő azt mondta, az a kérdés, hogy 2022-ben a jelenlegi ellenzékből kinek lesz a legnagyobb frakciója. Ez a DK lesz, ami azt jelenti, ha netán Márki-Zay Péter lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje és sikerül nyerniük, annak a kormánynak a DK és annak elnöke diktál.

Nacsa Lőrinc hozzátette, Európában több országban is koalíciós, nagykoalíciós kormányok vannak, ám ezeknek meg van kötve a kezük, ha a politikai paletta másik részéről érkeznek ide pártok, akkor kénytelenek a saját értékeikből is feladni. Felidézte Orbán Viktor által elmondott példát, amikor az Európai Tanácsban komoly döntések előtt állnak, akkor a koalíciós kormányfők előtte kimennek telefonálni, hogy az otthoni partnerükkel vitassák a kérdést meg. Magyarországon a kormány mögött erős parlamenti támogatás van, ami komoly versenyelőnyt jelent, hiszen van politikai stabilitás, erős és támogatott program, benne a növekedéssel. A stabilitást értékelik az emberek, a piac, a befektetők, a vállalkozók egyaránt.

Nacsa Lőrinc szerint ezt nem mindenhol értékelik Európában, voltak kísérletek korábban is a lopakodó hatáskör-elvonásokkal, amikor az EP szeretne olyan dolgokba is beleszólni, amihez nincsen joga. A kormány az ebből adódó politikai vitákat eddig is megvívta, ezt megteszi később is. Most a gyermekvédelmi törvény kapcsán van vita az EU-val, ebben a kormány megerősítést kap a nemzeti konzultációval, az emberek kiállásával. Hozzátette, az emberek támogatása miatt sem fog a kormány engedni az álláspontjából.

A politikus szerint a migráció kérdésében is kettős mérce van, amikor Magyarország elsőként, egyedül épített kerítést, akkor elítélték ezért, egy centet sem adtak hozzá, míg most, amikor szintén komoly migrációs válság előtt vagyunk, akkor például Bulgária, Litvánia is megépíti a kerítést, amit minden szempontból támogat az EU. A magyar kormány továbbra is védi a saját és Európa déli határait, Erre szükség van, hiszen az ellenőrizetlen migrációnak vannak komoly járványügyi kockázatai.

Nacsa Lőrinc a V4-es országok együttműködéséről azt mondta, az országok közötti együttműködés kiváló, ez kormányokon is túlmutat.