A kereszténység nem választás kérdése, hanem predesztináció

A kereszténység nem választás kérdése, hanem predesztináció

Orbán Viktor miniszterelnök a hosszú idő óta első ízben élőben megtartott Kormányinfón a Heti Tv több fontos kérdésére is válaszolt, amit Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel közösen tartott.

A Heti Tv is kíváncsi volt a magyar védettségi igazolványokkal való utazások lehetőségeiről.

Orbán Viktor kijelentette, magyar védettségi igazolvány van, uniós nincsen, eddig 14 országgal van kétoldalú megállapodás. Ugyan van szó uniós igazolványról, ami leghamarabb július 1-én léphet életbe, de ezeket majd a nemzeti tagállamok bocsátják ki. Magyarország úgy döntött, a magyar igazolványokra viszik át azokat az adatokat, amikkel a mozgást segítik. A miniszterelnök szerint majd minden oltással lehet majd utazni, de eddig el kell jutni minden országnak. Gulyás Gergely hozzátette, eddig csak a magyar igazolvánnyal lehet Európában utazni.

A Heti Tv felvetette azt a kérdést, hogy mennyire képes Magyarország önellátó lenni, ennek fényében van-e lehetőség egy nemzeti repülőtér, nemzeti légitársaság létrehozására?

A miniszterelnök kijelentette, Magyarország a nemzetközi gazdasági életben részt kíván venni, azaz nem csak a magyar gazdaságra kell támaszkodni. A kormányfő hozzátette, mind ő, mind a kormányzat a szabadverseny híve, a nemzetközi együttműködés hasznos az országnak. Egyetlen stratégiai ágazatban sem lehet csak nemzeti tulajdon csak, persze az sem jó, ha csak külföldi tulajdonosok vannak. Kellenek ők, legyenek, de nem mindegyek az arányok.  Példaként hozta fel a 2010 előtti gazdasági válságot, ahol a bankok kizárólagos nemzetközi tulajdonosai kivitték a hasznot. Hozzátette azt is, az energiaszektorban is kell bizonyos arányú nemzeti tulajdon, 2010 után a MOL 25 %-ért is nagy harcot fordított a kormány. A nemzeti kézben lévő cégek a kormány politikájának a lényege. Orbán Viktor kijelentette, a repülőtér is stratégiai fontosságú, kell nemzeti tulajdont szerezni, a légitársaság nem ilyen.

Orbán Viktor beszélt a Rumbach utcai zsinagóga átadásáról,amihez a kormány jelentős forrásokat biztosított. Az eseményen megjelenik a Zsidó Világkongresszus elnöke is, aki minden magyarországi látogatásán felkeresi a miniszterelnököt,aki reméli,ma is sor kerül erre. Megjegyezte, minden ilyen találkozón színvonalas, értelmes vitákat szoktak folytatni.

A Heti Tv Magyarország soros Európa tanács elnöksége kapcsán a vallásközi párbeszédről is kérdezte a miniszterelnököt.

Orbán Viktor elmondta, az eredeti tervek szerint Tusnádfürdőn beszélt volna a keresztény Magyarországról, a keresztény társadalomról, ám ezt a rendezvény a járvány írta felül. Hozzátette, ha jön Ferenc pápa, akkor neki is elmondja ezen gondolatait. A zsidó-keresztény kultúra, a kereszténység nem választás kérdése, hanem predesztináció, egy világlátás, kulturális közeg, amit szépen kell berendezni. A vallásközi párbeszéd érték, ebben mindig is szerepet vállal Magyarország, a jó emberek egyetértenek a jó együttélésben vallási hovatartozás nélkül.

A Heti Tv felvetésére a miniszterelnök értékelte a francia elnököt ért atrocitást, akit egy nyilvános helyen pofoztak fel. Mint elmondta, ott a politikai érzelemnyilvánítás intenzitása nagyobb. Itthon ne legyen ilyen, a nézetek ütközzenek.

A Heti Tv kíváncsi volt a kormány véleményére a német külügyminiszter szavai kapcsán, aki megemlítette, érdemes lenne az uniós tagországok vétójogát átvizsgálni.

A miniszterelnök elmondta, nem keresi a konfliktust az európai közegben sem, de vannak olyan helyzetek, amikor bele kell állni a keményebb ütközetekbe. Hozzátette, ezek közé tartozik a migrációs vita, a rezsiharc, a klímaköltségek ügye és a mostani német gondolat. Orbán Viktor felhívta a figyelmet, van az EU-nak egy alapszerződése, ebben rögzítve van, mi igényelnek egyhangú döntést, mihez elegendő a többségi támogatás. Amennyiben ezen változtatni akarnak, ahhoz az alapszerződést kell módosítani, de csak egységesen. Magyarország már megmondta, ne is kezdjenek bele ebbe,mert a kormány nem megy ebbe bele. Ami az Európai Unió reformját illeti, a magyar kormány rövidesen bemutatja a saját elképzeléseit a közösség jövőjét illetően.