Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Ez csupán akarat kérdése

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a migrációról, Afganisztánról és a Magyar Honvédség jövőjéről beszélt.

A politikus beszélt a schengeni határok védelméről, megjegyezve, sajnálatos, hogy ezzel Brüsszel nem foglalkozik, noha képes lenne rá, ez csupán akarat kérdése, hogy meg akarjuk-e védeni Európát vagy nem. Legelőször ezt kell eldönteni, emlékezve arra, hogy mi történt 2015-ben, amikor Európa legbefolyásosabb politikusa, Angela Merkel azt mondta a migránsoknak, hogy jöjjenek nyugodtan. Akkor mindenki szírnek mondta magát, most hasonló helyzet van, amikor is az amerikai vezetés úgy döntött, kivonja saját és szövetségesei csapatait Afganisztánból, ennek következtében minden összeomlott, amit 20 évig próbáltak összeeszkábálni. Ez több problémát is jelent, ezek egyike, ami Európára nézve a legkomolyabb, megindultak az afgánok a kontinens felé. Erre pedig Brüsszel úgy reagál, be kell engedni az afgánokat, azaz kiadták a meghívókat. Mindez azonnal érződik már a magyar határon, ami egyben a közösség külső határa, a schengeni határ. Az államtitkár kiemelte, ehhez a határhoz az EU nem járult hozzá, sikerült megint a kettős mércét alkalmazni, mert azok, akik egykor beengedték a migránsokat, megkapták a támogatást, míg az az ország, amelyik megállította az áradatot, nem. A magyar és így az európai határvédelem eddig több százmilliárdba került és csak és kizárólag a magyar honvédeknek, rendőröknek, a kerítésnek, a szigorú bevándorlás elleni törvényeknek köszönhető, hogy Magyarországon át senki sem tud Európába jutni.

A magyar kormány minden fórumon felhívja a figyelmet erre a kérdésre, ahogy az újjáépítési pénzek körüli hercehurcára. Németh Szilárd szerint politikai okokból tartják vissza a forrásokat, holott a magyar emberek döntöttek, legyen szó népszavazásról, nemzeti konzultációkról. Az emberek elvárják a kormánytól, hogy szavatolja a magyar emberek biztonságát, ám nem csak a magyarokra, hanem az európaiakra is vigyáz Magyarország kormánya – tette hozzá. Véleménye szerint hiába védi a közösséget Magyarország, ők nem ezt akarják, hanem azt, hogy Európát elözönöljék a migránsok, ahogy az a Soros-tervben is rögzítve van.

A határvédelemhez, a honvédek felszerelésére is pénz kell, az államtitkár szerint ez megvan, mégpedig úgy, hogy ezt nem mástól kell elvenni. Szerencsére az ország 2015-re rendbe szedte magát, mert a 2010 előtti kormányok mindent lepusztítottak. Ám mára megváltozott a helyzet, jelenleg 10 ezer fő önkéntes katonája van a Honvédségnek, szemben a 2010-es 17-el. Ők nem hivatásosok, hanem a munkájuk mellett döntöttek úgy, hogy így is szolgálni kívánják a hazájukat. A kormány mindezek mellett a koronavírus-járvány alatt a munkájukat elvesztőknek meghirdette a speciális önkéntes tartalékos programot.

Németh szilárd kiemelte, a kormány szándéka volt a magyar hadiipar újjáélesztése, ami sikeresen elindult, már itthon gyártanak kézifegyvereket, amikkel a magyar honvédek vannak felszerelve. De szakemberekre is szükség van, hiszen a Magyar Honvédség beszerzéseit is magyarok fogják üzemeltetni, a modern rendszerek kezeléséhez ki kell képezni a katonákat, ez is folyamatosan zajlik.

Arra a kérdésre, hogy van-e szükség egy európai hadseregre, az államtitkár úgy felelt, többféle terv, többféle együttműködés van. Magyarország egy közép-európai összefogásra törekszik, amibe a balkáni térséget is bele kell érteni, ezért is tartja fontosnak a kormány az EU bővítését, ez nem elsősorban a leendő tagállamok, hanem Európa érdeke.