Ha szükséges lesz a harmadik oltás, a kormány arra is biztosítja a forrásokat      

Ha szükséges lesz a harmadik oltás, a kormány arra is biztosítja a forrásokat      

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a járvány elleni védekezésről, a regisztrációról, a magyar gazdaság helyzetéről.

 

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában jelentette be, hogy sikerült elérni a három és félmillió beoltottat Magyarországon, arra a kérdésre, hogy ez mennyire tekinthető jó eredménynek, Hollik István úgy felelt, büszkeséggel lehet elmondani, a magyarok az oltás bajnokai, hiszen nálunk van a legtöbb ember beoltva Európában. Hozzátette a politikus, az elkövetkezendő bő egy hónapban az eddigieknél is jelentősebb vakcinamennyiség érkezik, Nyugatról és Keletről egyaránt, ezzel még gyorsabban el lehet jutni ahhoz, hogy visszanyerhesse az ország a régi életét. A következő mérföldkő a négymillió beoltott elérése, de az is igaz, a nyájimmunitás eléréséhez ez a magas szám még kevés, azaz a szóvivő megismételte korábbi szavait, aki eddig nem tette meg, az is regisztráljon az oltásra. Két okból is fontos a regisztráció – emelte ki a képviselő, egyrészt felhívta a figyelmet, hogy bár az utóbbi egy hónapban jelentősen megugrott a regisztráltak száma, ám ez a tendencia az elmúlt napokban lelassult, másrészt azért is érdemes jelentkezni az oltásra, mert a megnövekedett vakcinamennyiség következtében a most jelentkezők akár pár napon belül felvehetik az oltást.

A tegnapi Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, a kormány a költségvetés módosítását kezdeményezi, az indokokról Hollik István elmondta, a kormányzat minden energiát a védekezésre fordítja, ez az egyik indoka a módosításnak. Másrészt pedig ahhoz, hogy a jövő évi költségvetést a parlament a nyári ülésszak végén elfogadhassa, amivel azt üzeni a kormány a vállalkozásoknak, az embereknek, hogy tudnak előre tervezni, ez is oka a módosításnak. Azt is kiemelte a szóvivő, abban az esetben, ha a járványügyi szakemberek úgy látják, szükséges egy harmadik oltás felvétele, úgy a költségvetés forrásai elegendőek arra, ha ezeket be kell majd szerezni. Megerősítette azt is Hollik István, hogy a járvány elleni védekezésre lesz elegendő pénz, ezt a pénzügyminiszter is többször elmondta, aki egyébként az elmúlt tíz évben rendkívüli pénzügyi fegyelmet tartott az állam házatáján, ennek is köszönhető, hogy a magyar államháztartás hiány a legalacsonyabb volt Európában. A gazdaság így nem roppant meg, az állam fizetőképessége megmaradt, tehát lesz elegendő forrás arra, ha a szakemberek szerint kell egy harmadik oltás.

A miniszterelnök ma találkozik az Európai Bizottság elnökével egy négyszemközti megbeszélésen. Egyrészt az újraindítási csomagról egyeztetnek itt, ami az EU mostani pénzügyi döntéseinek egy része, hiszen ide sorolható még a közösség következő hétéves költségvetése, valamint a Next Generation nevű hitel.  Ám ezeket is összességében kell megnézni, hiszen a céljuk ugyanaz, az európai gazdaság minél hamarabb történő újraindulása, megerősödése, hogy az EU ne maradjon le még jobban a versenytársaitól. A magyar kormánynak az Európai Bizottsággal kell egyeztetnie arról, hogy a fenti forrásokból bejövő pénzeket mire kívánja költeni, három fontos prioritása van Magyarországnak, az infrastrukturális beruházások, az oktatás és az egészségügy fejlesztése. Persze a részleteket még egyeztetni kell, a szakértői szinten már egy ideje zajlanak a megbeszélések, most a politikai szintű igenekre van szükség. Az EB elnöke minden egyes tagállam vezetőjével egyeztet, majd ezt követik a parlamenti ratifikációk, hogy a forrásokhoz hozzálehessen jutni, ám az biztos, senki nem kíván ennek keresztbe feküdni, mert minden országnak szüksége van a pénzekre.