Megszűnnek az erzsébetvárosi jóléti szolgáltatások

Megszűnnek az erzsébetvárosi jóléti szolgáltatások

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az egyre-másra megszűnő jóléti szolgáltatásokról, valamint arról, hogy miként nehezítik meg ezek igénybevételét is.

A képviselő szerint igen szomorú, hogy Erzsébetvárosban az elmúlt években megszokott jóléti szolgáltatásokat a jelenlegi vezetés visszavette, pedig ezek a megújuló gondoskodási formák igen népszerűek voltak. Hozzátette, arról nincs tudomása,hogy a mostani évben az önkormányzat bármi ilyesmit biztosított volna a lakosság számára akár a mostani húsvét kapcsán. Pedig – jegyezte meg, ha valamikor szükség van a szociális érzékenységre,akkor a mostani helyzetben mindenképpen, ilyenkor kell a közösségi összefogás, a közösség tagjainak a támogatása. Nagyon szomorú, hogy az önkormányzat megszüntette azokat a kezdeményezéseket, amelyeket a korábbi városvezetés indított el, amelyik kifejtette ezekkel, miként is gondolkodnak a lakókról, az erzsébetvárosiakról, mit is jelentenek számukra az ünnepek. De nem csak a mostani húsvét volt most ilyen szomorú, hiszen karácsonykor sem biztosított az önkormányzat karácsonyfákat, ahogyan az eddig tették. A korábbi fideszes vezetés mindezeket úgy biztosította a kerületben élők számára, hogy 2010-ben tízmilliárdos adóssággal vették át az önkormányzatot. Majd sikerült a megújuló kerületi gazdaságpolitikát megvalósítani, valamint fejlesztéseket is elindítani, ám mindezek mellett vezették azokat a juttatásokat, amelyekkel megmutatták a lakóknak, ők a fontosak. Az ilyen típusú törődésekre mindig kell helyet találni a költségvetésben, hiszen egy önkormányzat nem egy gazdasági társaság, nem egy profitorientált cég, az önkormányzatnak a közjót és a lakosokat kell szolgálni.

Veres Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, ezek a jóléti szolgáltatások a kerület költségvetéséhez viszonyítva nem kerültek sokba, egy közel harmincmilliárdos büdzsé mellett az olyan tételek, mint a karácsonyi csomagok, amelyek negyvenmillióba kerülnek, egyáltalán nem tekinthető soknak. Arról nem beszélve, hogy ezekkel a csomagokkal azokat ismerik el, akik évtizedek munkájával építették többek között Erzsébetvárost is. Hozzátette azt is, ezt az összeget úgy is érdemes megnézni, hogy az önkormányzat mindeközben milyen típusú kiadásokkal rendelkezik, legyen szó ügyvédi megbízásokról, kommunikációról, amik nem tartoznak sem a kötelező, sem pedig az önként vállalt feladatok közé.

A politikus beszélt azokról az elektromos autókról, amelyeket szintén az előző városvezetés szerzett be és állított munkába a kerületiek érdekében ingyenesen. Furcsállotta, hogy az önkormányzat illetékes bizottsága a két jármű egyikét már el is kívánja adni, ezen az ülésen a képviselő megkérdezte, hogy a kerület biztosítottnak látja-e a szolgáltatás fenntartását, amire igen volt a válasz. Persze csak annak a víziónak a mentén – tette hozzá, amivel a jelenlegi vezetés rendelkezik, hiszen a megnehezített és szűkített igénybevételi lehetőség mellett az első negyedévben alig hatvanan vették igénybe ezeket az autókat, míg a korábbi években az egyszerűbb ügyintézés mellett több száz igény érkezett be, amelyeket teljesítettek is. Veres Zoltán kiemelte, ez a szolgáltatás sem önmagáért van, hanem alakosságért, pláne most lenne rá nagy szükség, amikor oltási időszak van. Ami az ügyintézést illeti, a politikus szerint az sem szerencsés, hogy ezért a szolgáltatásért személyesen kell bejelentkezni az ügyfélszolgálaton, arról nem is beszélve, hogy nem is hívják fel kellően az emberek figyelmét erre a szolgáltatásra, azaz mintha eldugnák előlük. A kerület jelenlegi vezetése egy új típusú szolgáltatást vezetett be Erzsébet taxi néven, egy taxikupont lehet igénybe venni havi egy alkalommal, tízezer forint értékben. Ez így jóval drágább megoldás, ráadásul sem a keretösszeg, sem pedig az igénybevétel számának a meghatározása sincs normális módon meghatározva.  Mert mi van azokkal, akiknek egy adott időszakban többször lenne erre szüksége – emelte ki a politikus. Sajnálatos módon arra is volt már példa, hogy az önkormányzat elutasított helyi lakosokat, abból a pénzből biztosított szolgáltatást nem vehettek igénybe, ami a lakók pénze.

A Sissi szobor kapcsán a Színes Erzsébetváros lapban megjelent közvélemény-kutatásról azt jegyezte meg a képviselő, hogy az önkormányzat hivatalos nyilatkozata szerint ez egy játékosnak szánt felmérés volt. Mindezek mellett a jelenlegi ellenzéki Fidesz frakció akár a szobor, akár más kerületi ügy kapcsán folyamatosan jelzi a képviselőtestületnek, a városvezetésnek a hozzájuk beérkezett véleményeket. Mint megjegyezte, ezeket általában elutasítják, persze vannak olyan esetek, amikor a többségi oldalhoz tartozó képviselők négyszemközt elismerik az ellenzék igazát, ám a szavazásokon ezt nem mutatják.

Veres Zoltán azt is megjegyezte, az ellenzéki Fidesz frakciófolyamatosan tesz javaslatokat a kerületiek érdekében, ám ezeket leszavazzák. Példaként hozta fel azt, amikor arra tettek indítványt, hogy a kerületben élő hatvan év felettiek számára tüdőgyulladás elleni oltást biztosítsanak, amire szintén nemleges volt a válasz,pedig a Fidesz át is adta volna a beterjesztés lehetőségét a többségnek,mert a mostani helyzetben nem akartak ezzel kampányolni, csupán segíteni az időseknek. Más javaslatukat is elutasították, pedig minden alkalommal felajánlották több ciklusos képviselői tapasztalatukat.