Máris benyújtották az első bizalmatlansági indítványokat az új izraeli kormány ellen, mindjárt kettőt is.

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2021.VI.18.

A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

 

A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja – közölte Kocsis Máté frakcióvezető Debrecenben.

 

Máris benyújtották az első bizalmatlansági indítványokat az új izraeli kormány ellen, mindjárt kettőt is.

 

Irán elnöke a szavazókhoz fordult és arra kérte őket, hogy tegyék félre ellenérzéseiket és vegyenek részt a mai elnökválasztáson.

 

Belföldi hírek: 

A következő évtizedet a járványok és a migráció határozza meg, és ennek súlyos hatása van az európai kereszténydemokráciára – mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy horvát hetilapnak. A lap honlapján megjelent interjúban a kormányfő a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal kapcsolatban kifejtette: „még a Szentatya sem védett az álhírek ellen”. A magyar álláspont szerint a Szentatya egyszerre állam- és egyházfő, államfőként a legnagyobb tiszteletadás illeti meg, ha pedig a katolikus egyház fejeként érkezik, keresztény alázattal fogadjuk – mutatott rá. Közölte: a kongresszus nem magyar esemény, hanem egy Magyarországon megrendezendő nemzetközi rendezvény, amelyre a pápa is ellátogat. Ez bizonyos protokolláris kérdéseket hagyott nyitva, így megnyitott egy rést – fogalmazott. Hozzátette: „az egyház- és keresztényellenes körök elkezdtek ebbe a résbe lőni”.

A hitelmoratórium fenntartását kérte a kormánytól debreceni kihelyezett ülésén a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja – közölte Kocsis Máté frakcióvezető Debrecenben. A politikus azt mondta, a rászorulók esetében semmiképpen nem kellene feloldani a moratóriumot, de ez olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is. Kocsis Máté jelezte: szerda este meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről.

Azonnali válságkezelő intézkedéseket javasol a Magyar Autóklub Karácsony Gergely főpolgármesternek a jelentős budapesti közúti lezárások hatásának enyhítésére – közölte a szervezet. Az érdekképviseleti szervezet nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, azt kérve: a főváros enyhítse, és ne súlyosbítsa a budapesti közlekedési válságot. Álláspontjuk szerint „a kialakult közlekedési káosz” egyértelműen a szakmailag elhibázott forgalomszervezési döntések következménye. A szervezet azonnali válságkezelő intézkedésként azt javasolja: a lezárások idejére adják vissza a kísérleti kerékpársávokat az autósoknak, és jelöljenek ki ideiglenes P+R parkolókat a közösségi közlekedés csomópontjaihoz igazítva. Továbbá a lezárásokat és forgalomkorlátozásokat szervezetten és tervezetten bonyolítsák le, például párhuzamos útvonalakat egy időben ne zárjanak le, lezárások esetén pedig biztosítsanak táblával jelölt terelő utat.

Siófok városában az önkormányzat arcfelismerő rendszert kíván bevezetni, azonban sokak szerint ez a módszer nem jó, az eljárás Kínához hasonló, mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Heti TV Pirkadat című műsorában. Péterfalvi Attila szerint az való igaz, hogy pont Kína a negatív példa, hogy miként lehet rossz irányba is felhasználni azt a kamerarendszert, amit az arcfelismerő módszer mögé raknak. Ez egyfajta súlyos korlátozásnak mondható, mert az embereket a felvételek alapján ítélik meg. A kamerarendszer mindenkit minden pillanatban azonosítani tud, a felvett képekről azt mondta a szakember, nem mindegy, hogy az arcfelismerést milyen módon működtetik. Magyarországon régebben az sem volt megengedett, hogy a képeket rögzítsék, ezért is kellett rendőröknek kezelni a rendszert, hogy az intézkedéseket segítsék. Később már rögzítésre kerültek a képek, de csak akkor, amikor a rendőr megítélése szerint erre szükség volt. A NAIH elnöke hozzátette, azt nem tudni, hogy Siófokon miért akarják ezt, ez milyen rendszer szerint működik, ezért is írta alá szerdán azt a levelet, amiben értesítették a települést a hivatal vizsgálatáról, ebben több kérést is megfogalmaztak, amire várják a polgármester válaszát.

Külföldi hírek:

Máris benyújtották az első bizalmatlansági indítványokat az új izraeli kormány ellen Mindjárt kettőt is. Az elsőt a Likud frakcióvezetője, Miki Zohár, a másodikat az Egyesült Tóra Judaizmus és a Sász pártok közösen kezdeményezték — írja a The Jerusalem Post. A Likud bizalmatlansági indítványában azt írta, hogy „a kormány hazugsággal és a nyilvánosság becsapásával jött létre, és a nyilvánosságtól nem kapott felhatalmazást”. Az indítványt Miki Zohar, a Likud frakció elnöke nyújtotta be, és hétfőn a szintén likudos Ofir Akunis ismerteti. A Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus által benyújtott másik bizalmatlansági indítvány az egyház és az állam kérdéseire vonatkozik. „Izrael történetében először alapítottak olyan kormányt, amely a zsidóságot akadálynak tekinti, mint felesleges terhet, amelyet el kell távolítani” – fogalmazott az indítvány. Zohar bejelentette, hogy olyan körülményeket teremtenek a szavazásra, hogy egyik képviselő se tudja kihagyni azt. Az ellenzéki koalíció szerdán a palesztinok és az izraeli arabok családegyesítését megakadályozó rendelet meghosszabbításának elfogadását is blokkolta.

Irán elnöke a szavazókhoz fordult és arra kérte őket, hogy tegyék félre ellenérzéseiket és vegyenek részt a mai elnökválasztáson, amelyet várhatóan rekordszámú ember fog bojkottálni a gazdasági nehézségek és a kemény vezetési szabályokkal szembeni frusztráció miatt. Az igazságszolgáltatás szigorú vezetője, Ebrahim Raisi és a volt jegybankelnök, Abdolnasser Hemmati a fő esélyesek, miután az Őrző tanács számos prominens jelöltet kizárt a részvételről, mások pedig kiléptek. Hassan Rouhani elnök azért ösztönözte az irániakat, mivel a kampány tegnap befejeződött. Ne engedjék, hogy „egy intézmény vagy egy csoport hiányosságai” megakadályozzák a szavazást, mondta, ami nyilvánvaló utalás az Őrző Tanácsra.

Csehország szilárdan beépült az Európai Unióba, s nem lenne szabad, hogy tagsága a szervezetben politikai viták tárgya legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Csehországnak automatikusan mindent át kellene vennie, amit a brüsszeli „eurokraták”, illetve a „nagy államok progresszív politikai elitjei” kidolgoznak – jelentette ki Andrej Babis, cseh kormányfő. Egy transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó konferencián felszólalva Babis úgy vélekedett: a szilárd uniós integráció azt jelenti, hogy az ország nagyon aktív tagja a szervezetnek, és amikor szükséges, van bátorsága kritikusnak is lenni. Csehországnak nem kell automatikusan egyetértenie azzal, ami a nagy államok érdeke. „Állandóan harcolnunk kell a nemzeti érdekeinkért az EU-ban, és nem szabad naivnak lennünk, mert ebben a klubban minden tagállam mindig a nemzeti érdekeiért küzd” – szögezte le a cseh miniszterelnök.

Senki nem halt meg Szlovéniában az elmúlt 24 órában a vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében, amire nyolc hónapja nem volt példa – derült ki a kormány tegnapi jelentéséből. Tegnapra 83 új esetet jegyeztek fel az országban, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. A koronavírusos betegek közül 121-en vannak kórházban, 38-an közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 781 557-en kaptak, közülük 568 057-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 45,2, illetve 32,9 százaléka. Bár Szlovéniában június 15-én hivatalosan is véget ért a járványhelyzet, a kormány továbbra is fenntartotta a jelenleg érvényben lévő korlátozásokat. Az országban legközelebb akkor lesznek enyhítések, amikor a 14 napos fertőzésgyakoriság (incidencia) százezer főre vetítve 25 alá, a pozitív tesztek aránya pedig 4 százalék alá csökken. Ez az előbbi esetében jelenleg 99, az utóbbiéban pedig 3,6 százalék.

Nincs köze a valósághoz annak a „kissé elkedvetlenítő képnek”, amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Moszkvában. Az orosz elnök profinak nevezete amerikai hivatali partnerét, akivel szerinte a szerdai genfi csúcson a kulcskérdésekben megértették egymást. „Nagyon figyelmesen kell vele dolgozni” – mondta. Putyin kifejezte készségét az Egyesült Államokkal való további együttműködésre.

Érvénytelenítette a román alkotmánybíróság a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt óvást. A bukaresti jobbközép kormánykoalíció május 11-én váltotta le a közszolgálati rádió és televízió vezetését, de nem választott új igazgatótanácsokat, mert előbb külön akarja választani a két intézményben az elnöki és a vezérigazgatói tisztségeket. A kormánytöbbség ideiglenes elnök-vezérigazgatókat nevezett ki, amíg módosítja a közszolgálati médiatörvényt. Az alkotmánybíróság azonban megállapította, a hatályos törvény ezt nem teszi lehetővé, ezért a törvények betartásáról szóló alkotmányos előírásra hivatkozva érvénytelenítette a kifogásolt parlamenti határozatokat.

Gazdaság:

A gazdaság eredményes újraindításához, fenntartható növekedéséhez elengedhetetlen a hazai tulajdonú vállalkozások megerősítése; a helyi gazdaságfejlesztési törekvéseket a kormány számtalan eszközzel támogatja – jelentette ki tegnap a hat megyét magába foglaló észak-kelet-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna kormánybiztosa, az innovációs és technológiai miniszter Debrecenben. Palkovics László emlékeztetett rá, hogy a debreceni városvezetés a helyi kis- és középvállalkozói (kkv) szféra megerősítésére kkv-park létesítését határozta el a déli gazdasági övezetben, a térséget a kormány beruházási célterületté nyilvánította. Közölte: Debrecent a kormány országhatáron túlmutató jelentőségű gazdasági, felsőoktatási, innovációs és kulturális központtá kívánja fejleszteni. Az elmúlt évtized második felében a Debrecenbe érkezett új beruházások összértéke meghaladja a 710 milliárd forintot, amivel több mint tízezer új munkahelyet teremtettek.

Időjárás:

Ma pár fokkal tovább fokozódik a melegedés, igazi strandidő várható, erős UV sugárzással.

Este zömmel gyengén felhős, csillagfényes, nyugodt, szélcsendes idő várható. A délkeleti megyékben azonban nem kizárható zápor, zivatar kialakulása az esti, illetve szombat hajnali órákban.

A hőmérséklet jellemző maximuma elérheti a 34 fokot.