A BreuerPress és a HetiTV hírei  20.21.04.23

  A BreuerPress és a HetiTV hírei  20.21.04.23

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Kormányinfón a Heti Tv több kérdésére is válaszolt. Többek között kíváncsiak voltunk arra, hogy mi a kormány véleménye a magyarországi zsidó szervezetek közötti vitáról, mennyire tartják jogilag megalapozottnak egy jeruzsálemi vallási bíróság majdani döntését egy kormánymegállapodás felett? Gulyás Gergely kijelentette, a kormány eddig sem vett részt vallási szervezetek, felekezetek közötti vitákban, ezután sem tesz így. A bíróság döntése kapcsán pedig a kormány álláspontja világos, a nemzetközi szabályoknak megfelelően kell majd az ítéletet végrehajtani, vagy éppen nem végrehajtani.

A Heti Tv arra is rákérdezett, hogy valóban nemzeti ünnep lesz-e június 19-e? Gulyás Gergely elmondta, nincs még ilyen döntése a kormánynak, de természetesen értékelik a Civil Összefogás Fórum kezdeményezését. A miniszter hozzátette, ez egy fontos napja a történelemnek, hiszen 30 éve ezen a napon hagyta el Magyarországot az utolsó szovjet katona, ezzel állt helyre az ország integritása, melyet azóta is sikeresen megőrzött.

 

A zárt helyek nyitása még korai, mondta Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet infektológus főorvosa a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Véleménye szerint az ígéretekben lassítani kellene, a kültéri nyitás rendben van, de a beltéren még ez korai. Már sok helyen az éttermekben megoldották a védekezést, de itthon még várni kell, mert a három és félmilliós beoltotti szám még nem elegendő a beltéri nyitáshoz. Kiemelte, a járvány következő hullámának bejövetele előtt inkább meg kellene várni a harmadik hullám végét, mert bár rendkívül kedvezőek az utóbbi napok számai, de tudni kell, még nincs vége ennek a hullámnak, egyáltalán nem biztos, hogy a csökkenő adatok meg is maradnak. Már azért is, mert nagyon sok ember még nincsen beoltva, a többsége a beoltottaknak pedig még csak az első oltását kapta meg, a teljes védelem azonban csak a második oltást követő második-harmadik héten alakul ki.

A KDNP számára különösen fontos a Jóisten által teremtett világ, a környezetünk megóvása – jelentette ki a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője, amikor a Föld napja alkalmából virágosítási akció kezdődött a főváros XI. kerületében, Gazdagréten. Simicskó István a Fiatal Családosok Klubja, a Gazdagréti Összefogás Egyesület és a Zöld Követ Egyesület közös kezdeményezésének megnyitóján azt mondta: minden faültetés, virágültetés a jövő nemzedékét szolgálja, és a természet megbecsülésén keresztül jó példát mutat gyermekeinknek is. Hozzátette: a járványhelyzetben különösen fontos a növények ültetése, hiszen a szép környezet gyógyító hatást gyakorol az emberek lelkére.

A járművezetéstől eltiltás hatálya alatt vezetők büntetésének súlyosbítása mellett érvelt Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója, országgyűlési képviselője. Megemlítette: az e témában benyújtott törvénymódosítási javaslatát a kormánytöbbség „saját nevére vette”, így az Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztéseként került a parlament elé. Annak ellenére, hogy nem elegáns ez a módszer, nagyon örülünk annak, hogy végre egy ellenzéki kezdeményezésből jó eséllyel törvény lesz, és emberi életeket tudunk megmenteni – jelentette ki a szocialista politikus.

Külföldi hírek:

Tegnap a kora hajnali órákban megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Negevben, a dimonai atomreaktor közelében. A szirénát követő robbanás visszaverődését Jeruzsálem és Közép-Izrael lakói is érezték. Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy szirénákat egy Szíriából Izrael felé kilőtt föld-levegő rakéta indította be. A lövedéket azonban nem egy Izraelen belüli célpontra irányították, hanem egy izraeli vadászgépre lőtték ki, mely a szíriai Golán-fennsík célpontjait támadta egy légicsapás során. Válaszul az izraeli hadsereg légvédelmi ütegeket bombázott le Szíriában, köztük azt is, amely a föld-levegő rakétát kilőtte. A szíriai média közölte, az ország légvédelmi rendszere aktiválódott egy izraeli támadást követően Damaszkusz térségében. A szíriai állami média szerint négy katona sérült meg az izraeli támadásban, és anyagi károk keletkeztek. Az izraeli hadsereg szóvivője, Hidai Zilberman hangsúlyozta, a hadsereg nem hiszi, hogy ez szándékosan támadás lett volna az ország vagy az atomreaktor ellen. Zilberman szerint a lövedék valószínűleg egy orosz gyártmányú SZA-5 föld-levegő rakéta volt, mely különösen nagy, több ezer kilót nyom és 200 kilós robbanófejjel rendelkezik. Dimona mintegy 300 kilométerre fekszik Damaszkusztól délre.

Beni Gantz védelmi miniszter figyelmeztette az Irán támogatását élvező libanoni Hezbollah terrorcsoportot, hogy „súlyos következményekkel jár,” amennyiben próbára akarja tenni a zsidó államot. Az Izraeli Védelmi Erők vezető parancsnokaival a libanoni határ közelében, az Északi Prancsnokságnál tett látogatása során, Gantz kijelentette, hogy az izraeli hadsereg „megfelelően felkészült az északi határ mentén.” „Tisztában vagyunk a Hezbollah azon kísérleteivel, hogy újfajta kihívások elé állítson minket. Megbirkózunk bármilyen fenyegetéssel. Amennyiben a Hezbollah próbára akarja tenni az Izraeli Védelmi Erőket és Izrael Államot, nagyon súlyos következményekkel von maga után, és remélem, hogy nem lépi meg.” A hadsereg magas rangú tisztjeinek kíséretében a védelmi miniszter nyomon követett egy hadgyakorlatot, amely a libanoni harcokat szimulálta, majd helyzetértékelést tartott, és felkereste a Hezbollah által ásott földalatti alagutat, amelyet a védelmi erők semlegesített.

A NATO és az Európai Unió tegnap egyaránt szolidaritását fejezte ki Csehországgal az Oroszországgal kialakult diplomácia feszültség miatt és aggodalmának adott hangot a cseh területén elkövetett orosz destabilizáló tevékenysége miatt. A NATO és az EU annak kapcsán foglalt állást, hogy Prága a múlt héten 18 orosz diplomatát utasított ki arra hivatkozva: megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanásokban. A robbanásokért a cseh hatóságok a helyi sajtó szerint az orosz titkosszolgálatokat tették felelőssé, és körözést adtak ki az orosz katonai felderítés két tisztje, Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga ellen. Őket Nagy-Britanniában mérgezési kísérlettel gyanúsították meg, amelyet 2018-ban Salisburyben Szergej Szkripal átállt orosz katonai hírszerző és a lánya ellen követettek el. Válaszul Moszkva vasárnap 16 cseh diplomatát és 4 követségi alkalmazottat utasított ki Oroszországból. A NATO közölte: Csehország megerősítette, hogy illetékes hatóságai két orosz hírszerzőt azonosítottak a robbanások felelőseként. Ugyanazt a két orosz hírszerző tisztet, akiket az Egyesült Királyság hatóságai az angliai Salisburyben végrehajtott mérgezéssel kapcsolatban továbbra is köröznek.

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte tegnap az algériai bíróság egy hazájában jól ismert iszlámkutatót, aki a vád szerint megsértette a vallást. Az 53 éves Szaid Dzsabelhejrre kirótt ítéletről a férfi egyik ügyvédje, Mumin Sádi tájékoztatta a sajtót. Sádi azt mondta, megdöbbentette a bíróság szigora, mert szerinte védence ellen nem volt semmiféle bizonyíték, ezért felmentő ítéletet vártak. Dzsabelhejr az ítélet kihirdetését követően azt mondta, fel fog lebbezni. „Ez a lelkiismereti és a szólásszabadságért folytatott harc – szögezte le, kiemelve, hogy éppen ezért nem alkudhat meg.

Az Európai Unió Vlagyimir Putyin orosz elnököt és az orosz hatóságokat fogja felelősnek tartani azért, ha meghalna a bebörtönzött és éhségsztrájkot folytató ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij, valamint újabb szankciókat vezetnének be Moszkva ellen – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. „Tűrhetetlen az a könyörtelen üldöztetés, amelyet Navalnijnak el kell szenvednie. Élete veszélyben van. Reméljük, nem történik meg a legrosszabb, de nagyon határozottnak kell lennünk, vagyis szankciókat kell hozni” – tette hozzá a miniszter. Le Drian szerint Oroszország az utóbbi időben háromféle értelemben is nagyon messze ment. Először is a belföldön érvényesülő tekintélyelvűségben, amire példának a Navalnij-ügyet mondta. Azután a kifelé irányuló megfélemlítésben, provokációban. Erre említette példának, hogy Moszkva több tízezer katonát vonultatott föl az ukrajnai határ közelében. Harmadészt pedig a más országok belügyeibe való beavatkozásban, mert szerinte Oroszország próbálja támadni a demokrácia nyugati működési módját.

Gazdaság:

A megújult szakképzésben korszerű elméleti és gyakorlati tudást kapnak a fiatalok, a naprakész ismereteket pedig az adott szakma legjobbjai segítik nekik elsajátítani – írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. A kormány azt szeretné, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek, ezért átalakították a rendszert. A technikumok és szakképző iskolák ma már versenyképes tudást és valódi szakmai tapasztalatot adnak. A saját területükön kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket is arra ösztönözik, hogy vegyenek részt a felnövekvő nemzedék képzésében, ezért is emelték meg a szakképzésben oktatók – mintegy 32 ezer ember – fizetését átlagosan mintegy 30 százalékkal, emellett pedig a diákoknak is bért, vagy ösztöndíjat biztosítanak – emelte ki Schanda Tamás. Az ITM államtitkára a poszthoz csatolt videóüzenetben elmondta, az átalakított szakképzési rendszer átláthatóbb, praktikusabb, mindenki könnyen megtalálhatja benne a számára leginkább megfelelő képzést, és ha további ismereteket is szeretne az adott területről, a következő képzési szintre egyszerűbben lehet átlépni.

Időjárás:

Ma kissé hűvös, változóan napos-felhős időre van kilátás, szórványosan záporok is kialakulhatnak, helyenként pedig a szél is felerősödhet.

Estére csillagfényes idő várható. Gyorsan hűl a levegő, szombatra a hajnali órákban gyenge fagy is előfordulhat.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel 1 – 6, délután 11 – 16 fok között alakul.