Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Mindenkinek ugyanaz az érdeke

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában Terézváros helyzetéről, terveiről, a járvány elleni küzdelemről beszélt.

A polgármester szerint való igaz, hogy most már az emberek belefáradtak a koronavírus-járványba, hozzátette, ezért is állt elő a Momentum egyik vezetőjeként azzal a javaslattal, hogy egy óvatos nyitást kellene megkezdenie a kormánynak. A boltoknak esetleg tovább kellene nyitva lennie, mert most az látszik, fél hétkor jelentős tömegeke akarnak még bevásárolni, az emberek egymás hegyén-hátán állnak. Ez egyben azt is jelentené, hogy a kijárási korlátozást is este 10-től lenne érdemes bevezetni a mostani nyolc óra helyett. Ugyanilyen hasznos lenne, ha a teraszok megnyílhatnának, azaz érdemes lenne újragondolni a járványkezelést. A járvány elleni küzdelem nem pártérdekek mentén zajlik, mindenkinek ugyanaz az érdeke, ne haljanak meg emberek a betegségben, de a gazdasági válság miatt sem. Hozzátette azt is Soproni Tamás, mindenkinek ugyanaz az érdeke, azaz mindenki, a kormány is, az ellenzék is a nemzet érdekeit nézi a járványkezelés kapcsán, ezt polgármesterként nem csak így gondolja, de ennek mentén is dolgozik.

A politikus beszélt arról is, ezért tart rendszeresen fogadóórákat, ahol reggeltől estig várja a terézvárosiakat, akik negyedóránként váltják egymást. Egy-egy ilyen alkalommal nem csak panasszal keresik meg őt, vannak olyanok is, akik kifejezetten dicséretekkel látják el, de akadnak olyanok is, akik csak azért keresik meg, hogy megismerjék a kerület első emberét. Persze az is igaz, hogy a problémák megismerése, orvoslása az, ami fontosabb. Mindenkit meg kell hallgatni, nem lehet elvárni az emberektől, hogy tudják, az ő problémájuk megoldásában ki az illetékes, a kerület, a főváros, netán a kormány. Példaként hozta fel a főváros által fenntartott utcai szemetesek ügyét, számosat ezek közül Budapest vezetése a kormányzati megszorítások miatt leszerelt, ám Terézváros idén biztosan pótolni fogja őket. Arra a kérdésre, hogy ki fogja ezt fizetni, a polgármester elmondta, az önkormányzat állja a kihelyezést és a rendszeres ürítést. Ugyanakkor megérthető a főváros lépése is, hiszen – fejtette ki a politikus, hiába támad mindenkit a járvány, most a kormány nem együttműködő a településekkel, elsősorban Budapestet támadják, amelynek jelentős veszteségei vannak. Terézvárosnak is, hiszen a kerület 20202021-ben közel ötmilliárdos mínusszal számol.

Soproni Tamás, aki polgármesterként tagja a Fővárosi Közgyűlésnek, kérdésre válaszolva elmondta, a budapesti közműszolgáltatók össze lesznek vonva egy cégbe, ami korszerűbb működést eredményezhet, ráadásul jelentős költségeket lehet megtakarítani. Ez egyébként ugyanígy működik Bécsben is – tette hozzá.

Visszatérve a kerületre, a polgármester kiemelte, a nehézségek ellenére minden terézvárosi támogatás megmarad, amit a járvány idején hirdettek meg. Az önkormányzat mindezek mellett egy egészen speciális lakásprogramot indított, azaz nem a leendő bérlőktől várják el az önkormányzati lakások felújítását, azt a kerület végzi el, „csupán” azt ellenőrzik igen szigorúan majd, hogy milyen állapotban adják ezeket majd vissza. Idén 24 lakás felújítását végzik el, ezek között lesznek olyanok, amiket szociális alapon adnak ki, de lesz közöttük szolgálati lakás is. Közben két nagy házat is felújítanak, ahol összesen 60 lakás kerül majd kiadásra.