Versenyképes lehet az agrárium, de ehhez a társadalom is kell

Versenyképes lehet az agrárium, de ehhez a társadalom is kell

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar almáról és más termékekről, a vízről és a jövőről.

 

A politikus arra a felvetésre, hogy miközben a világ egyik legjobb almatermelője Magyarország, akkor hogyan kerülhet a boltokba új-zélandi alma, úgy felelt, valóban a magyar alma a világ egyik legjobbja, hazánk az EU teljes jogú tagja, azaz a csatlakozással elfogadtuk az áruk szabad áramlását. Ez azt jelenti, az ország olyan piacon van, ahol nem lehet a kapukat, a piacokat bezárni. Az egy jogos kérdés lehet, hogy a bejövő áruk minőségének ellenőrzése kellő szigorral történik-e. Jakab István elmondta, a napokban tárgyalt a volt uniós agrárbiztossal, akivel abban maradtak, hogy a jelenlegi biztos nem a közösség agrárszektorának a felvirágoztatásáról lesz híres, hanem a jelek szerint pont annak ellenkezőjéről, a piacok eltüntetésével, a gazdák egyre szigorúbb feltételekhez szoktatásával.

A MAGOSZ elnöke beszélt a magyar szőlőről is, megjegyezve, sajnos nem éri el a csemegeszőlő területe itthon a 10 ezer hektárt,  de azt is át kellene gondolni, hogy miért olyan nagy az értéke a seregélynek, 60 ezer forint, miközben van úgy, hogy egy területet egyszerre 150 ezer madár tarol le. Egyeztetni kellene az EU illetékeseivel, hogy nem kellene védetté nyilvánítani olyan madarakat, amik érzékelhető károkat okoznak a gazdaságnak. Vannak más veszélyek is, a hazai repcetermés is ötödével esett vissza, mert nemzetközi támadásokat kaptak, egyes nem bizonyított laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva,mindez meg a méhészeknek okoz súlyos problémákat. A megoldásról azt mondta a szakember, hogy korrekt párbeszédet kell folytatni, annak lehet eredménye.

A kenyérhelyzetet illetően Jakab István kiemelte, lesz kenyér, egy erős közepes búzatermés után, a magyar gazdák képesek 20 millió embernek élelmiszert előállítani. Ugyanakkor a világpiacon egyensúly eltolódás következett be, egy jelentős áremelkedéssel.

A politikus a vízgazdálkodásról is beszélt, megjegyezve, elkészültek a hatástanulmányok, elkezdődhet a tervezés és a kivitelezés is. A döntéshozók átérezték ennek az ügynek a fontosságát, így biztosan lesznek források is. Az egyeztetések is zajlanak, a héten például Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes felszíni vízellátásával kapcsolatban. Ezekbe bevonnak minden érintettet, a vízügyi tervezőtől a gazdákig.

Magyarország a klímavédelemben is éllovas szerepet játszik, de Jakab István szerint ezen a területen sem szabad mértéktelennek lenni, mindent feláldozni.

A politikus beszélt az orosz szankciókról, aminek következtében Magyarország hatalmas piacokat vesztett, arról nem beszélve, hogy az oroszok erre a helyzetre úgy válaszoltak, hogy az agárgazdaságukban hatalmas fejlesztéseket hajtottak végre, azaz már nincsenek rászorulva az áruk egy jelentős részére, sőt nettó exportőrré is válhatnak a gabonapiacon.

Magyarország számára a megoldás az lehet, ha az erőforrásait maximálisan kihasználja, megnézi, melyek azok az ágazatok, amik a klímaváltozás mellett is életképesek, ezeket fejleszteni kell. Mindezek mellett biztatni kell a polgárokat a hazai termékek fogyasztására, ehhez a társadalommal kell megegyezni, köztük a környezetvédőkkel is. Az ország képes lehet így arra, hogy az agrárium versenyképes legyen. Még egy nemzeti élelmiszerlánc megvalósítása is szóba kerülhet.