A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021,04.24.-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2021,04.24.-reggelén 

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló, a parlament előtt lévő törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége, a koronavírus-járvány elleni védekezés biztosított maradjon – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, Magyarország az EU legsikeresebb oltási programját hajtja végre, folyamatosan nő a beoltottak száma és csökken a fertőzötteké, de a járvány még nem ért véget, ezért szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása. Felhívta a figyelmet arra, hogy a javaslatban határidő – az őszi parlamenti ülésszak kezdetét követő tizenötödik nap – is szerepel, a korábbi ellenzéki kritikákra tekintettel. Hozzátette: a kormány, ha már nincs szükség a veszélyhelyzetben alkalmazható eszközökre, akkor bármikor saját maga is dönthet a veszélyhelyzet megszüntetéséről.

A kormány értékelése szerint helyes volt, hogy hétfőn újra kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely azt mondta, hogy az óvodások 60, az alsó tagozatosok 75 százaléka tért vissza az intézményekbe, és ez az arány napról napra növekszik. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban jelentek meg a gyerekek az óvodákban és az alsó tagozaton – tette hozzá. Nagyon sokan voltak, különösen ellenzéki politikai erők, valamint olyan szakszervezetek, amelyek ellenzéki pártpolitikai tevékenységet folytatnak, akik-amelyek mindent megtettek, hogy bizonytalanságot és félelmet keltsenek az óvodák, iskolák újranyitása miatt – jelentette ki.

—–

A Szeretetkórházban is működik egy oltópont, ahol a kórházi személyzet mellé a Mazsihisz is biztosít önkénteseket, illetve a fenntartó gondoskodik a biztonsági szolgálatról, de jelen van a kórházba kinevezett parancsnok és az ő segítője is, mondta Valastyán László, a Mazsihisz Szeretetkórházának gazdasági vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az önként vállalt oltópont működéséről. Kiemelte, eddig mindig gond nélkül, szervezetten zajlott az oltás, volt olyan, hogy egy nap közel 800 oltást adtak be. Mindezek mellett természetesen a kórház is jól működik, az új főigazgató, Dr. Shemesh Assaf vezetésével az új elektronikai eszközök beszerzése is megtörtént, amivel a Szeretetkórház megkezdte a felzárkózást a 21. századhoz. Hozzátette, a Szeretetkórház felújítása is folyamatosan zajlik, ami után ugyan kevesebb ággyal fog működni a kórház, de biztosan jóval nagyobb lesz rá az igény.

Az LMP 2022-ben nemcsak kormányváltásra, hanem zöld fordulatra is készül – mondta az ellenzéki párt társelnöke. Schmuck Erzsébet hangsúlyozta, az emberi tevékenység miatt egyre erősödő klímaválság miatt nincs ok az ünneplésre a csütörtökön tartott Föld napján. Magyarországon is jelentősen növekszik az átlaghőmérséklet, vészjóslóan csökken az évi csapadékmennyiség és gyakoribbak a villámárvizek is – jelezte, hozzáfűzve: mindez veszélyezteti az ország élelmiszerellátását, a súlyos hőhullámok pedig emberéleteket is követelnek.

Nagyon jó lenne, ha lenne folytatása annak a programnak, amit a Mazsök hirdetett meg, mondta Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában. Ahhoz, hogy a Holokauszt túlélők második generációjának a támogatására létrehozott programnak folytatása legyen, szükségesek olyan döntések is, mint e közalapítvány pénzügyi helyzetének a rendezése, hogy ne csak ebben az ügyben, de számos másban is lehessen pályázatokat kiírni, mint az elhagyott zsidó temetők felújítása. Ez is mutatja, hogy a magyar kormány a zsidó közösségek, a zsidó vallás alapértékei mellett kiáll, ahogy külön figyelmet fordít a magyarországi zsidó felekezetek kiegyensúlyozott támogatására is. A politikus hozzátette a járvány ellenére a kormány több forrást is biztosítani tud a civil szervezetek számára, hiszen a támogatási rendszer több lábon áll, egyrészt van a Nemzeti Együttműködési Alap, másrészt megnyílt két másik alap is, a tavaly elindult Falusi Civil Alap, ahová még május elejéig lehet pályázni, illetve a napokban indult el a Városi Civil Alap is, aminek a kiírásairól a civil.info.hu oldalon lehet tájékozódni.

Külföldi hírek:

Jeruzsálem belvárosában összecsapások robbantak ki zsidók és arabok között. A héber média beszámolói szerint négy személyt tartóztattak le a Jaffa utcai verekedés nyomán. Egy személy könnyebben megsérült, és a helyszínen orvosi ellátásban részesült. Továbbá egy 15 éves izraeli zsidó könnyű szúrás okozta sérülést szenvedett a lábán. A fővárosban fokozódó etnikai feszültségek közepette, a 13-as csatorna és a Kan közszolgálati műsorszolgáltató stábját zsidó fiatalok csoportja támadta meg. A Twitteren közzétett felvételeken látható, hogy egy riportert a földre taszítanak. A 13-as csatornától Joszi Eli azt mondta, hogy a Kannak dolgozó kollégáját megütötték, és eltört a mobiltelefonja. Egy operatőrt is bántalmaztak és paprika-sprayt fújtak az arcába.

A zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmények növekedése közepette az EU kétmilliárd dolláros „átfogó stratégiát” jelent be az antiszemitizmus és az intolerancia elleni küzdelem támogatására. Az antiszemitizmus elleni küzdelemre irányuló „átfogó stratégiát” mutatott be kedden az Európai Unió, amely része a kontinensen növekvő rasszizmus és intolerancia elleni küzdelem szélesebb körű programjának. Margaritis Schinas – az Európai Bizottság (EB), az EU végrehajtó szervének „az európai életmód előmozdításáért” felelős alelnöke – a portugál EU-elnökség által szervezett, a faji megkülönböztetés és a kapcsolódó intolerancia elleni védelemről szóló magasszintű konferencia megnyitóján jelentette be a terveket. A stratégia „átfogó keretet biztosít majd a tagállamok számára az antiszemitizmus megelőzésére és az ellene való küzdelemre, a holokauszt emlékezetére való nevelésre és az európai zsidó élet előmozdítására irányuló erőfeszítéseinek kiegészítésére és támogatására” — mondta Schinas.

Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából – jelentették német hírportálok. A beszámolók szerint a beszerzésről Michael Kretschmer szászországi tartományi kormányfő tájékoztatott Moszkvában, miután tárgyalt Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel. Elmondta, hogy a tervezett menetrend szerint júniusban, júliusban és augusztusban egyaránt tízmillió adagot vásárolnak. A beszerzés feltétele, hogy az orosz készítmény rendelkezzék EU-s forgalmazási engedéllyel. Michael Kretschmer kiemelte, hogy az orosz vakcina beadatására minden bizonnyal nagy hajlandóság mutatkozik majd a Németország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő tartományában.

Őrizetbe vettek Szevasztopolban egy orosz állampolgárt, aki titkos információkat adott át a Fekete-tengeri Flottáról az ukrán katonai hírszerzésnek – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az FSZB hazaárulás címén indított büntetőeljárást a gyanúsított ellen, akit a vonatkozó jogszabály értelmében 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetnek. A szolgálat nem közölt több részletet a különleges műveletről, és nem fedte fel a fogva tartott személyazonosságát. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csütörtökön a Krímben, az opuki gyakorlótéren nagyszabású gyakorlatot tartanak a déli katonai körzet és a légideszant valamint a Fekete-tengeri Flotta és a Kaszpi Flotta erői, a harckészültség meglepetésszerű ellenőrzése keretében.

NATO június 14-én tartja a tagországok vezetőinek következő csúcstalálkozóját a szövetség központjában, Brüsszelben – jelentette be a szervezet főtitkára. Jens Stoltenberg kiemelte: a csúcstalálkozó egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy a szövetségesek megerősítsék az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét mint az Európa és Észak-Amerika közötti kötelék hosszantartó megtestesítőjét. A NATO-csúcson „döntéseket hozunk a katonai szövetség 2030-ig tartó menetrendjéről annak érdekében, hogy hatékonyan tudjuk kezelni a ma és a holnap kihívásait” – fogalmazott. A főtitkár ezek között Oroszország „agresszív fellépéseit”, a terrorizmus okozta fenyegetettséget, a szövetséges országok ellen elkövetett kibertámadásokat, az egyre fejlődő és zavarokat okozni képes technológiákat, az éghajlatváltozás biztonsági hatásait és Kína megerősödését említette.

Gazdaság:

Május elsején éles teszttel indul, jövő januártól pedig teljes körűvé válik a Magyar Államkincstár (MÁK) új multidevizás számlavezető rendszere – mondta Világgazdaságnak Bugár Csaba, a MÁK frissen kinevezett elnöke. A rendszer egyik legnagyobb erénye az lesz, hogy a felhőbe költözik, azaz megfelelő azonosítás után minden érintett az interneten keresztül kapcsolódhat hozzá. Megteremtődik az utalások real time ellenőrzési lehetősége is. Az új rendszer alkalmas lesz arra, hogy csoportos utalások esetében a korábbi T+1 napos teljesítést napon belüli utalás váltsa fel, és lehetővé válik, hogy a Magyar Államkincstár ne csak a fogadói, hanem a küldő oldalon is csatlakozhasson az azonnali fizetési rendszerhez – részletezte az elnök. Az új számlavezető rendszerrel a kincstár nagyságrendileg több pénzforgalmi számla vezetésére is képessé válik. A kincstárral szemben támasztott legfőbb követelmény, hogy a 21. századnak megfelelő informatikai biztonságot nyújtson.

Időjárás:

Ma alapvetően napos időre van kilátás kisebb gomolyfelhősödéssel a nap folyamán. Kis eséllyel, elvétve lehet gyenge zápor. Gyenge marad a légmozgás, kellemesen enyhe lehet a délután.

A hőmérséklet jellemző átlaga reggel -1 – 4, délután 14 – 18 fok körül alakul.