Az izraeli biztonsági erőket magas készültségbe helyezték vasárnap, a fővárosban és az ország déli határán történt erőszakos összecsapások nyomán.

A BreuerPeress és a HetiTV reggeli friss hírei

Az oltáson múlik, hogy mikor indíthatjuk újra a gazdaságainkat – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Portóban, az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján a közösségi oldalán közzétett videóban. Örömmel fogadta mindenki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntését, hogy egy újabb vakcinát minősítettek biztonságosnak és ajánlják használatra – utalt Orbán Viktor arra, hogy a WHO jóváhagyta pénteken a kínai Sinopharm állami gyógyszergyár által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina vészhelyzeti alkalmazását. A miniszterelnök leszögezte: ezen múlik minden. Úgy folytatta: egyetértettek abban, hogy az oltásellenes hangokkal és kampányokkal szemben fel kell lépni, és „próbáljunk mindenkit egész Európában meggyőzni arról, hogy vegye fel az oltást”. Ezen múlik, hogy mikor indíthatjuk úra a gazdaságainkat – hangsúlyozta.

A személyes felelősség fontosságát hangsúlyozva biztatott mindenkit a koronavírus elleni védőoltásra az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós a bejegyzésben megosztott videóban közölte: már a társadalom jelentős része védettséggel rendelkezik a koronavírus ellen. Ha hozzáadjuk azokat, akik már átestek a fertőzésen és felgyógyultak, akkor körülbelül ötmillió környékén lehet a védettek száma – mondta. Magyarországon most jött el az a pillanat, amikor mindenki maga döntheti el, kéri-e a vakcinát, és az oltás lehetőségével élve biztosítja immunitását, vagy saját felelősségre vállalja a fertőzés kockázatát – emelte ki.

Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, a világban még zajlik a járvány, vannak országok, amelyek épp súlyos járványhullámban vannak, de Magyarországon a védekezésnek, a járványügyi intézkedéseknek és az oltási programnak köszönhetően „most már egy kicsit lazíthatunk”. Emlékeztetett rá: lazultak a járványügyi korlátozások, megnyíltak a szolgáltatások, a mozik, színházak, uszodák, fürdők. Hozzátette: már több mint 4 millió 288 ezren kapták meg az első oltásokat, több mint kétmillióan a másodikat is, emellett megkezdődött az oltás az egydózisú Janssen-oltóanyaggal. Galgóczi Ágnes kiemelte: a következő héten kerül sor a regisztrált 16-18 évesek oltására. Péntekig várták a 16-18 évesek regisztrációját, akik hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak majd maguknak időpontot az oltópontra. Elmondta azt is, az a 16-18 év közötti fiatal, aki most nem regisztrált, a későbbiekben is megteheti, lehetősége lesz a védőoltás igénybevételére.

Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap bemutatta a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) alternatív tervét az uniós helyreállítási alap forrásainak felhasználásáról. A Párbeszéd és a MÖSZ társelnöke úgy fogalmazott, „Magyarország történelmi esélyt baltáz el”, ha rosszul használja fel azt a 6000 milliárd forintot, amelyet az unió bocsát az ország rendelkezésére. Kiemelte, nem értenek egyet a kormánnyal abban, hogy Magyarországnak csak a 2500 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kell felvennie az EU-tól, szerintük ugyanis a 3500 milliárd forintos hitelkeretet is le kell hívni, hiszen az sokkal jobb feltételekkel vehető igénybe, mint a kabinet kínai vagy orosz

hitelei. Karácsony Gergely hangsúlyozta, míg a kormány betonba és vasba önti, valamint klientúraépítésre használja az uniós forrásokat, addig ők az emberekhez igyekeznek eljuttatni ezeket a pénzeket, és ebben az önkormányzatok nagy segítséget jelentenek számukra.

A haza nem lehet Európa ellenzékében, közösen át fogjuk formálni az Európai Uniót – mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Ujhelyi István hangsúlyozta: az Európai Unió a nemzetek együttműködésére épül, védelmet nyújtva az autokrata politikai vezetőktől vagy a külső veszélytől. Nekünk, magyaroknak az az érdekünk, hogy az unió tagjai maradjunk, de egy változó, a békét, a biztonságot, a szociális hátteret, a gazdasági együttműködés mellett az emberek hétköznapi jólétét is biztosítani képes közösség tagjai legyünk – fogalmazott. Bejelentette, hogy az MSZP csatlakozik az Európa jövőjéről szóló konferenciához, amelyet az unió három csúcsszerve indít el. A folyamat célja, hogy egy megreformált, átalakított, a jövő Európáját létrehozó egyeztetéssorozat jöjjön létre – mondta.

Külföldi híreink:

Az EU A hétvégi portói miniszterelnöki csúcstalálkozón tízéves programot fogadott el a munkanélküliség és a szegénység csökkentésére. A portói szociális kötelezettségvállalás, amelyet a felek az európai szociális partnerekkel és a civil társadalmi szervezetekkel együtt írtak alá, a szociális területen 2030-ig elérendő célokat tartalmazza. Az aláíró országok, mint azt a dokumentum hangsúlyozza, a történelem során első alkalommal fejezték ki ilyen formában szándékukat az európai szociális helyzet közösen végrehajtandó jobbítására vonatkozólag. Az aláírók, úgy köztük a magyar miniszterelnök is , azt is vállalták, hogy minden tőlük telhetőt megtesznek egy befogadóbb, szociálisabb Európa kialakítása érdekében. Üdvözölték a szociális jogok európai pillérére vonatkozó cselekvési tervet, és megerősítették elkötelezettségüket amellett, hogy az ebben megfogalmazott elveket az erőteljes, méltányos és munkahely- teremtő fellendülés előmozdítása érdekében tettekre is váltják.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) felderítette az ortodox húsvét vasárnapján Beregszászon történt magyarellenes provokáció feltételezett elkövetőit – közölte az SZBU a honlapján. A biztonsági szolgálat tájékoztatása szerint három ember orosz megrendelésre 500 dollár fejében helyezett el Beregszászon több helyen is a magyarokat életveszélyesen megfenyegető plakátokat a májusi ünnepek előestéjén. A bűnügyi eljárás során mindhármuk ellen vádat emeltek. Az SZBU munkatársai kiderítették, hogy az ügy egyik érintettjének bankkártyájára mintegy 500 dollárnak megfelelő orosz rubelt utaltak át. A nyomozás során a hatóságok orosz jelképeket és „egyéb, a

jogellenes tevékenységet alátámasztó tárgyi bizonyítékokat” foglaltak le.

Orosz hajók veszélyes manőverek végrehajtásával szándékosan akadályozták egy ukrán és egy amerikai őrhajó gyakorlatozását Odessza partjai közelében – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ukrán határőrszolgálat közleményére hivatkozva. Az eset a közlemény szerint szombaton történt. Az ukrán parti őrség Hrihorij Kuropjatnikov nevű zászlóshajója találkozott az amerikai parti őrség Hamilton nevű hajójával. „Amerikai partnerek baráti látogatásra érkeztek Ukrajnába, amelynek keretében közös manővereket hajtanak végre a tengeren, képzéseket tapasztalatcsere céljából megfigyelési és rohamműveletek terén, valamint kereskedelmi célú megbeszélést tartanak a két ország parti őrségeinek képviselői a hajózás biztonságának szavatolásáról” – írta az ukrán határőrség a közleményben.

Az Európai Bizottság meg nem újította meg az AstraZenecával júniusban lejáró szerződését – közölte Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos egy nappal azután, hogy az Európai Unió jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést. „Nem újítottuk meg a szerződést (az AstraZenacával) június utánra. Meglátjuk, mi lesz később” – mondta a francia biztos a France Inter francia közrádiónak adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy véglegesen nem érkezik több AstraZeneca-oltóanyag az Európai Unióba, Thierry Breton kitérő választ adott. „Ezt még nem lehet kijelenteni, várjanak. Még csak most kezdtük (a szerződések megújítását a Pfizer/BioTech-kel), és másokkal is meg fogjuk újítani” – fogalmazott a biztos. „Azért a Pfizerral kezdtük, mert már a második szakaszon dolgozunk, a második generációs oltásokon” – tette hozzá.

 

Az izraeli biztonsági erőket magas készültségbe helyezték vasárnap, a fővárosban és az ország déli határán történt erőszakos összecsapások nyomán. A ramadán legszentebb éjszakája után a rendőrség és a katonaság az erőszak kiújulására számít a Jeruzsálem-napi zsidó ünnepségek miatt. A biztonsági tisztviselők attól tartanak, hogy a fővárosban potenciálisan fokozódhat az erőszak, ami nagyobb konfliktushoz vezethet.

A Jeruzsálem-nap nemzeti ünnep, amely vasárnap este kezdődik, és Jeruzsálem egyesítését jelöli. A fő esemény az úgynevezett zászlós felvonulás, melyre hétfőn kerül sor és általában tízezreket vonz Jeruzsálem óvárosába, beleértve a zsidó nemzeti vallásosok tömegeit is. Benjamin Netanjahu miniszterelnök vasárnap délután nyilatkozott először, miután a zsidó állam széles körű nemzetközi elítéléssel szembesült a Templom-hegyen zajló zavargások és palesztin családok kitelepítése miatt egy kelet-jeruzsálemi negyedből. ,,Az elmúlt napokban erőszakos zavargásoknak lehettünk szemtanúi Jeruzsálemben, felbújtó tényezők hatására” – mondta Netanjahu a rendkívüli kabinet ülésen elején, Jeruzsálem-nap alkalmából. Pénteken 205 palesztin és 17 izraeli rendőr sebesült meg a Templom-hegyen zajló összecsapásokban. Szombat este mintegy 90 000 muzulmán hívő imádkozott a Templom-hegyen, míg a rendőrséggel való összecsapások az óvárosban körülbelül 90 palesztin sérüléséhez vezettek.

Gazdaság:

Ugrásszerű drágulás jöhet a méz árában – derült ki sajtójelentésekből. A megkérdezett szakértő szerint az akácméz 5000 forintos ára is könnyen eljöhet, ha az akácfa virágzásakor is rossz időnk lesz. Könnyen hiánycikk lehet az akácmézből, mivel az ország akácerdőinek több mint 90%-a lefagyott, pedig a kora tavaszi virágzás adja a nektár javát. Másodvirágzáskor lehet, hogy tudnak majd valamennyit pergetni a kaptárakból, de ahhoz ideális időjárás kell, ami az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabb. 2021-ben a már látható katasztrofális termés mennyiségét nem fogja emelni az áthúzódó készlet. Kijelenthető, hogy az országban nincs tavalyi akácméz – nyilatkozott egy szakértő. A repcevirágzás még tart, emellett a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamban bíznak a termelők.

Időjárás:

Hétfőn kifejezetten nyárias időjárás alakul ki hazánk térségében. Alapvetően napos idő várható, átmeneti, mérsékelt felhősödésekkel. Többfelé +25 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Élénk marad, a keleti országrész kivételével gyakran meg is erősödik a délkeleti szél. Éjszaka is marad a zömmel csillagfényes, de szeles idő. Enyhe lesz a hajnal.

A hőmérséklet jellemző átlaga hétfő reggel +5 – +10, hétfő délután +22 – +28, kedd reggel +9 – +14 fok körül alakul.