A helyi egyetemi viszonyokat is jól ismerő szakemberekről van szó

A helyi egyetemi viszonyokat is jól ismerő szakemberekről van szó

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Országgyűlés munkájáról, a felsőoktatási modellváltás fontosságáról.

A politikus szerint mindenki szeretné már a veszélyhelyzet végét, de még nem tart itt az ország, a járvány még itt van, ezért is dönt az Országgyűlés a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. Hiszen amíg a járvány itt van, addig a védekezésnek olyannak kell maradnia, ami megengedi a gyors reagálást, a veszélyhelyzet kihirdetése ebben ad segítséget a kormánynak, amelyik kiválóan élet eddig ezzel. Nem csak a kormány dolgozik, hanem a Parlament is, ám az is igaz, a képviselők összehívása nem mehet egyik pillanatról a másikra. Most a parlamenti képviselőknek a nagyon fontos kontrollszerepe marad meg. A tervek szerint az Országgyűlés őszi ülésszakán már dönthetnek a veszélyhelyzetről. Szerencsére ma már egyre jobbak az adatok, de mindezek mellett továbbra is figyelni kell.

Halász János a Parlament e heti üléséről elmondta, ez egy hosszú hét, amelyik jövő hét hétfőig tart. Az első ülésnapon interpellációk hangoztak el, a miniszterelnök válaszolt még az azonnali kérdésekre, amiket provokatív formában tettek fel az ellenzéki politikusok. A következő ülésnapokon fontos döntések születtek, a politikus kiemelte a 25 év alattiak adómentességét, amivel kapcsolatban kiemelte, a mai fiatalok ebben a korban már javában dolgoznak, elindulnak a saját életükben, így ezzel a döntéssel sokat segítenek nekik. Hozzátette azt is, ez Európában példa nélküli határozat volt, ehhez hasonló törvény csak Lengyelországban van, de ilyen átfogó sehol másutt nem létezik.

A képviselő beszámolt a kétharmados törvényekről, amikről szintén döntések születtek, a strukturális kérdésekkel foglalkozók közül a felsőoktatási modellváltást emelte ki, a vagyonkezelő alapítványok létrehozását. A politikus kiemelte, több vidéki egyetem, így a Debreceni Egyetem szenátusa is már igent mondott az átalakításra, mert úgy vélték, egy olyan struktúrára van szükség, aminek köszönhetően az egyetem közelebb kerül a mindennapi élethez, a piachoz, a gazdasághoz, így az egyetemi tudás erőt adhat a társadalomnak. Azt is látni kell, ez a minta működik a nyugati felsőoktatási intézményekben. Az Országgyűlés végül kedden szavazott a modellváltásról. nAz ellenzék szerint a kormánypártok ezzel bebetonozták az embereiket az alapítványokba, egyben megígérték, ha 2022-ben nyernek, akkor ezen változtatni akarnak. Halász János erre úgy reagált, nem lenne szerencsés, ha változtatnának a felsőoktatás modelljén, arról nem beszélve – tette hozzá, hogy nem a kormány ültette be a saját embereit a kuratóriumokba, hanem a Parlament döntött egy struktúráról,majd a kuratóriumokat ennek megfelelően dönt majd a minisztérium. Arról nem beszélve, hogy nem pártkatonákról, hanem a helyi egyetemi viszonyokat is jól ismerő szakemberekről van szó, akik nem pártpolitikát fognak csinálni. Egyszerű azt mondani valakire, hogy kormányzati ember, de akkor az Alkotmánybíróság tagjaira is lehetne azt mondani, ők a Parlament emberei. Sokkal inkább azt kell látni, elismert szakemberek neve kering a sajtóban megjelent listákon, ahol pont azt lehet láétni, egyetemi embereket akarnak megkeresni. A modellváltást tekitve ott a Corvinus, ami már egy ideje így működik, és egyre sikeresebben.

Halász János a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke, ebben a minőségében válaszolt a koronavírus-járvány nemzetbiztonsági kockázataival foglalkozó kérdésre. Mint elmondta, többször is volt erről szó a bizottság ülésén, a hazai szervek folyamatosan figyelik a nemzetbiztonsági ügyeket a járvánnyal kapcsolatban, nem csak itthon, hanem külföldön is. Szerencsére a magyar szervek kiválóan végzik a munkájukat. A képviselő felhívta a figyelmet a migráció és a járványveszély kapcsolatára, erre is kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetbiztonsági szervek.

A Parlament keddi ülésén a Frontex kapcsán is tárgyalt, arra a felvetésre, hogy a nemzetközi szervezet kormányzati megítélése mintha pozitívabb lenne most, a képviselő elmondta, Magyarország az összes nemzetközi intézmény kapcsán is a magyar érdekeket nézi elsőként, köztük a migráció megállítását, a kormány eddigi politikája, de maga az Alaptörvény is tartalmaz ilyen kitételeket. A Frontex egy olyan nemzetközi szervezet, ami különösen fontos szerepet tölthetne be a migráció megállításában, a magyar kormány korábban úgy látta, mindezek helyett inkább a bevándorlás menedzselését tartották fontosnak. Mára már az látszik, a Fontex korábbi szerepvállalása változóban van, kezdik megérteni, hogy a migrációt meg kell állítani, ezért is változott a szervezettel kapcsolatos magyar álláspont a szervezettel kapcsolatban.

Halász János a múlt hétvégi terasznyitás debreceni tapasztalatairól elmondta, a városban is nagyon sokan voltak kint, mindenki nagyon várta már ezt, hiszen egy nagyvárosnak a közösségi terei kiemelten fontosak. A képviselő szerint fontos volt a döntés, örömteli is, de fontos lenne, ha mindenki felelősséggel élvezné a visszakapott szabadságot. Hozzátette, a magas átoltottság után a szakemberek abban bíznak,hogy az első hétvége nem lesz majd káros hatással a járványra.

A nyitást illetően Halász János elmondta, Debrecen tervezi az augusztus 20-i virágkarnevált, hiszen már más városok is megkezdték hasonló rendezvényeik megszervezését, nem beszélve arról, hogy járványhelyzet addigra a mainál is jobb lesz.

Halász János megerősítette, továbbra is fennáll az állami szerepvállalás a debreceni reptér kapcsán, most a gazdasági kérdésekre válaszolnak, de egy biztos, lesz megállapodás, de a városiak leginkább annak örülnének, ha már megnyílna repülőtér, de erre is sor fog kerülni, a normális élet visszatér, hogy a külföldi turizmus is újra elinduljon.

Arra a kérdésre, hogy lehet-e már tudni, kik indulnak el Debrecenben az ellenzéki előválasztáson a kormánypárti politikus úgy felelt, hírek vannak a városban, de most sok más munka van, ahogy azt is biztosnak nevezte, vidéken, így Debrecenben sem fogja az előválasztás megmozgatni az embereket, nagyon kevesen fognak elmenni rá. Ha kevesen mennek el, akkor a demokráciát tisztelő embereknek ez bajt jelent.