A kórháznak mindezek ellenére tennie kell a dolgát

A kórháznak mindezek ellenére tennie kell a dolgát

Dr. Toldy-Schedel Emil, a Szent Ferenc Kórház főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt járvány elleni küzdelemről, a poszt-Covid kezelés fontosságáról, nehézségeiről.

 

 

A főigazgató elmondta, manapság már nem szükséges velejárója egy egészségügyi intézményben az úgynevezett kórházszag, a megfelelő épületkialakítás, a rendszeres takarítás, szellőztetés segít elkerülni ezt a helyzetet.

A Szent Ferenc Kórház többek között azt határozta el,hogy a járvány alatt az utógondozásra is kiemelt figyelmet fordít. Erre azért van szükség, mert már tavaly kiderült, hogy aki kigyógyult a fertőzésből, az még nem biztos, hogy jól is van, a kórház orvosai rájöttek, ezek az emberek egy nagyon széles tünetegyüttesben szenvedhetnek, amikkel nem igazán tudnak mit kezdeni. Ezért a szakirodalom és tapasztalatok alapján elkezdték kezelni a poszt-Covidban szenvedőket, mára kiderült, nagyon sok embernek kell segíteni. Arra is rájöttek, nem csak tüdőkomponens szerepel a betegeknél, számos más is, a megszerzett tudás birtokában mára egyre több embernek adnak segítséget. A kórházban jelenleg 150 ágy van, ennek alig valamivel kevesebb mint a fele az, ahol poszt-Covid betegeket látnak el. Toldy-Scheidel Emil hozzátette, ez valóban nem sok ágy, de meg kell nézni, hol kell a poszt-Covid ellátást biztosítani, a fekvőbeteg-ellátásban azok részesülnek, akik vírusmentesek, de nemrég jöttek le a lélegeztetőről, ők még nagyon betegek. Van ennél egy nagyobb csoport, akiknél nappali vagy járóbeteg-ellátásban kell biztosítani a poszt-Covid kezeléseket. Van egy harmadik csoport, a gyógyultaké, akiknél elegendő várni, hogy milyen állapotba kerülnek később, ők nem tartoznak a poszt-Covidosok közé. Ugyanakkor az is igaz, a Covid utáni tüneteket az orvosok még nem ismerik eléggé, hiszen egy nagyon friss betegségről van szó, sem a vírust, sem a variánsait nem ismerik még. Nem tudni, hogy a kialakult betegségeknek mi a köze a Covidhoz.

Arra a kérdésre, hogy mindezek mibe kerülnek, a főigazgató elmondta, jelen pillanatban átlagfinanszírozás van, ha az a kérdés, jó-e az, ha egy intézmény poszt-Covid ellátást biztosít, miközben alapvetően egy másfajta ellátásra van profilírozva, akkor az a válasz gazdasági szempontból, hogy nem, ez nem jó, ez egy nagyon drága módszer.  Intézményi szinten nézve, egy kardiológiai rehabilitációnál is drágább a poszt-Covid kezelés, de a kórháznak mindezek ellenére tennie kell a dolgát, bízva abban, hogy majd egyszer ennek meglesz a finanszírozása, addig meg nem tudnak mást tenni, mint koldulnak, mint a többi egyházi fenntartású kórház. Nemzetgazdasági szempontok szerint a kórháznak el kell látni ezeket az embereket, ma már egyre fiatalabbak kerülnek be, és ha őket vissza tudják adni a normál életbe, az a nemzetgazdaságnak érték, ezért bele kell fektetni ezekbe az emberekbe. Orvosilag pedig egyszerű, meg kell oldani a helyzetet, kortól függetlenül, mert mindenkit kezelni kell. Az igaz – tette hozzá a főigazgató, hogy a magyar egészségügy mostmégjobban el fog adósodni, az egyházi kórházak ebből a szempontból is más helyzetben vannak, hiszen mögöttük nincs ott az állam,mint készfizető kezes. Az is igaz, nem minden kórház alkalmas poszt-Covid ellátásra, mert nem áll rendelkezésre egy olyan team,mint másutt, hiszen eddig nem volt rá szükség. Kellene egy 800-1000 ágyas centrum, ami elegendő lehet a fekvőbeteg-ellátásra, a többi helyen kellene poszt-Covid ambulanciát létrehozni, ahol van rá kapacitás. Erre egy év lehet elegendő, egy idő után már nem is lenne rá szükség, van,akit meggyógyítanak, vannak,akiket meg kell tanulni együtt élni a tünetekkel,megtanítva a betegeket. Most egy tudatosabb betegképet kell kialakítani, ahol van megfelelő kommunikáció.

A Szent Ferenc Kórházban jelenleg nincsen megfelelő CT és MRI készülék, ha lenne, akkor megfelelő személyzet van már hozzá, most dolgoznak azon, hogy rendelkezésükre álljanak a készülékek.

Az egyházi fenntartású kórházak a nővérképzésben is közösen lépnének, már megtalálták a megfelelő ingatlant, a történelmi egyházak a felekezeti nővérképzést szeretnék újraindítani. Már van egy kidolgozott koncepció, az épület átadása még nem történt meg, ami egy oktatóépület volt. A tervek szerint nem csak egy iskola lesz itt,hanem a végzettek számára fecskelakásokat is építenének. De nem szeretnék az építkezéseket megvárni, ősztől már a képzéseket elindítanák. Egy biztos, a kormány valószínűleg nem fogja elutasítani a kérést, ám ezt előbb okosan kell megfogalmazni.

Az egyházi kórházak dolgozói nem tartoznak a szolgálati jogviszonyról szóló törvény hatály alá, a kórházak vezetői már dolgoznak a szükséges javaslatok kidolgozásán.