Izrael ultimátumot adott a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetnek

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb Hírei 2021.04.27.- reggelén 

Valamennyi oltóponton elérhető a szombaton Magyarországra érkezett Sinopharm- vakcina – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette, a 600 ezer adag oltóanyagot „hatalmas erőfeszítés árán” sikerült megvizsgálni és így az alkalmazását engedélyezni, és már vasárnap sok oltópontra kiszállították. A vakcinát a kórházi oltópontok mellett a háziorvosoknak is rendelkezésre is bocsátják, rövid időn belül minden helyszínen ott lesz. Megismételte: a Sinopharm-oltóanyag elölt, teljes vírust tartalmazó inaktivált vakcina, ezért erős immunválaszt képes kiváltani a vírus többféle fehérjéje ellen. Mint mondta, ezért is bizakodnak abban, hogy ez az oltóanyag hatásos lesz a különböző vírusvariánsokkal szemben, bár ezek a vizsgálatok még tartanak. Müller Cecília közölte: éppen ezért a magyar vakcina elállításához is ezt a technológiát választották.

A koronavírus-járvány elleni védekezéshez is segítséget kapnak a kapcsolati erőszak áldozatai, a krízisközpontokban és titkos menedékházban élő nők és gyerekek – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, amikor egészségvédelmi és járványügyi csomagokat indított útjára az angyalföldi Családbarát Magyarország Központtól. Novák Katalin azt hangoztatta, a kormány azon dolgozik, hogy minél kevesebben váljanak a kapcsolati erőszak áldozatává, és ha valaki mégis áldozattá vált, akkor minél gyorsabban szakszerű segítséget kaphasson. Hozzátette: abban is segítséget akarnak nyújtani, hogy az ilyen otthonok lakói hatékonyan tudjanak védekezni a vírusjárvány idején. A fertőtlenítőket, szappanokat, szájmaszkokat, felülettisztítókat, kézfertőtlenítő adagolókat, vitaminokat és gyorsteszteket is tartalmazó csomagokat húsz krízisközpont és nyolc titkos menedékház lakói kapják.

Várhatóan tovább nő a héten azoknak a száma, akik elviszik gyermekeiket óvodába vagy – az alsó tagozatosokat – iskolába – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Maruzsa Zoltán emlékeztetett: a kormány úgy ítélte meg, hogy a járványügyi helyzet javulásával itt az ideje visszatérni a hatékonyabb, jelenléti oktatásra. Ugyanakkor lehetővé tették, hogy a szülők, ha nem akarják, ne vigyék vissza gyermeküket az oktatási intézményekbe, a hiányzásokat „kellő rugalmassággal” kezelik. Az óvodákban és az általános iskolák alsó tagozatán múlt héten állt vissza a jelenléti oktatás, az adatok szerint az iskolákba a gyerekek 75 százaléka tért vissza, az óvodákba 60 százalékuk – közölte az államtitkár. Jelezte: arra számít, hogy a héten tovább emelkedik az óvodába és iskolába vitt gyermekek száma, a hétfői adatok kedden, szerdán állnak majd rendelkezésre. Véleménye szerint két-három hét múlva azok a szülők is beviszik az iskolába a gyermeküket, akik eddig otthon tartották őket. Ráadásul május 10-én nyitnak a középiskolák és a felső tagozat is, utána a teljes oktatás visszaáll a jelenléti munkarendre – tette hozzá.

Magyarország 20 lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot adományoz Libanonnak, hogy segítse a közel-keleti ország koronavírus-járvány elleni harcát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter tegnap, mielőtt hivatalos bejrúti látogatására indult. Szijjártó Péter a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, a világjárvány elleni küzdelem nagyon nehéz helyzetbe hozott sok országot, különösen azokat, amelyeknek amúgy is különböző nehézségekkel kell szembenézniük. Ilyenek a Közel- Kelet országai is, például Libanon – mondta a miniszter, emlékeztetve a bejrúti kikötőben tavaly augusztusban történt hatalmas robbanásra. Hozzátette: azóta is

politikai-kormányzati instabilitás és rendkívüli pénzügyi nehézségek jellemzik Libanont. Hozzátette: ma segíteni mennek, 20 lélegeztetőgépet és 20 ezer maszkot visznek Libanonba, ahol találkoznak a keresztény közösség vezetőivel is. Megjegyezte: a keresztények jelentős részét teszik ki Libanon népességének.

Külföldi hírek:

Izrael ultimátumot adott a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetnek, mondván, ha a rakétatámadások folytatódnak, az széles körű katonai csapást fog maga után vonni a zsidó állam részéről. Tor Wennesland, az ENSZ közel-keleti békefolyamatokért felelős követe továbbította az üzenetet a Hamásznak és a ramállahi palesztin vezetésnek, nyilatkozták a Walla híroldal riporterének, Barak Ravidnak az ügyről tájékoztatott források. Az izraeli tisztviselők azt mondták az ENSZ- követnek, hogy a gázai halászati zóna tegnap reggeli lezárása volt Izrael utolsó kísérlete, hogy ne katonai módon reagáljon a gázai rakétatűzre, de a következő válasz katonai jellegű lesz, és súlyos következményekkel jár majd. Az üzenet, amelyet Izrael a Hamásznak továbbíttatott, jelezte, hogy Izrael egyelőre fenntartja a Hamásszal érvényben lévő megegyezéseket, és készen áll továbbra is így tenni. De ha a rakétatűz folytatódik, Izrael nem fogja visszafogni magát.

Izraeli média riportok szerint, Benjamin Netanjahu miniszterelnök, akinek 8 napja maradt kormányalakítási mandátuma lejártáig, felajánlotta Beni Gantz védelmi miniszternek (Kék-Fehér) valamint Arje Deri belügyminiszternek (Sasz) a miniszterelnöki posztra vonatkozó rotációs megállapodás első helyét. A beszélgetés részleteit ismerő források azt nyilatkozták a médiának, hogy Gantz azt mondta Netanjahunak, hogy neki ,,nem tűnik úgy, hogy ez összejönne”. Az ajánlat feltételei szerint Gantz egy évig miniszterelnök lenne, ezt követően Netanjahu visszatérne további két évre az ország élére, majd Gantz ismét átvenné az irányítást az utolsó évre. Miniszterelnöki mandátuma alatt Gantz védelmi miniszterként is szolgálhatna. Netanjahu pedig a teljes négy év idejére a miniszterelnöki rezidencián maradna. A márciusi választásokig vezető választási kampány során Gantz megfogadta, hogy nem fog ismét együttműködni Netanjahuval, az előző választások után alakult egységkormány szétesése és a kettőjük közötti viszony megromlása nyomán.

Az Egyesült Arab Emírségek nyilatkozata, amelyben felszólította Izraelt, hogy csökkentse a Jeruzsálemben kialakult feszültséget, a zsidó államnak címzett szokatlan kritikát fogalmazott meg, azt követően, hogy mindkét ország tavaly ratifikálta az Ábrahám – egyezményt és a normalizációs megállapodást. Az Egyesült Arab Emírségek nyilatkozata kizárólag a jeruzsálemi konfliktusra vonatkozott és nem említette a Hamász terrorszervezet zsidó állam elleni erőszakos támadásainak fokozódását, amely során a gázai enklávéból az elmúlt három napban több mint 40 rakétát indított izraeli területekre, szintén válaszul a jeruzsálemi összecsapásokra. Az Abu Dzabiban jegyzett nyilatkozat révén az Egyesült Arab Emírségek Külgazdasági és Külügyminisztériuma megerősítette az erőszak és gyűlölet minden olyan formájának állandó elutasítását és elítélését, amely nincs összhangban a humanitárius értékekkel és elvekkel.

Görögország májustól meghosszabbítja a kötelező katonai szolgálat időtartamát a mostani kilencről tizenkét hónapra, hogy középtávon negyedével több sorkatonája legyen – közölte Níkosz Panagiotopulosz görög védelmi miniszter. A rendelkezés alól

kivételt képeznek a határokon, így a török partvidék közelében fekvő görög szigeteken szolgálatra önként jelentkezők, akiknek az esetében a szolgálati idő továbbra is kilenc hónap. Panagiotopulosz hangsúlyozta, hogy ennek a kivételnek a célja több fiatalt csábítani a határokon állomásozó fontos egységekbe. A védelmi tárca szerint az intézkedés hátterében Athénnak és Ankarának a földközi-tengeri gázmezők kiaknázása miatt kibontakozott viszálya áll, amely tavaly több alkalommal is olyannyira kiéleződött, hogy a felek majdnem egy katonai konfliktusba sodródtak.

Az Európai Unió jogi eljárást indított az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalattal szemben a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője. Elmondta: a bizottság azért szánta rá magát a jogi lépés megtételére a tagállamok nevében, mert a brit-svéd vállalat nem adott kellő időben felvilágosítást arról, miért nem tartja magát a koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinájának beszerzéséről kötött szerződésekhez.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy utasította Andrij Jermakot, elnöki irodájának vezetőjét, hogy szervezzen meg neki egy találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az UNIAN ukrán hírügynökség szerint ezt Zelenszkij csernobili látogatásakor jelentette ki, ahová a nukleáris katasztrófa 35-ik évfordulója alkalmából utazott. „Valóban, én azt ajánlottam, hogy a Donyec-medencében találkozzunk. Oroszország elnöke megerősítette, hogy hajlandó találkozni, de Moszkvát javasolta helyszínül. Azt a feladatot adtam az elnöki iroda vezetőjének, hogy lépjen kapcsolatba Putyin adminisztrációjával, állapodjanak meg, hol, melyik városban találkozhatunk” – mondta az ukrán elnök.

Gyermekeknek is adható koronavírus elleni oltóanyagot kezdtek el embereken tesztelni a közép-kínai Honan tartományban – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a Sinopharm kínai gyártó közlésére hivatkozva. A Sinopharm leányvállalataként működő, pekingi székhelyű China National Biotec Group (CNBG) által kifejlesztett, úgynevezett rekombináns vakcina klinikai tesztjeinek első és második szakaszát szombaton kezdték meg. Az oltóanyag még április 9-én kapta meg a klinikai tesztekhez szükséges engedélyt a kínai gyógyszerészeti hatóságoktól. Az új szer a koronavírus S-fehérjéje egyik alegysége, az úgynevezett receptorkötő tartomány (RBD) szerkezeti tulajdonságain alapul, és a vírus S-fehérjéjének ártalmatlan másolatait előállítva ösztönzi a szervezetet a koronavírust semlegesítő antitestek termelésére.

Gazdaság:

Lengyelországban az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékben csökkent a munkanélküliség márciusban az előző hónaphoz képest. A lengyel statisztikai hivatal azt közölte, hogy a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra süllyedt a februári 6,5 százalékról. A PAP lengyel hírügynökség által megkérdezett szakértők véleményének átlagában is 6,4 százalékos munkanélküliség szerepelt márciusra. A munkanélküliek száma februárhoz viszonyítva 10 ezerrel, 1 millió 80 ezerre mérséklődött. Tavaly Lengyelországban márciusban volt a legalacsonyabb, 5,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, a legmagasabb pedig a decemberi 6,2 százalékos érték volt. Idén januárban 6,5 százalékra, 2018 áprilisa óta a legmagasabb szintre emelkedett a munkanélküliség.

Időjárás:

Ma erősen felhős, borongós idő várható, de előfordulhat némi napsütés is. Délután több felhő lesz a jellemző, illetve elszórtan zápor is kialakulhat. Megélénkül a keleti, délkeleti szél.

Este, éjszaka az ország déli felén borús időben, elszórtan eshet több-kevesebb, fokozatosan gyengülő, ritkuló eső. Északon változó, szakadozott felhőzet a valószínűbb csapadék nélkül.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel -1 – 6, délután 8 – 15 fok között várható.