A zsidók beengedése a Templom-hegyre Tisa Beáv alkalmából tovább folytatódik

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 2021.VII19-én

 

 

Magyarország – Európában elsőként – lehetővé teszi a harmadik oltás beadatását ingyen, önkéntes alapon – mondta a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője, György István.

Naftali Bennett miniszterelnök közölte, hogy a zsidók beengedése a Templom-hegyre Tisa Beáv alkalmából tovább folytatódik, az arab tüntetők magatartása ellenére.

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár tegnap délután ellátogatott Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére.

Görögországban Mikonosz szigete lett az első olyan hely, ahol a koronavírusos megbetegedések számának megugrása miatt ismét kijárási tilalmat rendeltek el.

Belföldi hírek:

Magyarország – Európában elsőként – lehetővé teszi a harmadik oltás beadatását ingyen, önkéntes alapon – mondta a Miniszterelnökség közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője. György István hangsúlyozta, járványügyi szempontból Európa egyik legbiztonságosabb országa ma Magyarország, ez annak köszönhető, hogy mindkét oltás beadásában a második, de világviszonylatban is előkelő helyen áll. Elmondta, hogy Belgiumban több mint négyszeresére nőtt a fertőzések száma az utóbbi hetekben, és Ausztriában, Hollandiában is már kétszeres sebességgel terjed delta variáns. Ezért teszik lehetővé Magyarországon a harmadik oltást, ami pluszvédettséget jelenthet. Kifejtette: a harmadik oltást négy hónappal a második oltás után javasolják beadni, de orvosi, háziorvosi ajánlásra ettől el lehet térni, hamarabb is meg lehet kapni. Elsősorban az időskorúaknak és a járványügyi szempontból veszélyeztetetteknek javasolják. Az orvosi-szakmai kérdés, hogy milyen vakcinával oltsanak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSz) balatoni nyári véradókampányt indít, hogy a nyári időszakban is fenntartsa az optimális vérkészletet. Azt írták: a

szabadságolásokkal és az oktatási szünettel hagyományosan csökken a véradók aktivitása, de a balesetek, betegségek miatt a kórházaknak az ellátásokhoz folyamatosan szükségük van vérkészítményekre. Kérik, hogy aki teheti, menjen el vért adni, az OVSz véradó busza kihelyezett helyszíneken várja őket. Véradásra jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves, de még nincs 65 (első véradóknál a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelentkezők vigyék magukkal a személyazonosító igazolványukat, lakcím- és taj-kártyájukat. Először július 20-án Alsóörsön, a strandnál (Örkény sétány) várják a véradókat.

A megszokotthoz képest kevesebb vonatot tud fogadni a Nyugati pályaudvar tegnap reggel óta, mert a pályaudvaron több munkálatot nem fejezett be időre a kivitelező – közölte a Mávinform. Az eredeti tervek szerint a pályaudvari vágányhálózaton június 19-én kezdődött kiemelt karbantartások július 17-ig tartottak volna. Ez idő alatt a Nyugatiba nem érkeztek és onnan nem indultak vonatok. A Mávinform tegnapi közleménye szerint a végleges átadásig kisebb kapacitással működik a pályaudvar, a vonatforgalmat korlátozták a munkálatok mielőbbi befejezéséért.

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt többek között az oltásokról. Orbán Viktor a pénteki rádió interjújában bejelentette, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelezővé teszik a harmadik oltást, mert ők fognak találkozni azokkal, akiket megtámad a delta variáns és nincsenek beoltva. Arra a kérdésre, hogy mi legyen azokkal, akik eddig nem vették fel az oltást, a kommunikációs igazgató megerősítette a kormány, a kormánypártok álláspontját, mely szerint mindenki önmagáért felelős. A kormányzati demokrácia-felfogásból adódik, hogy a kormány nem tette kötelezővé az oltást általánosan, most csak azoknak kötelező, akik nem csak magukért felelősek. A képviselő megjegyezte, továbbra is arra buzdítanak mindenkit, hogy vegye fel az oltást, mert a delta variáns sokkal agresszívebb, mint az eddigiek. Arra a kérdésre, hogy más szakterületen, mint a pedagógusok körében kötelezővé kell-e tenni azoltást, a politikus úgy felelt, egyelőre nem, de a szakemberek véleménye változhat.

Külföldi hírek:

Naftali Bennett miniszterelnök közölte, hogy a zsidók beengedése a Templom-hegyre Tisa Beáv alkalmából tovább folytatódik, az arab tüntetők magatartása ellenére. Hivatalának közleménye szerint a miniszterelnök utasításba adta, hogy ,,a zsidók rendezett és biztonságos feljutásának a Templom-hegyre folytatódnia kell, a rend biztosítása mellett a helyszínen.” Az első és a második szentély pusztulását gyászoló

tisa beávi 25 órás böjtnap szombat este vette kezdetét. Arab tüntetők tegnap reggel elbarikádozták magukat a Templom-hegyen és kövekkel dobálták a rendőröket, órákkal azelőtt, hogy zsidók érkeztek volna a szent helyre, hogy megemlékezzenek az egykor ott álló két bibliai zsidó templom pusztulásáról, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A rendőrség letartóztatás nélkül feloszlatta a tüntetőket.

A bécsi tárgyalások következő fordulójával várni kell az új iráni kormány augusztus eleji hivatalba lépéséig – közölte Abbász Aragcsi, Irán nukleáris tárgyalásokért felelős főtárgyalója. „Átmeneti időszakot élünk, mivel demokratikus hatalomátadás zajlik a fővárosunkban. A bécsi tárgyalásoknak így nyilvánvalóan meg kell várniuk az új kormányzatunkat” – írta a politikus közösségi oldalán. A 2015-ös megállapodás (Közös Átfogó Cselekvési Terv, JCPOA) felélesztéséről szóló közvetett amerikai-iráni tárgyalások a legutóbbi, június 20-án véget ért forduló óta szünetelnek. Irán most világossá tette, hogy nem áll készen a folytatásra a megválasztott elnök, Ebrahim Raiszi hatalomra kerülése előtt. Aragcsi a posztjában azt is hangoztatta: az Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának fel kell hagynia azzal, hogy a fogolycserét összekapcsolja az atomalkuval. Iránt, amely maroknyi iráni-amerikai állampolgárt tart fogva, jogvédők azzal vádolják, hogy kettős állampolgárokat tartóztatott le, hogy megpróbáljon engedményt kicsikarni más országoktól. Irán elutasította a vádakat.

Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár tegnap délután ellátogatott Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére. A német rendőrség közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is. A rendőrség közlése szerint Ahrweilerben további 670-en megsérültek, miután az Ahr folyó egész településeket öntött el.

Vietnam teljes déli része kéthetes vesztegzár alá kerül helyi idő szerint vasárnap éjféltől, miután a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a térségben harmadik egymást követő nap haladta meg a háromezret. A zárlat kiterjed a Mekong folyó torkolatára, valamint Ho Si Minh-városra és agglomerációjára, az ország gazdasági és pénzügyi központjára, azaz több mint 35 millió embert, Vietnam lakosságának közel egyharmadát érinti. A rendelkezés értelmében nyilvános helyeken két főnél több egyszerre nem tartózkodhat, kivéve a kormányhivatalokat, kórházakat és néhány, alapvető fontosságú üzletet. Az embereket arra kérték, hogy csak a legszükségesebb tevékenységek – például élelmiszer- és gyógyszervásárlás – céljából hagyják el otthonaikat. A járványügyi bizottságot vezető miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, nagyon fontos a rendelkezések szigorú betartása. A lehető legalacsonyabb szinten kell tartani a fertőzési rátát, hogy az egészségügyi ellátórendszer hatékonyan működjön, ne terhelődjön túl.

Hozzátartozóik halála miatt Irakban egy kórházat támadtak meg fegyveresek – közölte a rendőrség. Egy biztonsági forrás értesülése szerint az offenzíva megtorlás volt azért, mert leállt a lélegeztetőgép négy koronavírusos betegnél, akik ezt követően meghaltak. A hatósági közleményben azt írták, hogy a biztonsági erők őrizetbe vettek egy fegyveres csoportot, amely megtámadta az al-Kindi kórházat, az iraki főváros egyik legfontosabb ilyen létesítményét. A forrás szerint mintegy tíz ember hajtotta végre a rajtaütést, de mindegyiküket elfogták. A támadók annak a négy betegnek a családtagjai voltak, akik délután meghaltak, miután egy áramkimaradás miatt leálltak a lélegeztetőgépek – tette hozzá a nyilatkozó.

Három meg nem nevezett olimpikonnál diagnosztizálták a koronavírust. A japán tokiói olimpiai játékok előtt csupán pár nappal 3 sportoló tesztje adott pozitív eredményt a Covid-19-re Tokióban, közülük kettő az olimpiai faluban lakik. A közelgő eseményt a Covid-19 korlátozásai és az egészségbiztonsággal kapcsolatos aggályok sújtják. Az esetek aggasztják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot és a szervezőket is, akik azt ígérik, hogy az olimpiai falu Tokió legbiztonságosabb helye lesz a játékok alatt.

Görögországban Mikonosz szigete lett az első olyan hely, ahol a koronavírusos megbetegedések számának megugrása miatt ismét kijárási tilalmat rendeltek el. A görög hatóságok közölték, hogy a szigeten az elmúlt napokban vizsgált tíz emberből egynél pozitív volt a teszt. A kijárási tilalom hajnali 1 órától 6 óráig lépett életbe, és szombat este 6 órától a bárokban, kávézókban és éttermekben éjjel-nappal tilos lesz a zenehallgatás. A 20 főnél nagyobb létszámú partikra történő bérbeadásért kiszabott bírságok akár a 200 ezer eurót (72 millió forintot) is elérhetik. A kijárási tilalom és a zenei tilalom július 26-án, hétfőn ér véget, hacsak a kormány nem dönt azok meghosszabbításáról.

Gazdasági hír:

A magyar gazdaság teljesítményét, sikerességét az elmúlt években alapvetően befolyásolta, hogy nagyon sok, színvonalas munkahelyet biztosító nemzetközi nagyvállalati beruházás érkezett Magyarországra – írta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi-oldalán, egyúttal bejelentve: a kormány külpiaci növekedési támogatási programot indít. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a folyamatosan megdőlő beruházási rekordokkal párhuzamosan létrejöttek és megerősödtek azok a nagy magyar vállalatok is, amelyek a külpiacokon is sikeresek tudnak lenni. Esetükben már sokszor előfordul, hogy csak akkor tudják nemzetközi piaci részesedéseiket növelni, ha külföldön is megteremtik a jelenlétüket, például gyárat építenek. Külföldi terjeszkedésük azután lehetővé teszi, hogy a külpiacokon megszerzett profitjukat hazautalják, és ezzel a magyar gazdaságot erősítsék – tette hozzá.

Időjárás:

Ma az északnyugati megyékben naposabb, gyengén felhős, szeles, csapadékmentes időre van kilátás. Másutt, azaz az ország túlnyomó részén döntően erősen felhős idő várható szórványosan előforduló esőkkel, záporokkal, zivatarokkal.

Délutánra mindenhol előfordulhat bujkáló napsütés is, miközben fokozatosan kelet, délkelet felé mozog a csapadékot adó nedvesebb légtömeg.

Este az ország északnyugati felén nyugodt, csillagfényes idő várható mérsékelt északias légmozgással, hajnalra délkeleten is megszűnnek az esők, zivatarok.

A hőmérséklet maximuma 33 fokon tetőzik.