A globális minimumadóról egyeztetett amerikai külügyminiszter kollégájával, Antony Blinkennel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.10.07.

   

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem visszalép, hanem előre.

A globális minimumadóról egyeztetett amerikai külügyminiszter kollégájával, Antony Blinkennel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is.

Belföldi hírek:

Magyarország álláspontja szerint az Európai Uniónak változtatnia kell az energiaárakkal kapcsolatos politikáján – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a szlovéniai Brdóban az európai uniós tagországok és a nyugat-balkáni térséget alkotó országok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját megelőzően. Rövid nyilatkozatában a kormányfő úgy vélte, legalább részben az Európai Bizottság hibája, hogy az árak megemelkedtek. Meg kell változtatni bizonyos szabályozásokat, különben mindenki hátrányt fog szenvedni – fogalmazott. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti, mert az árak nem emelkedhetnek a megszabott felső határnál magasabbra. Az Európai Bizottság javasolta, úgynevezett zöld megállapodás azonban közvetett adózást rejt magában a lakástulajdonosok és az autótulajdonosok számára, ez Magyarország számára elfogadhatatlan – tette hozzá. Az EU-tagországok vezetői kedd esti munkavacsorájukon kitértek az emelkedő energiaárak kérdésére is, és uniós részről jelezték, hogy a következő hetekben behatóbban is foglalkoznak ezzel a témával.

A magyarok nyolcvan százaléka már hallott a gyermeket nevelő szülők szja- visszatérítéséről, háromnegyedük pedig egyet is ért az intézkedéssel – közölte legfrissebb felmérése alapján a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. Az előzetes becslések szerint az adóvisszatérítés 1,9 millió szülőt érint majd – fűzték hozzá. A Kincs felméréséből kiderült, hogy a válaszadók majdnem háromnegyede úgy gondolja, a koronavírus-járvány idején leginkább a gyermeket nevelőknek kellett helyt állniuk, ezért megérdemlik az szja-visszatérítést. A megkérdezettek kétharmada szerint az intézkedés kifejezi a gyermeket nevelő családok megbecsülését és úgy vélik, igazságos, hogy ez az átlagjövedelem mértékéig jár – írták.

A megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált cégek támogatására 50,1 milliárd forintot biztosít a költségvetés 2022-ben, a pályázatra október 30-ig lehet jelentkezni – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila elmondta: mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, többségük piaci körülmények között. Akkreditált cégek adnak munkát azoknak, akiknek az állapotuk miatt plusz segítségre van szükségük; ezeknek a vállalatoknak támogatást biztosít az állam, hogy ez a foglalkoztatási forma fennmaradjon, illetve lehetőség szerint tovább bővüljön – hangsúlyozta. Az államtitkár jelezte, közel 400 olyan cég van az országban, amelyek akkreditáltként működnek közre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, és 1100 telephelyen adnak munkát az érintetteknek.

Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem visszalép, hanem előre. Ezután kifejtette, hogy bármelyikük is lesz az ellenzék miniszterelnök- jelöltje, jobb jelölt lesz, mint Orbán Viktor. Ha nem ő lesz az, akkor is támogatja a győztest. Karácsony Gergely szerint az ország újraegyesítéséhez béke és igazság kell, túl kell lépni az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán, túl kell lépni a hideg polgárháborún. Egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának – folytatta Karácsony, hozzátéve, hogy új típusú, szociális demokráciát kell létrehozni, ebben az ügyben és a mostani családtámogatási rendszer megtartásában is van vitája Márki-Zay Péterrel. Karácsony Gergely kiáll az elszámoltatás és a határon túli magyarok jogai mellett is, arra viszont nem tud garanciát adni, hogy ne a saját programját képviselje. Nem visszalépek, hanem előre – szögezte le újra Karácsony Gergely, de nyitott arra, hogy szövetségeket építsenek.

Külföldi hírek:

A globális minimumadóról egyeztetett amerikai külügyminiszter kollégájával, Antony Blinkennel Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a közösségi-oldalán közölte, a globális minimumadó kérdése most talán a legizgalmasabb téma a nemzetközi politikai térben. „Antony Blinken amerikai kollégám is kérte, hogy beszéljünk erről az ügyről, a tárgyalásunknak ez volt az egyetlen témája Párizsban. Jelezte, hogy az Egyesült Államok számára ez egy nagyon fontos kérdés, ezért szeretnék, ha létrejönne a megegyezés” – fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette: azt mondta amerikai kollégájának, Magyarország készen áll a kompromisszumra, ha meg tudnak állapodni egy olyan szabályozásban, amely nem okoz kárt a magyar gazdaságnak és nem veszélyeztet magyar munkahelyeket. „A párizsi megbeszélések alapján úgy látom, hogy van erre némi esély” – írta Szijjártó Péter.

Jáir Lapid külügyminiszter kijelentette, hogy az izraeli kormány nem fogja örökre elhanyagolni a palesztin kérdést, alig több mint egy héttel azután, hogy Naftali Bennett miniszterelnök a kérdést teljesen kihagyta azt az ENSZ-ben tartott beszédéből. A Times of Israel szerint Lapidnak az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek

éves konferenciáján tett megjegyzései rávilágítottak a széles koalíción belüli alapvető feszültségekre, és esetleg előrevetíthetik azokat a politikákat, amelyeket akkor fog követni, amikor jövőre átveszi Bennett helyét a miniszterelnöki székben. Arra a kérdésre, hogy tájékoztasson az Ábrahámi megállapodások kiterjesztésére tett erőfeszítésekről, Lapid jelezte, hogy a közel-keleti országokkal kötendő normalizációs megállapodások nem helyettesíthetik a palesztinokkal folytatott béketárgyalások újraindítását.

Védelmi megállapodást kötött Azerbajdzsán, Georgia és Törökország – közölte a georgiai védelmi minisztérium sajtószolgálata. A dokumentumot Cinandali georgiai városban látta el kézjegyével Zakir Hasanov azerbajdzsáni, Dzsuanser Burcsuladze georgiai és Hulusi Akar török nemzetvédelmi miniszter. A tájékoztatás szerint a három szomszédos ország közötti stratégiai partnerség, amely „alapvető fontosságú jólétük és védelmi erőik fejlesztése szempontjából, a bizalmi kapcsolaton alapul”. A török és az azerbajdzsáni védelmi minisztériumok vezetői Georgiában az Eternity 2021 (Örökkévalóság 2021) elnevezésű háromoldalú, október 8-ig tartó gyakorlaton vesznek részt.

Klaus Iohannis román államfő arra figyelmeztette az egymást támadó parlamenti párokat , hogy a „katasztrofális” járványhelyzet és az energiaárak válsága közepette sokáig ügyvivő kormánya lesz az országnak, ha nem sikerül megegyezniük egymással egy teljes jogkörű kormány beiktatásáról. A román elnök az Európai Unió és a nyugat-balkáni országok szlovéniai csúcstalálkozóján fejtette ki álláspontját a belpolitikai válságról. Iohannist arról kérdezték, hogy miért csak jövő héten kezd egyeztetni a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, miután a parlamenti voksoláson kedden megbukott a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Citu liberális miniszterelnök vezette kormánya. A román államfő elmondta: aggodalommal figyelte a kormány ellen voksoló, „megoldások helyett, csak a cirkuszban érdekelt” törvényhozók indokolatlan lelkesedését a kormány megbuktatása után. Szerinte az ország nagy bajban van, kormányra van szüksége, de jó néhány napra lesz még szükség, hogy mindenki lehiggadjon, és megértse: ezt a válságot nem indulatos támadásokkal, hanem érett politizálással lehet csak megoldani.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség szerda délelőtt házkutatást tartott a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) bécsi központjában és a kancellári hivatalban is, a házkutatások érintettjei mindannyian Sebastian Kurz kancellár bizalmi emberei: Johannes Frischmann sajtószóvivő, Gerald Fleischmann médiakoordinátor és Stefan Steiner vezető stratéga – erősítette meg írásos nyilatkozatában Kurz egyik szóvivője. A Die Presse és a Kurier című lapok előzőleg megjelent értesülései szerint a vád hűtlen kezelés, megvesztegetés és kenőpénz elfogadása, elsősorban az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatok manipulálása érdekében. Ezeket a hirdetéseket a gyanú szerint a pénzügyminisztérium fizette, és a vádak szerint kizárólag az ÖVP pártpolitikai

érdekeit szolgálták. A gyanú szerint a szóban forgó hirdetések és médiakooperációs megegyezések értéke 1,3 millió euró, csaknem 470 millió forint volt.

A jelenleginél szigorúbb közlekedésbiztonsági intézkedésekkel, például lakott területen 30 kilométeres óránkénti sebességkorlátozással szüntethetők meg 2050-re a halálos közúti balesetek az Európai Unióban – szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői strasbourgi plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban. A 615 szavazattal, 24 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők hangsúlyozták: mivel a halálos kimenetelű balesetek 30 százalékánál kulcsszerepet játszik a gyorshajtás, a járművek biztonságos sebességszintje legfeljebb 30 kilométer/óra lenne a lakott területeken és ott, ahol sok a gyalogos és a kerékpáros. Az EP emellett minden országban zéró toleranciát vezetne be a sofőrök alkoholfogyasztásával kapcsolatban, ugyanis – mint írták – a halálos közlekedési balesetek negyedénél az alkohol is szerepet játszik.

Gazdasági hír:

Józan előregondolkodással és a nemzeti jövedelem 2 százalékának fenntarthatósági célok megvalósítására fordításával megspórolhatók a klímaváltozás miatt várható későbbi veszteségek – mondta Áder János köztársasági elnök. Az államfő kifejtette: amennyiben a mostani folyamatok folytatódnak, akkor a földfelszín hőmérséklete átlagosan 3 fokkal emelkedhet, aminek jelentős globális GDP-veszteség lenne a következménye. Áder János egyetért azzal, hogy nem a fenntarthatóság irányába tett lépesek a drágák, hanem az, „ha nem teszünk semmit”. Megjegyezte, „ezt most még nem érezzük” és csak 10-20 év múlva lesz világos, amikor pedig már késő lesz azon sopánkodni, hogy mit kellett volna megtenni 2020-ban.

Időjárás:

Ma fokozatosan mindenütt megszűnik az esőzés, helyenként már szűrt napos időszakok várhatók.

Este tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, többnyire eseménytelen idő lesz. A hőmérséklet jellemzően 11 – 19 fok körül várható.