A Pentagon sem árulta el, hogy milyen katonákról van szó, de elismerte, hogy „számos amerikai szolgálati tag meghalt”.

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.VIII.27.- reggelén 

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 főt menekített ki – közölte a honvédelmi miniszter.

Naftali Bennett az első kormányfő, aki eleget téve Joe Biden korábbi meghívásának az amerikai elnök legsúlyosabb, Saigon-pillanatként emlegetett külpolitikai válságának közepette érkezett Washingtonba.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az afganisztáni helyzet kapcsán egy lehetséges migrációs hullámról tárgyalt közös munkavacsorájukon

Több mint ezren kötöttek ki ismét néhány nap alatt Lampedusa szigetén, és az érkezők áthelyezését a járványhelyzet is nehezíti a helyi sajtó beszámolói szerint.

Belföldi hírek:

A Magyar Honvédség különleges műveleti csoportja minden magyar állampolgárt hazahozott Afganisztánból, akiről tudomása volt, és az akció során összesen 540 főt menekített ki – közölte a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor az afganisztáni evakuálási művelet részleteiről beszámoló sajtótájékoztatón elmondta: a honvédelmi tárca augusztus 17-én kapta a kimenekítésre vonatkozó feladatot a kormánytól, 18- án délutánra már készen állt az ehhez szükséges katonai erő, technikai eszköz és a repülőgépek, majd a diplomáciai engedélyek beszerzését követően augusztus 19-én hajnalban indult el az akció, amely hét napig tartott. A katonák a kint töltött hét nap alatt 14-szer tették meg az utat a Magyar Honvédség két Airbus A319-es repülőgépével Afganisztán és Üzbegisztán között, ez utóbbi országgal állapodtak meg ugyanis, hogy ideiglenesen fogadja be a kimenekítetteket – ismertette a miniszter. Üzbegisztánból pedig civil gépek – a Wizz Air és az üzbég légitársaság repülői – hozták Magyarországra három alkalommal a kimenekített embereket. Elmondta, azon magyarok 100 százalékát sikerült hazahozni, akiről volt tudomásuk és jelezték, hogy haza akarnak jönni. Hozzátette: a magyar katonákat az elmúlt 18 évben segítő afgánok közül szintén mindenkit sikerült kimenekíteni, aki időben felvette a kapcsolatot a magyarokkal, összességében a „magyar érdekeltségű” afgánok 87 százalékát hozták ki. Benkő Tibor megköszönte a külügyminisztérium és a belügyi tárca segítségét és közreműködését az akcióban és gratulált a magyar katonának a sikeres, eredményes munkához, hogy szervezetten, fegyelmezetten és bátran, „fegyverropogás közepette” hajtották végre a kimenekítési feladatot.

Túlélési harc van az MSZP-ben, mondta Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az ellenzékben vállalhatatlan szocialistákról. Az elemző szerint egy igazi magyar különlegesség az előválassztás, hiszen másutt, mint az Egyesült Államokban is, a pártok maguknak tartanak ilyet,

míg itthon összeállt féltucat párt, amelyek nem értenek egyet körülbelül semmiben, csak egyben, hogy le kell váltani a jelenlegi kormányt. Erdélyi Rezső Krisztián szerint az ellenzéki pártok nem a bizonytalanokat, a kormánypártokból kiábrándultakat akarják megszólítani, hanem az általuk létrehozott keménymagot kívánják bővíteni. Elmondta, sok helyen márcsak egy jelölt indul. Mindezek mellett nem láthatóak új arcok, a biztosabb ellenzéki győzelemmel záruló helyeken. Hozzátette, azért sincsenek új arcok például az MSZP-ben, mert ez a párt nem vonzó a fiatalok számára, és a megmaradottak közül is vannak, akik más pártokba lépnek át. Az előválasztás végeredménye pedig meg fogja mutatni az MSZP erejét, helyzetét, ahol jelenleg túlélési harc van a pártot és annak vezetőit illetően egyaránt.

Az MSZP és szövetségesei kiállnak az Iványi Gábor által vezetett és jelenleg „büntetett” Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) mellett, és kormányon anyagilag kárpótolni fogják őket – mondta Hiller István szocialista választmányi elnök és Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Hiller István, miután találkoztak a közösség vezetőivel, kijelentette: Iványi Gábor és társai szegényeket, rászorulókat segítenek az egész országban az életben maradáshoz vagy a tisztességes élethez szükséges javakkal. Mindezért szerinte jutalom járna, jelenleg azonban büntetik őket – hangsúlyozta. Úgy fogalmazott: „akár foglalkozol politikával, akár nem, aki a szegényekért tesz, azt támogasd!”

A magyar kormány büszkén vállalt feladata, hogy segíti a keresztény közösségek boldogulását – jelentette ki a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára Zalaegerszegen. Orbán Balázs a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia altemplombővítésének és közösségiház-építésének alapkőletételén azt mondta: a nyugati államokban egyre több templom, kegyeleti hely válik a bontás áldozatává vagy enyészik el, ennek nyomán pedig ezeken a városokon a hanyatlás jelei mutatkoznak. „Ahogy Nyugat-Európa megfeledkezik keresztény értékeiről, úgy tűnnek el a környezetükért és településükért felelősséget vállaló közösségek is”- mondta. Magyarország kormánya azonban büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását, ezért 2010 és 2020 között 2800 templom újulhatott meg és 120 új épülhetett a Kárpát-medencében – összegezte az államtitkár.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett az első kormányfő, aki eleget téve Joe Biden korábbi meghívásának az amerikai elnök legsúlyosabb, Saigon-pillanatként emlegetett külpolitikai válságának közepette érkezett Washingtonba. A találkozót valamennyire mindenképp beárnyékoló és Jeruzsálemet is aggasztó afganisztáni válság mellett vagy ellenére kárenyhítés gyanánt Biden stabil, megbízható szövetségesével jelenhet meg a nyilvánosság előtt, közvetlenül az afganisztáni fiaskó után, amiért az amerikai elnök valószínűleg megfelelő mértékben hálás is lesz. Bennett számára pedig soha vissza nem térő alkalom, hogy a két vezető között az iráni nukleáris program és az izraeli – palesztin konfliktus megoldása terén nyilvánvalóan fennálló véleménykülönbségek ellenére, a kialakult helyzet miatti előnyös tárgyalási pozíciót saját javára fordíthassa. A találkozót eredetileg amerikai idő szerint tegnap reggelre tervezték, de mára halasztották a Kabulban elkövetett halálos robbantást követően, ahol legalább két robbanás érte a repülőtér környékét, melyben 13 ember az életét vesztette. A fehér házi találkozó előtt Bennett szerdán Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és

Antony Blinken külügyminiszterrel találkozott. Miniszterelnökként első útja során a Pentagonban és Blinken meghívására a Willard Hotelben, mindkét amerikai magas rangú vezető egyértelművé tette Bennett előtt, hogy az Egyesült Államok legfőbb szövetségese számára biztosítani fogja a szükséges eszközöket, hogy megvédje magát Irán ellen.

Egy amerikai tisztségviselő szerint tegnap több tengerészgyalogos meghalt, és számos más amerikai katona is megsebesült a kabuli repülőtér elleni támadásban. Amerikai tisztviselők azt mondták, hogy folyamatosan érkeznek információk, és megpróbálják megállapítani az áldozatok pontos számát. A tisztviselő névtelenül nyilatkozott a folyamatban lévő katonai műveletekről, de nem árult el pontos részleteket. A Pentagon sem árulta el, hogy milyen katonákról van szó, de elismerte, hogy „számos amerikai szolgálati tag meghalt”.

Csehország nem fog tárgyalni az Afganisztánban hatalomra került tálibokkal – jelentette ki Andrej Babis kormányfő egy helyi napilapban megjelent interjúban. „Számunkra a misszió befejeződött, azokat az embereket, akiket meg akartunk menteni, megmentettük” – mondta Babis az interjúban. Az Afganisztánhoz fűződő viszonyt szerinte inkább az Európai Tanácsban vagy a NATO-ban kell megvitatni és meghatározni. „Csak az idő mutatja meg, hogy lehet-e hinni a táliboknak” – jegyezte meg a kormányfő.

Több mint ezren kötöttek ki ismét néhány nap alatt Lampedusa szigetén, és az érkezők áthelyezését a járványhelyzet is nehezíti a helyi sajtó beszámolói szerint. Az utóbbi három nap alatt érkezettek ismét a zsúfolásig megtöltötték a sziget közepén található, 250 főre tervezett migránsközpontot. Tegnap ötven főt Szicíliába helyeztek át. További száztíz bevándorló máshova szállítását tervezték, de jelenleg nincsen elegendő hajó az elszállításukra, mert az olasz személyzet tagjai közül sokan megbetegedtek. A Lampedusa vizein állomásozó, négy karantén-hajó is teljesen tele van. Lampedusa lakosai pontosan egy évvel ezelőtt csónakblokáddal igyekeztek feltartóztatni a sziget kikötőjébe érkező hajókat, valamint sztrájkkal tiltakoztak a római kormány beavatkozását szorgalmazva.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az afganisztáni helyzet kapcsán egy lehetséges migrációs hullámról tárgyalt közös munkavacsorájukon – közölte az osztrák kancellár hivatalának egyik szóvivője Bécsben. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva az illetékes elmondta, hogy mindenekelőtt a nemzetközi politikai kérdések kerültek előtérbe a kancellár hivatalában tartott találkozón. „A kancellár megerősítette, hogy a 2015-ös migrációs válság nem ismétlődhet meg” – ismertette a szóvivő, aki szerint a fehérorosz-litván határon kialakult menekültügyi helyzetet is megvitatták, melyért európai politikusok Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt teszik felelőssé. Az illetékes közölte, hogy a felek érintették a klímavédelem és a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina engedélyeztetésének kérdéseit, de szót ejtettek a bilaterális gazdasági kapcsolatokról is a mintegy kétórás tanácskozáson.

Oroszországban szerdáról csütörtökre 820 ember életét követelte a koronavírusos fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta. A halálos

áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 19 630-cal 6 824 540-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 7,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 479-re csökkent, a felépülteké pedig 19 661-gyel 6 092 818-ra nőtt. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 176,7 millió, az elmúlt napon pedig 567 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 226 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap, Argentínában elvégzett vizsgálatokra hivatkozva a közösségi oldalán közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid-19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben.

Gazdasági hír:

A sikeres járványkezelés nyomán Magyarország az elsők között lábalt ki a válságból – jelentette ki tegnap Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Az ösztönző állam – a magyar gazdaság újraindítása 2021. címmel rendezett konferencián, Budapesten. Miközben a becslések szerint a világgazdaság csak 2022 végére éri el a válság előtti teljesítményét, a magyar gazdaságban előállított érték már 2021 második negyedévében meghaladta a válság előtti szintet – hangsúlyozta. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: a kamara támogatja azt a Pénzügyminisztérium által képviselt gazdaságpolitikát, amely a gazdaság élénkítésének jövedelméből kívánja egyensúlyba hozni az államháztartást. Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke azt emelte ki, hogy a sikeres válságkezelés kulcsa a minőségi közpénzköltés.

Időjárás:

Ma elvonul a szórványos esőket adó felhőzet. Mindenhol szakadozni kezd a felhőtakaró, egyre kevesebb helyen alakul ki eső. Helyenként megélénkül az ÉNY-i szél.

Este, éjszaka eleinte szakadozottan mérsékelten felhős lesz az ég, számottevő eső nem esik.

Kicsit hűvösre, 15 – 21 fokos maximumokkal számolhatunk.