Felelős döntést hozott a kormány    

Felelős döntést hozott a kormány                                                                                       

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a nyitásról, annak hátteréről, a kormány által közzétett táblázatról.

A politikus szerint a tervezett nyitás mindenkinek azt hozza majd, hogy a remények szerint visszakaphatják azt az életét, a szabadságát, amire már régóta vágytak. Az ország pedig az EU-hoz képest gyorsabban indulhat újra, a gazdaság, a régóta befékezett szektorok is újra erőre kapnak, leginkább a turizmusra, a vendéglátásra, a fesztiválokra kell gondolni. Mára eljutott oda az ország, hogy nem a vakcina jelenti a szűk keresztmetszetet – tette hozzá Hollik István, az egészségügy eddig készen állt a vakcinák beadására, de nem volt elegendő oltóanyag. Szerencsére jövő hétre juthat el az ország oda, hogy lesz, hogy lesz elegendő vakcina, azaz, aki regisztrál, az szinte azonnal hozzá is juthat a védőoltáshoz.  Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve már a regisztráltak száma lesz a szűk keresztmetszet, valószínűleg már ma elérik a négymillió beoltotti számot és eddig négy és fél millióan regisztráltak. Ám azt is látni kell – emelte ki a szóvivő,hogy ez a szám még nem elegendő a szükséges nyájimmunitás eléréséhez, de még az újraindítás következő fázisához, az ötmilliós szám eléréséhez. Ezért is arra kell biztatni mindenkit, aki még nem tette meg,hogy regisztráljon az oltásra.

A kormány közzétette a táblázatát az oltásokról, az elhunytak számáról, amiről egy vita keletkezett a politikai térben és a szakemberek között is. Ennek kapcsán azt mondta el a képviselő, a kormány által közzétett táblázatban azok a tények szerepelnek, amelynek az alapját az EESZT-ben szereplő információk jelentik. Itt szerepelnek azok a dokumentációk, hogy az emberek mikor és milyen vakcinát kaptak, ahogy az is, lett-e valamilyen betegsége, netalán meghalt az oltás beadása után. A kormány ezeket az adatokat összesítette, a szakembereknek biztosan van abban igaza, hogy nem kellene a vakcinák között összehasonlítást végezni,de ettől még tényekről van szó. Ám összességében – és ezt a táblázat is kiemelte –minden vakcina jó.

A múlt hétvégi terasznyitást követő tömegjelenetekről azt jegyezte meg Hollik István, a járványügyi szakemberek is azt mondták, lehetett nyitni, sőt, a környező országokban is így tettek, még ott is, ahol rosszabbak az adatok, ahol még nem állnak olyan jól az átoltottság tekintetében, mint Magyarország. Itthon egyre jobbak az adatok, az országos tisztifőorvos is azt mondta, a harmadik hullám leszálló ágában van az ország, ezért felelős döntést hozott a kormány. Ugyanilyen felelős döntés volt az is, hogy négymillió beoltottnál a védettségi igazolvánnyal rendelkezők egyre több szolgáltatást vehetnek igénybe. A szóvivő szerint többen kritizálják ezt a döntést, diszkriminációt emlegetve, de a kormány nem tehet mást, mint azt, hogy megnyitja a szolgáltatások egy részét a beoltottak, a védettek számára, akik nem fertőznek, arról nem is beszélve, Európa több országában is ez az irány. Ahogy az is megfelelő, hogy a védettségi igazolvány és a személyi azonosító okiratokat be kell mutatni a szolgáltatások igénybevételéhez, ahogy ezt a NAIH elnöke is elmondta.

Ami pedig akeleti vakcinákat illeti, apolitikus elmondta, bár az ellenzék mintha még mindig bizonytalanságot akarna kelteni irántuk, de a legfrissebb adatok szerint az orosz vakcinát már több mint 50 országban használják engedéllyel, az EU is rövidesen engedélyezi. A WHO pedig a kínai vakcinát is ajánlja rövidesen. Nem véletlen – tette hozzá Hollik István, hogy a német kancellár is azt mondta, az uniós tagországok az igazolványok kiadásához a WHO ajánlásait vegyék figyelembe. Arra a felvetésre, hogy akkor az EU jelenleg miért mondja azt, hogy csak a nyugati vakcinákra l kellene kiadni az uniós vakcinaigazolványt, a szóvivő megjegyezte, Brüsszel ebben az ügyben is le van maradva, hiszen még mindig vitatkoznak róla, miközben Magyarországon már sok ember rendelkezik ezzel, ahogy még abban sincs egyetértés, hogy az uniós igazolvány mit tartalmazzon. A magyar kormány ezért is kérte fel a külügyminisztert arra, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön, elsősorban a szomszéd országokkal, hogy kölcsönösen elfogadják egymás igazolását.