Az Egyesült Államok a diplomácián kívül – ha szükséges – egyéb lehetőségeket is megfontol

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021.VIII.30.-reggelén 

Csak erős nemzeti identitással lehet megmaradni a birodalmak szorításában – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke  vasárnap a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen.

 

Az ellenzék „ki fogja söpörni a hatalomból” a Karmelita Kolostorban ülő „nemzetrabló, nemzetáruló brigádot” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

 

Az Egyesült Államok a diplomácián kívül – ha szükséges – egyéb lehetőségeket is megfontol, hogy megakadályozza Irán atomfegyver-fejlesztését – mondta Joe Biden amerikai elnök, miután találkozott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel.

 

Tálib illetékesek szerint a Kabulban végrehajtott amerikai katonai csapás egy öngyilkos merénylő gépkocsija ellen irányult.

 

Belföldi hírek: 

Csak erős nemzeti identitással lehet megmaradni a birodalmak szorításában – hangsúlyozta az Országgyűlés alelnöke a mohácsi csata évfordulóján, vasárnap a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. Latorcai János az ütközet 495. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen azt mondta: a mohácsi vész talán legfontosabb tanulsága az, hogy „ha mi magyarok nem vagyunk képesek összefogni, ha nem látjuk a veszélyt, ha a megosztottság vesz erőt rajtunk, és ha hagyjuk, hogy idegen érdekeket szolgáló külhonból rángatott tehetségtelen bábkirályok vezessék országunkat, akkor elveszünk”.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert Szent Mórus Tamás-díjjal tüntették ki Rómában – közölte a miniszter sajtóosztálya. A közlemény szerint Rómában, a katolikus törvényhozók idei, több napos tanácskozása alkalmából Szent Mórus Tamás-díjjal ismerték el Novák Katalin munkájának eredményességét, amellyel – mint fogalmaztak – a „családok megerősítését és a házasságok népszerűsítését szolgálja hazánkban”. A katolikus egyház szentjéről, az egykori angol lordkancellárról, humanista államférfiról, az anglikán egyház és a római katolikus egyház vértanújáról elnevezett díjat évek óta, világszerte, minden évben egy embernek ítéli oda a Nemzetközi Katolikus Törvényhozói Testület.

Az ellenzék „ki fogja söpörni a hatalomból” a Karmelita Kolostorban ülő „nemzetrabló, nemzetáruló brigádot”, jövő tavasztól „jó kézben lesz a haza sorsa” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a DK XI. kongresszusán és az ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a budapesti Kongresszusi Központban. A pártelnök hangsúlyozta: szembe kell szállni azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a jelenlegi rendszer „kirángassa” Magyarországot az Európai Unióból. „Mert a mi ellenfeleink nem Berlinben vannak, nem Párizsban, nem Madridban és nem Lisszabonban (…). A mi ellenfeleink, a Karmelita Kolostorban ülő, az őt körülvevő, az általa épített nemzetrabló, nemzetáruló brigád. Ők az ellenfeleink, akiket ki fogunk söpörni a hatalomból” – fogalmazott a volt miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc úgy vélte: az elmúlt több mint 10 évben a „rendszer ellenzékéből”, „a haza reménye lett” a mai ellenzék, mert az ellenzéki pártok megértették, hogy együtt kell működniük.

Idén júniustól szeptemberig napközis táborokban, családi nyaralásokon, valamint ottalvós Erzsébet-táborokban és Családi Erzsébet-táborokban 2550 egyszülős gyerek és felnőtt vett részt – közölte a szervezet. Az Egyszülős Központ közleményében azt írta, hogy a támogatói felajánlásoknak köszönhetően a budapesti családok mellett így a vidéki egyszülős családoknak is – megfogalmazásuk szerint – „felejthetetlen nyarat” tudtak biztosítani. A részletekről azt közölték, hogy 200 gyerek vett részt az Egyszülős Központban tartott nyári táboraikban, amelyek jelképes összegének – heti 1500 forint – köszönhetően olyanok is el tudtak jönni, akik a piaci áron kínált táborokat nem engedhetik meg maguknak. A négy héten keresztül tartó táborok egy része a Családbarát Magyarország együttműködésével, másik része saját forrásból valósulhatott meg – ismertették.

Kövér László szerint a kisebbségi sors immár nemcsak az európai nemzeti kisebbségeket, hanem az európai többségi nemzeteket is fenyegeti. Az Országgyűlés elnöke a marosvásárhelyi vártemplomban beszélt erről vasárnap, a Vásárhelyi forgatag kulturális fesztivál fővédnökeként, a rendezvénysorozat keretében tartott ökumenikus istentisztelet után. A politikus megemlítette: a nagyvilágban és Európában „olyan mélységek örvénylenek, amelyek országokat, nemzeteket képesek magukba rántani, amelyek nemzedékek sorsát képesek tönkretenni, amelyek az emberi méltósággal nem élhető jövő veszélyével fenyegetnek”. Hozzátette: a magyarok a kisebbségi léttel azonosítják a politikai alávetéssel, gazdasági kifosztással és nemzeti megaláztatással járó sorsot. Úgy vélte, Európának azért is kellene foglalkoznia a nemzeti kisebbségek ügyével, mert a kisebbségi sors Európa bármelyik államának bármelyik – akár elsöprő számbeli többségben élő – nemzetét is utolérheti.

Külföldi hírek:

Minden 12 évesnél idősebb izraeli kérheti a harmadik oltást, ha a második felvétele óta legalább öt hónap telt el. Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy a tapasztalatok alapján a vakcinák hatékonysága fél év után csökken, és a védelem fenntartása érdekében megerősítő oltásra van szükség. Október elsejétől nem lesz érvényes az oltási igazolványa azoknak, akik hat hónapnál régebben oltatták be magukat másodszor, és ha továbbra is látogatni szeretnék a csak oltottak számára nyitott helyeket, akkor ismét fel kell keresniük az oltóhelyeket vagy friss negatív tesztet kell felmutatniuk. Az izraeli egészségügyi minisztérium illetékesei a harmadik oltás felvételére biztatják a régebben oltottakat, és ennek érdekében szeptember 3-tól mentesülnek külföldről visszatérésük után a kötelező karantén alól például a harmadik oltással védettek és a gyógyultak. A központi döntések után az egészségbiztosító pénztárak megnyitották minden 12 évnél idősebb izraeli számára az időpontok foglalásának lehetőségét a harmadik oltásra.

Az Egyesült Államok a diplomácián kívül – ha szükséges – egyéb lehetőségeket is megfontol, hogy megakadályozza Irán atomfegyver-fejlesztését – mondta Joe Biden amerikai elnök, miután találkozott Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel a washingtoni Fehér Házban. „Megvitatjuk az Irán felől érkező fenyegetéseket, és tárgyalunk az elkötelezettségünkről annak biztosítása iránt, hogy Irán soha ne fejlesszen nukleáris fegyvert. A diplomáciát helyezzük előtérbe, és meglátjuk, hová vezet ez. Ha a diplomácia kudarcot vall, készek vagyunk más lehetőségek felé fordulni” – fogalmazott Biden. Bennett üdvözölte Biden szavait, miszerint Irán soha nem szerez nukleáris fegyvert: „Ezek a napok jól illusztrálják, hogyan festene a világ, ha egy radikális iszlám rezsim atomfegyverhez jutna. Ez a házasság egy nukleáris rémálom lenne az egész világ számára”– fogalmazott Bennett.  „Mialatt itt ülünk, az irániak működtetik centrifugáikat Natanzban és Fordóban. Ezt meg kell állítanunk, és ebben mindketten egyetértettünk”– tette hozzá az izraeli miniszterelnök.

Kötelezettségvállalást szorgalmazott az Afganisztánban szenvedők segítése érdekében Ferenc pápa, aki a keresztényeket arra kérte, imával és böjtöléssel is kérjék Istent, hogy vigyen békét és együttélést Afganisztánba. A Szent Péter térre néző ablakból vasárnap elmondott beszédében az egyházfő hangsúlyozta, hogy nagy aggodalommal követi az afganisztáni helyzetet. „Osztom azok fájdalmát, akik a csütörtöki öngyilkos merényletekben elhunytakat siratják, valamint mindazokét, akik segítséget és védelmet keresnek” – jelentette ki Ferenc pápa. Országok és szervezetek említése nélkül köszönetet mondott a „próbára tett” afgán népet segítőknek. Reményét fejezte ki, hogy a párbeszéd és a szolidaritás békés együttélést és reményt nyújthat Afganisztánban.

Tálib illetékesek szerint a Kabulban végrehajtott amerikai katonai csapás egy öngyilkos merénylő gépkocsija ellen irányult, aki támadást akart intézni a kabuli nemzetközi repülőtér ellen az amerikai katonai kivonulás közepette. Egyelőre kevés részlet ismert az incidensről, csakúgy, mint arról a rakétabecsapódásról, amely a repülőtértől északnyugatra fekvő egyik lakónegyedben történt és megölt egy gyermeket, bár az egyelőre nem tisztázott, hogy a robbanás, amelyben életét vesztette, ugyanaz a detonáció volt-e, mint amit az amerikai rakéta okozott. Az amerikai csapatkivonás kedden fejeződik be. Afganisztánt már tízezrek hagyták el, amióta a nyugati katonák kivonásával a tálibok magukhoz ragadták a hatalmat.

A szlovén kormány újabb egy héttel elhalasztotta azt a rendeletét, amely szerint védettségi igazolást kell felmutatniuk a határon azoknak a külföldi állampolgároknak, akik átutaznak az országon. Így hétfő helyett az új jogszabály majd csak szeptember 6-án lép életbe. További határátlépési könnyítésekről is döntött a kabinet. A szomszédos országokban a határmentén élő diákoknak sem lesz szükségük védettségi igazolásra, ha Szlovéniában járnak iskolába, és két órán belül elhagyják az országot. Ljubljana ugyanakkor újabb tevékenységet kötött védettségi igazoláshoz. Tizenöt év felett csak azok sportolhatnak, járhatnak edzésekre, akik be vannak oltva, átestek a fertőzésen vagy negatív tesztet tudnak felmutatni. Janez Jansa szlovén kormányfő hétvégén Twitter-bejegyzésében azt írta: amint elérik Szlovéniában a 70 százalékos átoltottságot, Dániához és az Egyesült Királysághoz hasonlóan megszüntetnek minden korlátozást.

Több mint két hónap után először ismét meghaladja az ezret az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) fertőzöttek száma a németországi kórházak intenzív osztályain egy tegnap közölt kimutatás szerint. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) adatai szerint a nyilvántartásukban szereplő 1257 kórházban 1008 fertőzöttet ápolnak az intenzív terápiás osztályokon, 34-gyel többet a szombatinál. A betegek 48 százaléka – 485 paciens – szorul lélegeztetésre. Számuk egy nap alatt héttel emelkedett. Az intenzív ápolásra szoruló SARS-CoV-2-fertőzöttek száma legutóbb június 18-án volt ezer felett. Akkor 1011 betegről kellett gondoskodni. Számuk július közepéig folyamatosan csökkent, majd a vírus delta nevű változatának szétterjedése révén elindult negyedik járványhullámmal ismét emelkedésnek indult.

Gazdaság:

A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások augusztusban is kissé javultak, a fogyasztóiak viszont július után augusztusban is némileg romlottak – közölte a gazdaságkutató. A GKI konjunktúraindexe az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassan araszolgatott felfelé. Az ipari és építőipari bizalmi index emelkedett, a kereskedelmi és szolgáltatói viszont hibahatáron belül csökkent. Az ipari termelők hangulata két és fél éve nem volt ilyen kedvező. A termelési kilátások, a rendelésállomány – ezen belül az export -, a készletek és az elmúlt időszak termelésének értékelése egyaránt javult.

 

Időjárás:

Ma már csak kevés helyen, elsősorban északon fordulhatnak elő gyenge záporok. Többnyire erősen felhős lesz az ég, néhol elvétve napos időszakokkal. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. Marad a hűvös, de kissé már emelkedik a hőmérséklet.

Éjszaka megvastagszik a felhőzet és a Dunántúlon várható helyenként eső is.

A hőmérséklet jellemzően 20 – 23 fok köré emelkedik.