Netanjahu próbál kormányt alakítani

Rivlin Netanjahunak adta a kormányalakítás mandátumát

Reuven Rivlin elnök kedden délben hivatalosan megbízta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt a kormányalakítással.

A bejelentésre az elnöki rezidencián került sor, de Rivlin nem hívta meg Netanjahut.

ריבלין הטיל את המנדט על נתניהו: „ההכרעה אינה קלה מוסרית וערכית”

הנשיא הודיע כי בחר בראש הממשלה, שלזכותו 52 ממליצים, כמועמד עליו הטיל את מלאכת הרכבת הממשלה. „אילו החוק היה נתון בידי, הייתי מעביר את ההחלטה בחזרה אל הכנסת”, אמר ריבלין. לרשות נתניהו יעמדו 28 ימים לגבש רוב להקמת ממשלה. לפיד: הנשיא מילא את חובתו, המצב מביש

A március 23-án tartott 24. Kneszet választások nem hoztak egyértelmű győzelmet sem a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali szövetségnek, sem az őt leváltani kívánó “változásblokk” számára.

A választások eredményei: Likud 30, Jes Atid 17, Sasz 9 and Kék-Fehér 8. A Jamina, a Munkapárt, a Jahadut Hatora és a Jiszráel Beitenu egyenként 7, míg az Egyesült Lista, Új Remény, Meretz és a Vallásos Cionista Párt egyenként 6 és a Ra’am 4 széket nyert.

A legtöbb ajánlást a miniszterelnöki posztra Netanjahu kapta, 52 képviselő támogatását megszerezve – Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Vallásos Cionisták.

A második helyen a Jes Atid vezetője végzett 45 ajánlást begyűjtve – Jes Atid, Kék-Fehér, Jiszráel Beitenu, Munkapárt és Meretz.

A nemzeti vallásos Jaminás párt képviselői saját vezetőjüket, Naftali Bennettet ajánlották.

A két arab párt, az Egyesült Lista és a Ra’am nem ajánlott senkit. Előbbi magyarázatként azt mondta Rivlinnek, hogy Lapidot megfelelő jelöltnek tartják, de mivel jobboldali kormány létrehozására törekszik Bennettel, nem kaphatja meg a támogatásukat.

Az Új Remény szintén nem javasolt senkit.

Egy stabil kormányhoz minimum 61 fős koalícióra van szükség. Ettől a számtól mind Netanjahu mind Lapid messze van.

„A pártok képviselőivel folytatott konzultációk alapján az a benyomásom támadt, hogy egyik jelöltnek sincs jó esélye arra, hogy kormányt alakíthasson” – mondta Rivlin kedden, hozzátéve, ha tudná, visszaadná a mandátumot a Kneszetnek.

„De nincs más választásom, a törvény előírja, hogy választanom kell egy jelöltet.”

Rivlin szerint problémás egy büntetőeljárás alá vont és tárgyalás alatt álló jelölt kinevezése, de a Legfelsőbb Bíróság ezt megengedhetőnek találta, ő pedig úgy döntött, hogy nem vesz részt ebben a vitában.

Netanjahu ellen jelenleg három korrupciós ügyben folyik tárgyalás.

„Az elnök nem helyettesítheti a törvényhozókat” – mondta Rivlin. „A döntést, ami megakadályozza egy vád alá helyezett jelölt kormányalakítását, a Kneszetnek kell meghoznia”.

Az elnök szerint, mivel Netanjahunak valamivel nagyobb esélye van kormányt alakítani, ezért kénytelen neki adni a mandátumot.

Netanjahunak 28 nap áll rendelkezésre, hogy összeállítsa a koalíciót és megnyerje a bizalmi szavazást. Ha az idő kevésnek bizonyul, 14 nap hosszabbítást kérhet az elnöktől.

Ha a határidő lejártáig nem alakul kormány, az elnöknek két lehetősége van és 3 napon belül választania kell egyet. Az első lehetőség egy másik Kneszet-tag megbízása, aki bárki lehet, kivéve az a személy, akinek már megvolt a lehetősége, de nem járt sikerrel. A második opció a Kneszet elnökének informálása arról, hogy nincs esély a kormányalakításra így az új választások tartása elkerülhetetlen.

Az elnök a döntés meghozásához ismét konzultációra hívhatja a frakciók képviselőit.

Azonban, ha az elnök tájékoztatja a Kneszet elnökét arról, hogy egyik párt jelöltje sem tud kormányt alakítani, a képviselők összegyűjthetnek 61 aláírást, ilymódon kérhetik, hogy a Kneszet 120 tagja közül bárki, köztük azok is akiknek már megvolt rá a lehetőségük, megbízást kapjon a kormány létrehozására.

Mindeközben a Kneszet, párhuzamosan az elnöki hatáskörrel, törvényt hozhat a Kneszet feloszlatására. Amennyiben a feloszlatásra vonatkozó törvény második és harmadik olvasatát a Kneszet tagjainak többsége – legalább 61 – megszavazza, a kormányalakítás folyamata megszűnik. A Kneszet feloszlik és új választásokat írnak ki.

A 13-as csatorna múlt hétfői riportja szerint Rivlin le kívánja rövidíteni a miniszerterelnök-jelölt kiválasztásának procedúráját, és fontolgatja, hogy ha az első jelöltnek nem sikerül kormányt alakítania, a mandátumot átadja a Kneszetnek.