Mindenkinek figyelni kell, mindenkire figyelni kell

Mindenkinek figyelni kell, mindenkire figyelni kell

Yacov Hadas-Handelsman Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a két ország kapcsolatáról.

 

A nagykövet beszélt az Izraelt sújtó természeti katasztrófáról, a Jeruzsálemi erőkben megjelenő tűzről, megemlítve, hogy egyre melegebbek a nyarak, amik hatással vannak a környezetre. Hozzátette, Magyarországon is ismerik ezt a jelenséget, hiszen a Velencei-tóban a vízmennyiség fogy, a halak pusztulnak. Ez utóbbi kapcsán Izrael felajánlotta segítségét, hiszen a zsidó állam vízgazdálkodása közismert a világban. A diplomata reményét fejezte ki, hogy a tűzoltók és a technika segítségével sikerül legyőzni a jeruzsálemi erőket veszélyeztető tüzeket, ahogy abban is reménykedik, hogy ezeket nem emberi mulasztás okozta.

Yacov Hadas-Handelsman már egy ideje Magyarországon képviseli hazáját, az eddigi tevékenységéről elmondta, a koronavírus-járvány miatt több mint egy évig nem igazán lehetett tenni semmit, hiszen szinte mindenki otthon volt. Bár már vannak különböző technikai segédeszközök, alkalmazások, amelyek segítik a kommunikációt,ám a személyes találkozásokat ezek sem képesek pótolni. Ám szerencsére nemállt le teljesen az élet, hiszen a nagykövetség sokat tudott tenni, hogy izraeli és magyar cégek tudjanak kapcsolatba kerülni, elsősorban a hightech iparágban. Ugyanakkor a kultúra területén is fontosak a jó kapcsolatok,ám ezeknek a járványhelyzet igencsak betett. Az izraeli nagykövetség például az őszi nagyünnepekre egy kis koncertet szervezett, de azt nem lehet tudni, hogy ez végül megvalósulhat-e, hiszen nem lehet előre tudni, milyen lesz majd a járványhelyzet itthon és Izraelben. Amennyiben sikerül megrendezni ezt az eseményt,úgy az izraeli Salva együttes fog fellépni, amelyet 15 évvel ezelőtt alapítottak, tagjai pedig fogyatékkel élők. Az együttes célja az is, hogy megmutassa a sérültek, a fogyatékkal élők mennyi pluszt képesek adni másoknak, a társadalomnak. Mindez megmutatja azt is – tette hozzá, hogy Izrael számára mit is jelent a társadalmi felelősségvállalás.

Yacov Hadas-Handelsman beszélt az afganisztáni helyzetről, az amerikai kivonulásról, a tálib hatalomátvételről. Mint megjegyezte, ez egy bonyolult helyzet, a,inek a kialakulása nem tegnap kezdődött, nem holnap fejeződik be. Felidézte az amerikai elnök szavait, aki arról beszélt, egykor a terrorizmus visszaszorítása érdekében vonult be az USA Afganisztánba,ám, azt is lehetett látni, az elmúlt húsz évben az ott élők nem tudtak, nem voltak képesek önmagukért, a céljaikért harcolni, ezért Amerika nem tud ennyi idő után helyettük harcolni. Az Egyesült Államok polgárai is a kivonulás mellett vannak, azt, hogy ez jó dolog, azt majd a jövő dönti el.

Ez a helyzet érinti Izraelt is, ám mindezt úgy kell érteni, a zsidó állam kiáll a polgáraiért, ehhez nem kérnek segítséget, Izrael nem akar háborúzni, de ha szükség van rá, akkor megteszi, hiszen ez ba felelőssége.

Yacov Hadas-Handelsman szerint Izrael is kénytelen volt a járvány alatt is működni, hol bezárva, hol szabadabban, mindenki belátta, a koronavírus egy komoly dolog, amivel együtt kell élni, nem fog eltűnni. A különböző variánsok ellen a tudomány dolgozik.Ám más a flelőssége a szakembereknek, más a politikusoknak. Egyikük azt mondja, be jkell zárni mindent, de a politika azt mondja, nem lehet a gazdaságot bezárni, mert az ország végét jelentheti ez. Mindenkinek figyelni kell, mindenkire figyelni kell, érhető, hogy az emberek a bezárkózástól elfáradtak, de a tudománynak is igaza van. Mi a megoldás? A középút megtalálása, a járvány ellen küzdeni, de közben működtetni kell a gazdaságot, nem lehet elengedni azokat az eredményeket, amiket Izrael elért 1948óta. Szerencsére vannak oltások, ám a zsidó álélamban is van közel egymillió ember, akik nem oltották be magukat. Most rájuk kell figyelni, nem azt kjell figyelni, hogy miért nem vették fel az oltást. Meg kell találni a módját annak, hogy ők is be legyenek oltva. Hozzátette, Magyarországon is vannak sokan, akik nem oltották be magukat, nekik is azt kéne tudatosítaniuk, hogy csak a beoltott ember az, akit ha el is kap a fertőzés, nem lesznek súlyos tünetei, ellentétben azokkal, akik nem oltják be magukat.

Arra a kérdésre, hogy mandátuma lejhártával majd mi lehet az a téma, amit meghagy az emberek fejében, Yacov Hadas-Handelsman elmondta, a gazdasági kapcsolatok bár nagyon jók, de it még bőven van tennivaló, elsősorban a hightech iparág területén. De a kultúra területén is vannak lehetőségek, ahogy a sportban is. Ez utóbbiban Izrael tanulhat sokat Magyarországtól. Az izraeli nagykövetség a magyar külügyminisztériummal közösen szervez egy kiállítást a zsidó sportolók szerepéről a magyar és a nemzetközi sportéletben. Külön fejezetet szentelnek a labdarúgásnak, hiszen a kilencvenes években a magyar labdarúgók segítették az izraeli focit. A nagykövet elmondta, a kiállítás október 24-én nyílik meg egy FTC-MTK meccsel egy idő ben.