A kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter

Az oltás nemzeti ügy

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt.

 

A Heti Tv is megjegyezte a Kormányinfón, hogy az EB elnöke is bejelentette magyar nyelvű posztjában, hogy benyújtotta a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet az Európai Bizottságnak. Ezzel kapcsolatban arra volt kíváncsi, hogy mit lehet tudni a terv részleteiről?

A miniszter elmondta, a kormányzati honlapon bárki elolvashatja néhány napon belül a részleteket, de annyit itt is kiemelte Gulyás Gergely, hogy az egészségügyi fejlesztésekre a keret 34 százalékát, az oktatásra pedig több mint 50 százalékát fordítanák.

A Heti Tv szerette volna megtudni, lehet-e tudni, hogy mi az oka az oltási program lassulásának? Hogy lesz ebből nyár? Vannak vélemények, melyek szerint lassan ideje lenne új oltási tervet készíteni. Mit gondol erről a kormány?

A politikus szerint a lassulás oka az, hogy hiába van több vakcina, mint igénylő, de a regisztráltak válogatnak, ezért most csak napi 60 ezret lehet oltani. Ugyanakkor azt is tudni kell, a 18 év felettiek beoltottsága júniusra elérheti a 60 százalékot, ez eredményezheti, hogy kevesebben lesznek, akik megfertőződhetnek, fertőzhetnek. Gulyás Gergely hozzátette, Magyarországon szabadság van, így az oltással kapcsolatban is szabad a döntés, de jól állunk, így hamarosan eredményt lehet elérni. A kormány mindenesetre mindenkit biztat az oltásra, reklámoznak, szerencsére már több mint ötmillió ember döntött a regisztráció mellett, de az is igaz, ez még kevés, ennél több kell, mert mint hangsúlyozta, az oltás nemzeti ügy.

A Heti Tv szeretett volna választ kapni arra a kérdésére, hogy kíván-e, tud-e a kormány akár a Hungary Helps Program együttműködésével humanitárius segítséget nyújtani Izraelnek?

Gulyás Gergely fontosnak tartotta kiemelni, az elmúlt években többször is segítette a helyi közösségeket a Hungary Helps Program, amelynek hat projektje volt Izraelben, valamint a Palesztin Hatóság területgén. Azt is hozzátette, ha jön kérés Izraelből, akkor a kormány gyorsan fog dönteni erről.