Nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

A 2022-es büdzsé az újraindítás költségvetése – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter .

הלילה: מטחים לבאר שבע ולחצרים בצל דיווחים על התקדמות לרגיעההירי מעזה נמשך ואזעקות נשמעו בנגב, במרחב לכיש ובעוטף עזה. רקטה יורטה בשמי באר שבע, שלוש נוספות נפלו בשטחים פתוחים. ישראל הצליחה לשכנע את האמריקנים להעניק גיבוי של עוד כמה ימים. בכיר חמאס: „חושב שהמאמצים להפסקת אש יצליחו”. פרויקט „מטרו” בעשרות מיליוני דולרים לחודש: אלו האזורים שבהם הושמדו מנהרות חמאס

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak időpontot és helyet a Pfizer-vakcinára – mondta a Miniszterelnökség államtitkára,  György István .

Nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

 

A legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták.

 

Belföldi hírek: 

A regisztráltak már sms-értesítés nélkül is foglalhatnak időpontot és helyet a Pfizer-vakcinára – mondta a Miniszterelnökség  államtitkára. György István elmondta: a sajtótájékoztatóval egyidőben az online időpontfoglalóban meghirdettek a kedden érkezett szállítmányból 199 ezer adagot elsőkörös oltásra, ahova mai, holnapi, szombati, vasárnapi időpontok közül lehet választani. Most már minden érvényes regisztrációval rendelkező kiválaszthatja az internetes felületen – a www.eeszt.gov.hu oldalon – a taj-száma és a születési dátuma segítségével az oltás helyszínét és időpontját. Regisztráció és időpontfoglalás nélkül viszont senki ne keresse fel az oltóhelyeket – kérte az államtitkár. Sokkal több vakcina van az országban, mint ahányan oltásra várnak – mondta György István. Az államtitkár felhívta a figyelmet az elektronikus időpontfoglalás lehetőségére, amely bevált és jelentősen leegyszerűsíti mind az oltandók, mint a kórházi oltópontok dolgát.

 

A 2022-es büdzsé az újraindítás költségvetése, a tavaszi benyújtás pedig egyike azoknak a biztos pontoknak, amelyek hozzájárulnak az újrainduláshoz – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés tervezetét bemutatva az Országgyűlés ülésén. A tárcavezető kiemelte: a jövő évi költségvetés középpontjában a gazdaság-újraindítási akcióterv áll, amely a modern Magyarország történetének legnagyobb gazdasági programja. Az akcióterv végrehajtása lehetővé teszi, hogy mindenki, akit a járvány nehéz helyzetbe hozott, talpra tudjon állni – jelentette ki. Megfogalmazása szerint, ez azt jelenti, hogy a költségvetés eszközeit is felhasználják, hogy mindenki, aki elveszítette a munkahelyét, vissza tudja azt szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, továbbá minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia az üzletét, újra tudja indítani azt, sőt lehetőség szerint tovább tudja fejleszteni.

 

A legkevesebbet keresőknek is jár a tisztességes megélhetés, a jobb életszínvonal – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese a minimálbér adómentessége mellett érvelve. Komjáthi Imre nonszensznek nevezte, hogy ma Magyarországon dolgozói szegénység van, azaz vannak olyan dolgozó emberek, akik a munkájukért kapott pénzből nem tudnak megélni. Egyik oldalról dolgozói szegénység, másik oldalról pofátlanul gazdagodó oligarchák jellemzik az országot – közölte. Az ellenzéki politikus azt mondta, a dolgozói szegénység megszüntetését célozza az MSZP javaslata a minimálbér adómentessé tételére és a 321 ezer forint alatt keresők adójóváírás révén történő támogatására.

 

Cölöpözőgép érkezett tegnap, kora hajnalban a Lánchídhoz, hogy a pesti oldalon cölöpöket fúrjon a földbe a rekonstrukciós munkákhoz szükséges egyik toronydarunak – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.   Az előzetes felmérések alapján ahhoz, hogy a talaj a felújítás idején elbírja a toronydaruk okozta terhelést, előbb cölöpözni kell.  A cölöpözést egy különleges gép végzi, amely – az összeszerelés előtt – több mint 19 méter hosszú, és csak külön engedéllyel, fokozott óvintézkedések mellett juthatott el a Lánchídhoz. A szerkezet csaknem olyan magas, mint egy ötemeletes épület, ezért már az összeszerelése is nagy odafigyelést és szaktudást igényelt – írták.

 

Külföldi hírek:

 

Az elrettentés sikertelensége esetén nem zárható ki a leszámolás a Gázai övezetet vezető Hamász palesztin mozgalommal – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. „Csak két módon vehetjük fel a kesztyűt: vagy leszámolunk velük – ami továbbra is szerepel a lehetőségek között -, vagy elrettentjük őket – fejtette ki Netanjahu mintegy 70 külföldi nagykövet előtt Tel-Avivban. Hozzátette: az izraeli kormány jelenleg a kíméletlen elrettentést gyakorolja. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: nem zárnak ki egyetlen lehetőséget sem. Rámutatott: jelenleg azon vannak, hogy csökkentsék a Hamász kapacitásait, terrorista eszközeit, és elszántságát.

 

Négy rakétát lőttek ki Libanon déli részéről tegnap Izraelre, az izraeli hadsereg tüzérségi támadással válaszolt – közölték katonai források. A rakétákat a Türosz térségében található Szeddikine falu környékéről lőtték ki. Az izraeli rakétavédelmi rendszer megsemmisítette az egyik lövedéket, a többi valószínűleg lakatlan területen csapódott be a tájékoztatás szerint. A támadás miatt megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael alsó-galileai térségében, Haifa kikötőjében és attól keletre. Egyelőre nem tudni, hogy ki lőtte a rakétákat, és egyik oldalról sem érkezett hír károkról vagy áldozatokról. Tegnap is néhány órás szünetekkel folytatódtak a gázai rakétatámadások, a célpontok köre a déli határ terület mellett délután kiegészült Beersevával valamint a zsidó állam középső részével.

 

Joe Biden amerikai elnök a feszültség számottevő és azonnali csökkentését követelte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésében, annak érdekében, hogy megteremtsék a tűzszünet feltételeit – közölte a Fehér Ház. Karine Jean-Pierre fehér házi szóvivő tájékoztatása szerint Biden elmondta Netanjahunak: azt várja, hogy még a nap folyamán számottevően csökkenjen a feszültség. A szóvivő hozzátette: a két vezető beszélt a gázai helyzetről, arról, hogyan halad Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet és más terrorista elemek erőforrásainak megsemmisítésével, illetve milyen diplomáciai erőfeszítéseket tettek a térségbeli kormányok és Washington az erőszak megfékezésére. Ez volt a negyedik telefonbeszélgetés Biden és Netanjahu között az elmúlt néhány napban. Legutóbb hétfőn tárgyaltak, az amerikai elnök akkor jelezte: támogatja a tűzszünetet a palesztinok és az izraeliek között.

 

Az iráni atomalkuhoz való visszatérést célzó, közvetett amerikai-iráni tárgyalásokat vezető Enrique Mora uniós tisztségviselő tegnap kijelentette: „egészen biztos” abban, hogy megállapodás születhet az ügyben. „Egészen biztos vagyok abban, hogy lesz végleges megállapodás (…). Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, és képesek leszünk megállapodni” – mondta Mora újságíróknak Bécsben a tárgyalások negyedik fordulóját követően. A kérdésre, hogy lehetséges-e, hogy a következő fordulóban megszületik az egyezmény, Mora azt válaszolta: „Nem bocsátkozhatok ilyen jóslatokba. Abba jóslatba viszont igen, hogy bizonyosan lesz megállapodás”. Mihail Uljanov, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált orosz nagykövet a közösségi oldalán azt írta: a résztvevők érzékelték, hogy történt előrelépés a legutóbbi forduló óta, és „karnyújtásnyira” van egy egyezmény. Uljanov reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a következő forduló lesz az utolsó.

 

Tegnap több ezer francia rendőr tartott tiltakozó megmozdulást a nemzetgyűlés épülete előtt a közelmúltban őket ért támadások ellen. A rendezvényen a teljes politikai elit, köztük Gérald Darmanin belügyminiszter is részt vett. „A rendőrség problémája az igazságszolgáltatás!” felkiáltással vonult utcára a szervezők szerint az a 35 ezer rendőr, akik a törvényhozás épülete előtt elsősorban a bíróktól követeltek szigorúbb fellépést a radikális politikai csoportokkal, a terrortámadások elkövetőivel és a kábítószer-kereskedőkkel szemben, a rendőrség védelmében. A megmozdulást 14 rendőri szakszervezet közösen szervezte egy rendőri razzia során egy kábítószer-kereskedő által két héttel ezelőtt Avignonban megölt rendőr emlékére. Ez az első alkalom, hogy valamennyi rendőri szakszervezet közösen tartott megmozdulást.

 

A legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 70 százaléka megkapta már a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 40 százaléknak mindkét adagot beadták. Boris Johnson miniszterelnök a londoni alsóház tegnapi vitanapján kijelentette: az eddigi vizsgálatok alapján egyre nagyobb bizalommal kijelenthető, a forgalomban lévő vakcinák az új koronavírus-variánsok, így a főleg Északnyugat-Angliában terjedő indiai változat ellen is védelmet nyújtanak. A brit egészségügyi minisztérium tegnap esti adatismertetése szerint az oltás első dózisából eddig 36 985 505-en részesültek, közülük 20 870 453-an a második adagot is megkapták.

 

Hétéves államfői munkája befejezésére készül Sergio Mattarella, aki szerdai bejelentése szerint nem akar újabb mandátumot vállalni, belpolitikai versenyt indítva ezzel a következő köztársasági elnököt kinevező pártok között. Mattarella egy római iskolában tett látogatásán jelentette be, hogy mivel júliusban nyolcvanéves lesz, idősnek érzi magát, és nyolc hónap múlva pihenésre készül. Az államfő így hozta tudomásra, hogy mandátuma lejártakor nem kívánja még egyszer elvállalni a köztársasági elnöki megbízatást. A 2015 februárjában hét évre államfőnek választott Sergio Mattarella utódját a parlamentnek jövő év elején kell megválasztania.

 

Gazdaság:

Akár már jövőre elérheti a 2019-es szintet a magyarországi turizmus, amelyet a korábbinál többet költő, de nem több mint húszmillió vendégből álló vendégkörre kell építeni, mert nagyobb tömeget egy tízmilliós országba hívni nem célszerű – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a Világgazdaságnak.  Mint mondta, nem a vendégéjszakaszám az egyetlen fontos mutató, sokkal fontosabb az egy vendégre jutó napi költés. Két éve csaknem húszmillió turista járt nálunk, már nem annyira mennyiségi, sokkal inkább minőségi ugrás kell. Többet költő, minőségi vendégkör a cél. Ezért is jó, hogy egyre nagyobb számban jöttek a tengerentúlról is turisták.  Az interjúban felidézik, hogy a vendéglátóhelyeknek és a turisztikai attrakcióknak még az idén kötelező lesz regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Guller Zoltán elmondta, ennek alapján teljes mértékben adatalapú ágazatirányításra térhetnek át az intuíciókon alapuló helyett. Közölte, hogy ezzel az elsők között lesznek Európában.

 

Időjárás:

Ma erős északi szél, borult ég, és szórványosan, de sokfelé előforduló, kiadós esők jellemzik az időjárást. A széllökések helyenként 60-75 km/órások is lehetnek.

Délutánra megszűnnek az esők. Itt-ott előbukkanhat a nap is.

Este nyugat felől tovább csökken a felhőzet, kiderül az ég. A szél lassan mérséklődik.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel 7 – 10, délutánra 12 – 18 fok közé emelkedik.